Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy wyjazd do Chorwacji przez Słowacje i Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rytor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rytor » 04.07.2006 10:42

Kasiula.m napisał(a):Fajny tani nocleg Wegry Zalalevo - kamp nad jeziorem mozna wynając domek malutki za 15 euro i przespać sie , jest jezioro i dobra kuchnia, prysznic

[/quote]

Cześć.

Ten nocleg wydaje się być fajny, ale na żadnej mapie, czy to drukowanej czy wyświetlanej nie znalazłem tam wody, a Ty piszesz jezioro.
Jest tam faktycznie jakaś woda?

Do przeczytania,

r
xennax
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 04.07.2006 11:30

Adam Dziuszko napisał(a):1. Czy przez Bratysławę łatwo przejechać (podobno łatwo zjechać na drogę do Rajki ale tą krajow)
2.Czy po przejściu w Rajce można jechać autostradą do zjazdu na 86 (Nie wykupując winietki) czy trzeba z autostrady zjechać na drogę krajową do Mononmagyarova
3.Czy sklep wolnocłowy jest przy drodze i czy otwarty 24h
4. W którym miejscu przed varazdin najlepiej wjechać na autostradę na Zagrzeb
5.Może też wiesz czy w tych domkach w Zalalewie jest lodówka(będziemy mieć trochę jedzenia) i czy można z nimi jakoś sie dogadać znam słabo angielski.
Badzo proszę o odpowiedż lub kontakt-moje gg 7427810 lub skype-Adam Dziuszko
Z góry dziekuje za pomoc

ad 1 trzeba od razu zjechac za granicą pierwszym zjazdem na prawo na ten Moson...chyba droga 150 i to jest jedyny zjazd potem trzeba placić ok 2000 forint .
ad 2 nie pamietam czy jest calą noc jest przy drodze przed wjazdem na granicę chorwacką w Mursko nie da sie go nie zauważyc
ad 4 najlepiej po znakach na Zagreb
ad 5 w domkach lodowki nie ma to sa malutkie domki tylko miejsce do spanie na 3 -4 os ale lodówka jest w kuchni kempingowej ( tak mi się wydaje). Kiedys zostawiłem tam nóz w dodze na Chorw. wracajac dalej czekał na mnie.
xennax
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 04.07.2006 11:32

rytor napisał(a):
Kasiula.m napisał(a):Fajny tani nocleg Wegry Zalalevo - kamp nad jeziorem mozna wynając domek malutki za 15 euro i przespać sie , jest jezioro i dobra kuchnia, prysznic

Cześć.

Ten nocleg wydaje się być fajny, ale na żadnej mapie, czy to drukowanej czy wyświetlanej nie znalazłem tam wody, a Ty piszesz jezioro.
Jest tam faktycznie jakaś woda?

Jest trudno uwierzyć ale małe jeziorko z kajakami , miejscem do pływania ( takie lokalne kąpielisko)

Do przeczytania,

r[/quote]
xennax
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 04.07.2006 11:34

grzegort napisał(a):
xennax napisał(a):Ja jezdze co roku w rejon Sibenika trasa przez Węgry - bardzo ją lubie , unika korków się przez Słowenię ( Maribor)

Rybnik-Cieszyn Cadca-Zylina ( trzeba kupić słowacką nalepkę w Cieszynie za granica po str czeskiej )
potem Zylina Bratysława
Bratysława -Wegry ale zjazd z autostrady do Budapesztu tuż za granicą szkoda kasy i trasy
Csorna -Shombately -Redic - dobra droga ale bez szaleństw uważac na ogran. predkosci imieć światła włączone dalej na Lendavę ( Słowenia)

Czesc
Czy przejazd przez Słowenie tą drogę jest płatny

nie to zwykla droga ok 30 km i Chorwacja po drodze przed granicą chorw sklep wolnocłowy
g
mała Mi
Turysta
przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) mała Mi » 04.07.2006 12:03

Polecam tak jak xennex trasę przez Węgry. Do Chorwacji jechaliśmy przez Austrię - bezduszna autostrada, korki pod Wiedniem, wcale nie byłoszybciej, a drożej - winietka. Przez Węgry droga bardzo ładna, dobre oznaczenia, nawet się człowiek nie obejrzy jak już jest w domu. No i nie płaci się za autostradę.
rytor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rytor » 31.08.2006 12:35

Adam Dziuszko napisał(a):1. Czy przez Bratysławę łatwo przejechać (podobno łatwo zjechać na drogę do Rajki ale tą krajow)
2.Czy po przejściu w Rajce można jechać autostradą do zjazdu na 86 (Nie wykupując winietki) czy trzeba z autostrady zjechać na drogę krajową do Mononmagyarova
3.Czy sklep wolnocłowy jest przy drodze i czy otwarty 24h
4. W którym miejscu przed varazdin najlepiej wjechać na autostradę na Zagrzeb
5.Może też wiesz czy w tych domkach w Zalalewie jest lodówka(będziemy mieć trochę jedzenia) i czy można z nimi jakoś sie dogadać znam słabo angielski.
Badzo proszę o odpowiedż lub kontakt-moje gg 7427810 lub skype-Adam Dziuszko
Z góry dziekuje za pomoc

Witam.

1. Bratysława jest do przejechania w jakies 15-20 min, bardzo dobrze oznakowana do samego przejścia. 7-8 km przed przejsciem, na granicach Bratysławy jest OMV stacja paliw!!! - tu trzeba tankować i kupować słowackie piwo, potem do samego przejścia juz nic! a po zawrotce z przejscia na tę stację, powrót na przejście znów prowadzi do Bratysławy!!! - co za głupota.
2. Autostradą bez winietki jechać mozna do drogi 86 spokojnie, nie potrzeba wykupowac winietki - pytałem policjanta(węg. - Rendorseg)
3. Sklep wolnocłowy: jesli chodzi o ten w Słowenii miedzy przejściami pracują 24 godz. ale za wyjątkiem kilku alkoholi ceny jak u nas.
5. Zalalewo - o lodówce nie wiem, ale kamping jest fajny, a w restauracji na terenie campu jest pyszne żarcie. Niemiecki spokojnie, angielski słabo mówią. Ja miałem problemy aby trafić. W centrum Zalalewa(wieś), chyba na wprost kościoła, trzeba dac w prawo i dopiero jest mały drogowskaz, potem polami, ale jest super i to ich żarcie. Polecam.

Może znów za rok? - Teraz coś słabo tam z pogodą, a i u nas kapielówki zamienić trzeba na kosz na grzyby i kalosze.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Pierwszy wyjazd do Chorwacji przez Słowacje i Węgry - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone