Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz w CRO-Tucepi - 09.2012

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 20.01.2013 19:17

W Tucepi jadaliśmy pod parasolami, przy deptaku, tam obsługiwali tacy chudziutcy kelnerzy w białych, za dużych koszulach. Z racji, że dużo razy wyjeżdzaliśmy z Tucepi jadaliśmy w odwiedzanych miejscach. Stałych miejsc nie było. A ogólnie to mało jemy :P
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 20.01.2013 19:24

Też przeglądałem zdjęcia z plaży i Was na pewno nie ma. Ale za to znalazłem w komórce zdjęcie
blondyny, która cały dzień spędzała na plaży w towarzystwie dwóch "ochroniarzy" - może to jakaś
chorwacka celebrytka "siwiec"?
Obrazek

kojarzysz ją?
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 20.01.2013 19:29

z plaży kojarzę ale kto to jest to nie mam pojęcia!
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 20.01.2013 21:22

wracam do tematu i foto z mokrego Splitu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Splicie tak jak już wcześniej pisałem, ze zwględu na deszcz, dresiarzy i brak wizji na zwiedzanie, a do tego ogrom turystów nie bardzo mi się podobało. Ale użekły te wąskie uliczki, okiennice w oknach ale w Makarskiej też takię są.

Mieliśmy też jedną przykrą niespodziankę, siedzimy sobie w knajpie na obiedzie nagle Paulina się wierci , mówi że coś jej po nodze łazi, patrzymy pod stół a tam mysz, wybiegła jak poparzona, ona się bardzo boi szczurów i myszy, sory ale obiad szybciej się skończył. Na zdjeciu poniżej Paula pokazuje gdzie TO się stało:)

Obrazek

No to wracamy do naszego kochanego TUCEPI!

Obrazek
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 20.01.2013 21:28

Coś Paulinę i koleżanki mało widać :P

Jednak podstawa to dobra pogoda.......... Prosimy o kontynuację relacji
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 20.01.2013 21:38

Greg_G jakie koleżanki? Paulina i jej siostra Martyna i jej chlopak Olek i Ja. Sprawdź maila!
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.01.2013 21:44

Piteroo te same ,ale w innej pogodzie :wink: :papa:
Załączniki:
23aba53c142018c2med[1].jpg
20120611172918(2).jpg
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 20.01.2013 21:50

heh dobre mervik to twoje mi się podoba, całkiem inaczej.
Pozdrav!
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 20.01.2013 22:25

jutro postaram się kontynuować, opowiem wam o drugim deszczowym dniu ale był on już całkiem inny, fajny. Obejrzałem wtedy każdy pokój i każde pomieszczenie hotelu Jadran- to było super!
Pozdrav i miłego tygodnia wszystkim i przede wszystkim udanego poniedziałku!
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 21.01.2013 18:46

Przyszła pora na mój ulubiony dzień , deszczowy ale rewelacyjny - Hotel Jadran!

poniżej w oddali nasz cel :

Obrazek

Obrazek

Przy okazji testuje dodawanie większych zdjęć!
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 21.01.2013 18:59

ok, wreszcie udało się dodać duże zdjęcia, HURAA!

Po drodze do hotelu na morzu w pobliżu plaży widzieliśmy jakiś wojskowy statek, nawet z tyłu wypłynął jakiś ponton, fajnie to wyglądało, ale najlepsze przed nami.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 21.01.2013 19:55

Kurcze, My takich okrętów nie mamy....
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 21.01.2013 20:02

Idziemy do Hotelu, wycieczkę w to miejsce polecam każdemu.
Hotel Jadran był ponoć pierwszym hotelem w Tucepi, wybudowany w 1950 roku. W latach osiemdziesiątych kwitnęło tam życie. Hotel jest niezwykły i czuć tam ducha tego czasu. Można zamknąć oczy i wyobrazić sobie te wnętrza , pełne ludzi, rewelacja. Hotel zamknięto na początku lat dziewięćdziesiątych. Dlaczego stoi opustoszony? Tak naprawdę jest kilka wersji. Ja znam dwie. W czasach Jugosławii właścicielem hotelu mogła być firma która miała swoją siedzibę na terenie np. Bośni. Po rozpadzie Jugosławii pojawiły się problemy z prawami własności. Ta wersja wydaje sie być wiarygodna. Druga wersja którą słyszałem od właścicielki naszego APARTMANI jest taka, że hotel kupiła jakaś Rosyjska mafia. Ponoć szef mafii chciał zburzyć istniejący budynek i postawić w tym miejscu nowoczesny hotel. Ale na to nie zgodził się konserwator zabytków, jednak hotel ten jest wpisany w krajobraz Tucepi od lat. Mafię można tutaj zamienić z dowolną firmą i wychodzi całkiem sensowna historia.

W tym hotelu w latach 80-tych pracowała masa ludzi, między innymi nasza Sonja i jej koleżanka która załatwiała nam Rakije:) Opowiadały że w Hotelu gościli głównie Niemcy. Jak Sonja i jej koleżanka opowiadały o pięknie i przepychu w tym hotelu to aż świeciły im się oczy. Musiało być to coś niesamowitego w tamtych czasach.

Hotel otoczony jest ciekawą roślinnością , dookoła są piękne palmy, drzewa oliwne i drzewa z limonkami:) Oczywiście w tej chwili jest mocno pozarastane ale kiedyś ten ogród musiał robić ogromne wrażenie. Poniżej widok z góry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy hotelu znajduje się pomost:
Obrazek

Na samym dole w Hotelu była kuchnia,sala taneczna i restauracja, i wyjście do ogrodu.
Poniżej parter, zobaczcie jak porządnie było wszystko zrobione. Ten kamień jak nowy, co się dało ukraść, wyrwać, tego nie ma ale posadzki z kamienia czy te filary stoją jak stały. W latach 50-tych to musiało być coś.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Restauracja:

Obrazek

Obrazek

Sala taneczna, jakie malowidła na ścianach- teraz są lasery i błyszczące kule wtedy było inaczej. Teraz "chłopacy" bawią sie tam na deskach czy BMX-ach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następna sala, z piękną podłogą, cała przeszklona (szkła już nie ma ale zostały ramy w drzwiach)

Obrazek

za chwilę I piętro i ciąg dalszy:)
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 21.01.2013 20:11

Tam musiały być biby! Ja o tym hotelu dowiedzialem sie juz po powrocie do domu. Nie odpuścił bym sobie takiego widoku. Jak na śląsku przy zlikwidowanych kopalniach
Emeren
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emeren » 21.01.2013 20:20

GREG_G napisał(a):Kurcze, My takich okrętów nie mamy....

To jest okret desantowy. My takich okretow JUZ nie mamy. Kiedys w Swinoujsciu stacjonowala brygada takich desantowcow.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pierwszy raz w CRO-Tucepi - 09.2012 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone