Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pierwszy raz w chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gogga
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gogga » 01.01.2014 23:04

Witam wszystkich,
Ja również chciałabym podłączyć się do wątku. W tym roku być może uda nam się wyruszyć do Chorwacji, jest to nasze marzenie i mamy nadzieję, że się uda. Będzie to nasza pierwsza podróż za granicę i ogólnie jest trochę obaw czy auto da radę, gdzie kupować winietki, autostrady, jaką trasę wybrac itp. ale o tym to już troszeczkę czytałam i mam nadzieję, że poradzimy sobie :) Jedziemy z dwójką dzieci w wieku 8 lat, no i chciałabym wybrać się do jakiejś spokojnej i cichej miejscowości,, zeby nie było tłoku na plaży i można było swobodnie sie taplać.Jakaś knajpka, sklepik z pieczywem to musi byc na pewno reszta " atrakcji" typu disco nie ważna, chcemy po prostu odpocząć. Poza tym chcemy jechać we wrześniu w pierwszym tygodniu.No i teraz mam pytania, z góry przepraszam, jeśli któreś jest nie na miejscu i proszę o porady:
1. Czy wrzesien to dobry czas jeszcze na kąpiele i opalanie? Czy temperatura jest niższa niż 20 stopni?(tak zawyczaj,rozumiem że pogoda jak to pogoda..zmienia się :)
2. Które miasto byloby dla nas odpowiednie: Primosten, Rogoznica, Brela (czytałam ze jest tam pieknie, ale trochę tloczno)?Czy moze jeszcze cos innego?
3. Czy lepiej jechac w ciemno czy rezerwowac? Czy znajdziemy cos w cenie 35-45 €? (Jesli ktos z Państwa ma jakieś sprawdzone zakwaterowanie w ktorym z powyzszych miejsc to bylabym wdzieczna, mogę podac maila jesli ktos zechcialby napisać). Zastanawiałam sie nad Villa Maria, ale czytałam opinie na temat tego miejsca i nie wiem cos obenie sie zmieniło czy nadal unikać? ( Jeśli ktoś był w ostatnim czasie to rownież bylabym wdzieczna jesli podzieliłby się opinią.)
To chyba wszystko i jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś tymi pytaniami urażę :) po prostu to nasz pierwszy raz i w dodatku z dziećmi i nie chciałabym żeby coś nie wypaliło :)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, porady i sugestie :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.01.2014 08:31

Witam.

Odnośnie punktu 1 polecam ten temat:
chorwacja-wrzesien-t28507.html

Co do punktu 2 - we wrześniu nie będzie tłoczno w żadnej z podanych przez Ciebie miejscowości.

Odnośnie punktu 3 polecam ten temat:
wyjazd-w-ciemno-czy-to-mozliwe-t17807-2550.html#p1318643

Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.01.2014 09:23

Wysłałem wiadomość na PW.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 02.01.2014 10:12

Na PW które nie działa u tego usera.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.01.2014 13:03

Niby dlaczego nie działa. Skąd takie informacje ?
gogga
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gogga » 02.01.2014 13:34

Witam,
Dziękuję za odpowiedzi i linki, lektura na dziś wieczór :)

rodaivuk - nie wiem dlaczego nie działa :0, mail w takim razie adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
darek1 - wiadomość prywatna doszła, bardzo dziękuję :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.01.2014 13:46

Bardzo proszę. Wysłałem drugie PW. Myślę, że Ci się przyda.
gogga
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gogga » 02.01.2014 14:34

Dziękuję darek1
rodaivuk wiadomości prywatne otrzymuję, jako nowy użytkownik nie mogę jedynie takich wiadomości wysyłać :/
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.01.2014 16:54

szary779 napisał :

Villa Maria- byłem, zobaczyłem, szybko wyszedłem i nigdy moja noga tam nie stanie. Stan obecny apartamentu 6+2 nijak się ma do informacji ze strony internetowej. Klima nie działa, dwa "spania" w kuchni zarwane(praktycznie siedzenia bez gąbki, nogi rozjechane, brudne plamy- nie nadawały się do użytku :!: ),jedno łoże małżeńskie podłożone betonowymi blokami żeby się nie rozjechało i zapadło, lodóweczka praktycznie nie zdołałaby pomieścić więcej niż kilka butelek napojów, ogólny bród wszędzie( pod łóżkami, na stoliku w lodóweczce,łazience a do muszli można się było przykleić) Do tego dochodzi sam rezydent- o godz. 14 śmierdzi od niego jak z gorzelni,powitał nas słowami" Wałęsa to żyd", najpierw mówi że nocowało tam dziewięciu polaków i nie mieli problemów żeby się wyspać a za chwilę że z polakami to jest zawsze problem. Na próbę negocjacji ceny, wymiany popsutych łóżek nerwowo macha rękami i krzyczy niezrozumiale po chorwacku. Przy oddawaniu zaliczki chciał nas orżnąć na 100 euro( sam nam zaproponował oddanie zaliczki i mamy się wynosić- pewnie liczył że zostaniemy)
Szukaliśmy noclegów w agencjach turystycznych i tam dostaliśmy info że to już nie pierwszy raz taki numer ze strony właścicieli villi Maria. Na szczęście nie jestem człowiekiem bezradnym i szybko znalazłem lokum chodząc po domach a w obcowaniu z innymi chorwatami utwierdziłem się w przekonaniu,że czarna owca znajdzie się wszędzie nawet w tak miłym narodzie jakim są bez wątpienia Chorwaci.
Szkoda że nie znalazłem wcześniej informacji o tym "lokum",zaoszczędziłoby mi to wiele nerwów.

8O 8O 8O
gogga
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gogga » 03.01.2014 17:39

Taaak, czytałam właśnie tę opinię ale potem natrafiłam na te nowsze i podobno nie jest źle. Ale nie będę ryzykować :)
Pozdrawiam
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.01.2014 18:20

gogga napisał(a):Taaak, czytałam właśnie tę opinię ale potem natrafiłam na te nowsze i podobno nie jest źle. Ale nie będę ryzykować :)
Pozdrawiam

Jeśli wrzesień to na 100% jedź w ciemno i nie zawracaj sobie głowy poszukiwaniami kwater przez neta.
Opinie na internecie często są bardzoooo subiektywne.
W terminie kiedy jedziecie nie będzie problemu z kwaterami, a jak zobaczysz coś na wlasne oczy, to łatwiej ocenić i wybrać.
My praktycznie zawsze jeździmy w ciemno.
Dwukrotnie mieliśmy rezerwację w "sprawdzonych" i polecanych na forum dobrych miejscach. NIE ZOSTALISMY TAM. (nie tylko nas spotkały takie sytuacje, ale to za dużo pisania)
Ceny za nocleg o których piszesz są jak najbardziej osiągalne.
Jeśli zaplanujecie podróż tak aby u celu być przed południem, to będziecie mieli dużo czasu na wybór miejsca i kwatery.

Pytasz jaką trasą jechać. ... a skąd startujecie?
Ostatnio edytowano 03.01.2014 19:07 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Tomeksc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomeksc » 03.01.2014 18:26

dlaczego na tym forum nie ma jakiegoś porządnego administratora i paru adminów?? co chwilę powstają tylko tematy typu - 1 raz na Chorwację co polecacie, gdzie jechać co i dlaczego i tym podobne. Ja sobie znalazłem miejscówkę rok temu sam, tu tylko poczytałem, parę razy zapytałem. Troszkę denerwujące że nikt nie dba o porządek tak zacnego forum :)
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 03.01.2014 18:28

Tomeksc napisał(a):dlaczego na tym forum nie ma jakiegoś porządnego administratora i paru adminów?? co chwilę powstają tylko tematy typu - 1 raz na Chorwację co polecacie, gdzie jechać co i dlaczego i tym podobne. Ja sobie znalazłem miejscówkę rok temu sam, tu tylko poczytałem, parę razy zapytałem. Troszkę denerwujące że nikt nie dba o porządek tak zacnego forum :)

zale-opinie-zgloszenia-i-komentarze-t43833-645.html?hilit=%C5%BCale#p1319950
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 03.01.2014 18:30

tomeksc, odpowiedź zamieściłem w odpowiednim dziale,
Ostatnio edytowano 03.01.2014 18:47 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
Tomeksc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomeksc » 03.01.2014 18:39

ło matko jaki syf, kolo sam nie wie który raz jedzie do CRO :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

pierwszy raz w chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies