Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz w Chorwacji !

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lojes
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lojes » 31.07.2013 11:51

Lednice napisał(a):No, ale z tymi policajtami to jest prawda :(

oj tam, może to i dobrze:)
wprawdzie chciałem na czymś przyciąć koszty podróży ale uświadomiliście mnie że zamiast jechać na opale i płacąc 60 zł w jedną stronę nie zbiednieje jeśli zapłacę 120:) hehe
ale taki właśnie jest prawdziwy Polak!
jeśli nie widzisz różnicy to po co przepłacać:)
jednak jeśli chodzi o kwestię paliwa zostanę przy normalnym paliwie:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.07.2013 13:25

lojes napisał(a):heheh dobra widzę że niepotrzebnie trudziłem się prosząc o pomoc:)
Mimo wszystko pozdrawiam i nie liczę już na żadną pomoc:) Bye

Ty się niczym nie trudziłeś. Liczyłeś na to, że my tu wspólnie się utrudzimy i zaproponujemy ci wszystko od a do z.
Piteroo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piteroo » 31.07.2013 20:50

miazga.......... ale się uśmiałem, szkoda że nie pozwoliliście człowiekowi dalej opowiedzieć o swoich wymarzonych opałowych "wczasach" :) :)
lojes
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lojes » 01.08.2013 06:43

jesteście dla mnie bandą skończonych lamusów;p
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 01.08.2013 06:48

lojes napisał(a):jesteście dla mnie bandą skończonych lamusów;p

No to ci pa :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.08.2013 09:59

Qźwa taki fajny temat, że wcześniej na niego nie trafiłem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bidek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bidek » 01.08.2013 10:07

dids76 napisał(a):Qźwa taki fajny temat, że wcześniej na niego nie trafiłem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak zajmujesz się w innych wątkach tłumaczeniem objazdu w Słowenii to fajne rzeczy Cię omijają !!! :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 01.08.2013 10:10

bidek napisał(a):[

Jak zajmujesz się w innych wątkach tłumaczeniem objazdu w Słowenii to fajne rzeczy Cię omijają !!! :D

Mam już "gotowce" tylko "wytnij" i "wklej" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 01.08.2013 14:49

lojes napisał(a):do dyspozycji mamy oszczędnego diesla mercedes w124:)
mamy zamiar dojechać w jedną stronę na opale:D by ciąć koszty:) tak więc koszt samego paliwa w jedną stronę wynosi po rozbiciu na naszą czwórkę jakieś 60 zł kalkulując że auto pali średnio 7l oleju, koszt opału jakieś 3.20 zł. czyli na jednym baku planujemy dojechać w jedną stronę:) teraz kwestia noclegu i samego miejsca pobytu. Nie chcielibyśmy się plątać nocując od domu do domu, chcielibyśmy wypocząć nad wodą korzystając z pięknej okolicy:) więc teraz pytanie które chyba każdy nowicjusz zadaje. Gdzie jechać by być zdala od miasta a mieć niedaleko plażę przy czym nie wykosztować się na nocleg? Jedzenie zabieramy swoje tak więc stołować się raczej nie będziemy w restauracjach pomijając alkohol który można kupić tanio w marketach.
Gdzie polecilibyście nasz pierwszy wyjazd by móc zauroczyć się danym państwem i nie wypłukać portfela ?

Jedziecie po chłopaku, jak po łysej kobyle, dajcie już spokój... :evil: :evil: :evil: Czy nikt z Was nigdy nie szukał pomocy i wsparcia na jakimkolwiek forum??? Najprościej jest zjechać człowieka na samym wstępie... :evil: :evil: :evil: A wystarczyła odrobina dobrej woli z Waszej strony, kilka życzliwych postów i chłopak by wiedział wszystko... :evil: :evil: :evil:

A więc Lojes, przeczytałem z uwagą to, co napisałeś powyżej i wydaje mi się, że jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania. Zacznę od początku, czyli od samochodu.
Jestem pełen uznania dla ludzi, którzy nie lubią przepłacać, więc pomysł z jazdą na oleju opałowym jest jak najbardziej ok i dziwię się, że są na tym forum tacy, którzy to negują! 8O Wiadomo, w dzisiejszych czasach liczy się każda złotówka, więc nie ma co się szczypać, tylko trzeba korzystać z każdej możliwości. A więc do Twoich oszczędności na paliwie, dodałbym jeszcze polepszenie aerodynamiki w samochodzie. Dodanie kilku rasowych spoilerów do Twojego Mercedesa pozwoli Ci zejść poniżej 6 litrów na trasie! Z takim czymś cała Makarska jest Twoja!

Obrazek

A teraz miejsce. Urokliwa okolica, z dala od ludzi i blisko plaży... Biorąc pod uwagę koszty i pójście przez Was po najmniejszej linii oporu, wydaje mi się, że w sam raz dla Was będzie to urokliwe miejsce:

Obrazek

Przytulne bungalowy, spokojna okolica, kontakt z naturą, blisko woda i plaża. Czego chcieć więcej??? Na plaży będziecie mieli do swojej dyspozycji za totalną darmochę jacuzzi!!!

Obrazek

A teraz kilka rad dotyczących transportu jedzenia. Aby zaoszczędzić na miejscu na kosztach prądu do lodówki, jedzenie przewozimy tak, aby najdłużej zachować jego świeżość.

Obrazek

Plusem tego rozwiązania jest to, że zanim ją zjecie, to jeszcze mleko za darmochę przez kilka dni będzie!
Biorąc pod uwagę powyższe, nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam udanego wypoczynku na jakiejś piaszczystej plaży, po spożyciu taniego alkoholu z "markietu" ! Tak, tak... I takie plaże można w Chorwacji znaleźć... ;)

Obrazek
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 01.08.2013 14:58

umarłem!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 01.08.2013 15:02

Ha ha ha booskie :D :D :) :)
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 01.08.2013 15:16

Mam nadzieję, że kolega lojes napisze relację ze swojego pobytu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2013 15:27

Po tym, co tu napisano,
pojedzie do Chorwacji zamaskowany, ale za ten opał w baku i tak go dorwą 8)

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.08.2013 17:55

moondek napisał(a):
Jedziecie po chłopaku, jak po łysej kobyle, dajcie już spokój... :evil: :evil: :evil: Czy nikt z Was nigdy nie szukał pomocy i wsparcia na jakimkolwiek forum??? Najprościej jest zjechać człowieka na samym wstępie... :evil: :evil: :evil: A wystarczyła odrobina dobrej woli z Waszej strony, kilka życzliwych postów i chłopak by wiedział wszystko... :evil: :evil: :evil:

Trzeba było lojesa i jego opału, żeby moondek ożył i udowodnił, że jeszcze funkcjonuje... :lol: 8O :mrgreen:

No dobra, przepraszam i też lojesowi podpowiem coś.
lojes napisał(a):Gdzie polecilibyście nasz pierwszy wyjazd by móc zauroczyć się danym państwem i nie wypłukać portfela ?

Polecam Street View!
Koszt zawarty w opłacie za internet plus prąd ale za to cały kraj stoi otworem za darmo! :) :wink:
A jakie widoki!
8O
I opałowego nie trza tankować! Wszystkie koszty przejazdu po kraju poniosło już Google. :) :wink:
Moondek...
Ta krowa to w Albanii, na Syberii czy innym Pakistanie czy fotomontaż? :lol:
Pokazując takie fotki jak ta ostatnia powodujesz wzrost aktywności takich osób jak darek1. :) :roll:
Te dwuznaczne pozy... 8O :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 01.08.2013 18:34

Fatamorgana napisał(a):Moim zdaniem powinni szukać plaż, gdzie można spać na dziko jak kiedyś hipisi i gdzie za takie czyny nie dzwonią po policję. :) :wink:

Nie ma co dramatyzować. W tym roku na Mljecie widziałem studentów z Graz, którzy spali co noc na najfajniejszej plaży za darmo i kompletnie nikogo to nie ruszało. :)
Przyjechali prawie 20- letnim Mondeo i co rano leżeli zawinięci w ręczniki na piasku. Super tanie wakacje! A my gupi bulimy po 40 czy więcej EUR za nocleg bez szumu morza i orzeźwiającego powietrza. :lol: :wink:

No, ale co w tym nadzwyczajnego.

W czasach studenckich objechałem całą Europę (tą cieplejszą) i często namiot przymocowany do spodu plecaka w domu, w domu był od tego plecaka zdejmowany. Spałem w różnych miejscach, często, gęsto w towarzystwie mocno międzynarodowym. Głownie Niemców, Austriaków czy Francuzów (studentów).

Żadne póżniejsze wakacje w klimatyzowanych i wypasionych apartamentach nie były tak dobrze wspominane jak tamte.

Gdy nie dawno rozmawiałem z parą studentów, którym tatuś wykupił kolejne all inclusive w Turcji a oni mówili o tym jak o przygodzie życia to na moim obliczu pojawił się szeroki uśmiech.

Uśmiech politowania.

Pomysł z opałem (o ile nie jest to prowokacja, jeśli tak to bardzo zgrabna) nie jest mądry. I na to można zwrócić kulturalnie uwagę.

I tak na marginesie.

Większość postów nie jest śmieszna. Bo chamstwo nigdy nie jest śmieszne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Pierwszy raz w Chorwacji ! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone