Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz w Chorwacji !

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.08.2013 18:46

lojes napisał(a):jesteście dla mnie bandą skończonych lamusów;p

Dzięki lojes. Ciężki dziś dzień miałem i trafiając na Twój wątek, trochę się rozbawiłem. :D
Ale żeby zaraz od lamusów wyzywać... :evil:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.08.2013 18:54

Kiepura drogi.
No, ale co w tym nadzwyczajnego?

No nic. Bo zawsze są tacy, co chcą gdzieś pojechać na maksa tanio bo im budżet inaczej nie pozwala.
I tu nie brak takich, co kiedyś na stopa po kraju i zagranicy jeździli. (ja się też włóczyłem z namiotem żeby taniej było, bo do wyboru miałem albo wczasy ale zero zwiedzania Europy, albo zwiedzanie Europy z plecakiem i namiotem). Ba- mamy tu kilkoro rasowych podróżników, którzy sami przyznają, że śpią na dziko- ale nie po to by się z tego powodu tu chwalić, że mają tanio, ale dlatego, że to jest ich środek do celu jakim jest objechanie znacznie większego kawałka kraju czy kontynentu niż większości z nas.

Ja to rozumiem i nie neguję- tych co na dziko na plaży śpią też. (nocleg na łonie przyrody na świeżym powietrzu u mnie zawsze wyżej notowany niż w murach ze sztucznym powietrzem :lol:).
Nie każdy kraj to toleruje ale Chorwaci póki co nie gonią "biednych turystów".
Natomiast sposób podejścia do tematu mógłby być nieco bardziej stonowany, bo w dzisiejszych czasach nie jest wstydem napisać, że się nie ma kasy na wygody, natomiast jest obciachem publicznie pisać, że "jadę na opałowym, żeby było taniej"... To pachnie tym, z czego się z nas śmieją.

Równie dobrze ktoś może napisać, że kupuje zwykły, najtańszy chleb bo tak lubi, ale i może sobie dać po łbie w obecności ludzi zdaniem "żeby było taniej- idę do piekarza po niesprzedany albo czerstwy".
Sam fakt, że ktoś o tym tu publicznie pisze to już dziwna rzecz, bo to jest forum o turystyce i wyjazdach za granicę a nie o naszym ubóstwie i półśrodkach na przetrwanie- choć metody na tanie wakacje są zawsze przydatne, jednak bez przesady...
Gdzieś chyba jest granica śmieszności w tym wszystkim.
Inna rzecz, że to nie jest forum hipisów i koczujących na plażach na dziko oraz kombinujących na paliwie.

Prędzej też zrozumiem rowerzystę, który woli dla zdrowia i ruchu dojechać nie płacąc nic za paliwo niż kogoś, kto zamiast paliwa wybiera jakiś syf byle się nazywało, że zaoszczędzi...

Chamstwem jest dla mnie nie sarkazm i obśmianie co najmniej dziwacznych pomysłów, lecz napisanie "jesteście dla mnie bandą lamusów"... Nikt mu źle nie życzy, ale napisał jak napisał i nie dziwi mnie taka a nie inna reakcja.
Tym bardziej, że jemu nie napisano " spadaj baranie z takimi pomysłami" czy "nie rób z siebie dziada" itp.

No i przede wszystkim- owa "banda lamusów" notorycznie udziela porad potrzebującym i poświęca im uwagę a tacy specjaliści od oszczędzania na siłę- NIE bo i cóż oni mają doradzić, jak z reguły sami niewiele wiedzą?
Kto tu kogo naprawdę potrzebuje? :roll: :) :wink:

Także przepraszam, ale tak to już jest, że więcej szacunku i stonowania emocji powinien okazać ten, co potrzebuje i mu zależy na uzyskaniu informacji. Jak będzie się unosił i stroił obrażalskiego to figę uzyska bo tu nikt dyżuru na gorącej linii nie prowadzi i obowiązku udzielania informacji nikt nie ma. O litość nad biednym potrzebującym też tu przecież nie chodzi...
Wystarczy bardzo niewiele- trochę zastanowienia nad tym co się chce i pisze. :) :wink:
Czy to taki wysiłek?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 01.08.2013 19:35

Fatamorgano drogi,

No nic. Bo zawsze są tacy, co chcą gdzieś pojechać na maksa tanio bo im budżet inaczej nie pozwala.

Otóż, mnie może budżet nie pozwalał. Ale zapewniam Cię, że wszystkim tym Niemcom czy Anglikom których wówczas poznałem pozwałał. I nie byli to żadni hipisi (do których zresztą nic nie mam).

Co do reszty Twojego postu.
Napisałem jasno. Pomysł z paliwem opałowym mądry nie jest. I na to należało zwrócić uwagę.
Jeżeli uważasz, że zasugerowanie komuś by kradł to tylko
sarkazm i obśmianie

to gratuluje.
Zdania na temat postów w tym temacie raczej nie zmienię.

Wystarczy bardzo niewiele- trochę zastanowienia nad tym co się chce i pisze. :) :wink:
Czy to taki wysiłek?

No właśnie.
Tyle ode mnie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.08.2013 20:16

lojes napisał(a):mamy zamiar dojechać w jedną stronę na opale:D by ciąć koszty:)

lojes napisał(a):jesteście dla mnie bandą skończonych lamusów;p

Fajny jesteś. :hearts:
To pewnie od tych oparów ( z opału). :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2013 20:25

Fatamorgana napisał(a):Kiepura drogi.
No, ale co w tym nadzwyczajnego?

I tu nie brak takich, co kiedyś na stopa po kraju i zagranicy jeździli. (ja się też włóczyłem z namiotem żeby taniej było, bo do wyboru miałem albo wczasy ale zero zwiedzania Europy, albo zwiedzanie Europy z plecakiem i namiotem). Ba- mamy tu kilkoro rasowych podróżników, którzy sami przyznają, że śpią na dziko- ale nie po to by się z tego powodu tu chwalić, że mają tanio, ale dlatego, że to jest ich środek do celu jakim jest objechanie znacznie większego kawałka kraju czy kontynentu niż większości z nas.

Ja to rozumiem i nie neguję- tych co na dziko na plaży śpią też. (nocleg na łonie przyrody na świeżym powietrzu u mnie zawsze wyżej notowany niż w murach ze sztucznym powietrzem :lol:).
Nie każdy kraj to toleruje ale Chorwaci póki co nie gonią "biednych turystów".
Natomiast sposób podejścia do tematu mógłby być nieco bardziej stonowany, bo w dzisiejszych czasach nie jest wstydem napisać, że się nie ma kasy na wygody, natomiast jest obciachem publicznie pisać, że "jadę na opałowym, żeby było taniej"... To pachnie tym, z czego się z nas śmieją.

Równie dobrze ktoś może napisać, że kupuje zwykły, najtańszy chleb bo tak lubi, ale i może sobie dać po łbie w obecności ludzi zdaniem "żeby było taniej- idę do piekarza po niesprzedany albo czerstwy".
Sam fakt, że ktoś o tym tu publicznie pisze to już dziwna rzecz, bo to jest forum o turystyce i wyjazdach za granicę a nie o naszym ubóstwie i półśrodkach na przetrwanie- choć metody na tanie wakacje są zawsze przydatne, jednak bez przesady...
Gdzieś chyba jest granica śmieszności w tym wszystkim.
Inna rzecz, że to nie jest forum hipisów i koczujących na plażach na dziko oraz kombinujących na paliwie.

Prędzej też zrozumiem rowerzystę, który woli dla zdrowia i ruchu dojechać nie płacąc nic za paliwo niż kogoś, kto zamiast paliwa wybiera jakiś syf byle się nazywało, że zaoszczędzi...

Chamstwem jest dla mnie nie sarkazm i obśmianie co najmniej dziwacznych pomysłów, lecz napisanie "jesteście dla mnie bandą lamusów"... Nikt mu źle nie życzy, ale napisał jak napisał i nie dziwi mnie taka a nie inna reakcja.
Tym bardziej, że jemu nie napisano " spadaj baranie z takimi pomysłami" czy "nie rób z siebie dziada" itp.

No i przede wszystkim- owa "banda lamusów" notorycznie udziela porad potrzebującym i poświęca im uwagę a tacy specjaliści od oszczędzania na siłę- NIE bo i cóż oni mają doradzić, jak z reguły sami niewiele wiedzą?
Kto tu kogo naprawdę potrzebuje? :roll: :) :wink:

Także przepraszam, ale tak to już jest, że więcej szacunku i stonowania emocji powinien okazać ten, co potrzebuje i mu zależy na uzyskaniu informacji. Jak będzie się unosił i stroił obrażalskiego to figę uzyska bo tu nikt dyżuru na gorącej linii nie prowadzi i obowiązku udzielania informacji nikt nie ma. O litość nad biednym potrzebującym też tu przecież nie chodzi...
Czy to taki wysiłek?

Genialnie to ująłeś :!:
Na serio
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 01.08.2013 22:10

Fatamorgana napisał(a):Trzeba było lojesa i jego opału, żeby moondek ożył i udowodnił, że jeszcze funkcjonuje... :lol: 8O :mrgreen:

Czasami człowiek musi, inaczej się udusi... Uuuuu.... :lol: Swoją drogą, ładnie to podsumowałeś w ostatnim poście. Chapeau bas! :)
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 01.08.2013 22:32

Popieram w 100%, facet pisze jakieś totalne bzdury i pewnie tylko dlatego że spotkał się z taką odpowiedzią nie napisał o dalszych planach. Natomiast czytając ten pierwszy post większość wyrobiła sobie zdanie na temat tego człowieka, co w moim odczuciu potwierdził w późniejszych postach. Czy to normalny, poważny człowiek takie śmieci piszę, według mnie i nie tylko chyba jednak nie i właśnie dlatego dostał takie odpowiedzi. Mimo że nas lamusów obrażał to raczej budzi to politowanie:-)
pozdro
fiordek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiordek » 02.08.2013 09:42

Super ujął to Moondek
dance.gif
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 02.08.2013 11:46

A może trolle organizują sobie zawody, który z nich zbierze więcej odpowiedzi i co fajniejsze, bardziej napinkowe odpowiedzi sobie nawzajem przesyłają, mając z tego niezłą bekę? :wink:

Lojes jest dość przewrotnym trollem, który pisząc o oleju opałowym dał nam szansę, żebyśmy się zorientowali, że pisze dla beki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2013 13:38

Myślę, że w okolicach Białegostoku sporo ludzi jeździ na opale lub na ruskiej ropie :roll:
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 02.08.2013 14:06

Niewykluczone... :lol:

Ale w takim razie co, Lojes nie jest trollem, nie żartuje sobie z nas :?: 8O
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.08.2013 14:16

Można jeszcze jeżdzić na Oleju Frytkowym. Podobno osiągi są rewelacyjne. Koszt takiego oleju to 1 litr = 1 zł. Trzeba tylko nawiązać kontakt ze smażalnią frytek lub ryb. Ten rybi tańszy 0,80 groszy za litr.
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 02.08.2013 14:21

To w czasie jazdy można jeszcze sobie w tym oleju fryty usmażyć Obrazek :wink:

Nieważne, że olej już żużyty, przepracowany, przecież jedno smażenie więcej wiele nie zmienia.
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 05.08.2013 11:43

:oczko_usmiech: Ubawiłam się...
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Pierwszy raz w Chorwacji ! - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone