Bo tak właśnie jest- gdy mowa o skali i różnicach cen w Polsce.
Przygraniczne stacje są nastawione na tranzyt i zagranicznych klientów, dlatego raczej nigdy nie są tanie.
arturac napisał(a):Mapki tras Plitvickich znajdziesz na stronie Plitvickich. Jeśli jest napisane, że 6 godzin to znaczy, że emeryt przechodzi to w 6.
Co do Krka to nie wiem po co tam jechać.
olciap6 napisał(a):
Mam jeszcze pytanko o jedzonko, co radzicie zabrać koniecznie jadąc do Chorwacji (przyjmując że jedzenie będziemy w większości przygotowywać we własnym zakresie) ze względu na wysoką cenę, a czego można zrezygnować gdyż ceny są podobne? Czy w marketach takie rzeczy jak napoje, alkohole (wino,piwo) są w podobnych cenach do naszych czy bardzo odbiegają? Lepiej robić zakupy w mniejszych sklepach czy warto do marketu się przejechać?
Mam pytanie...
skylogg napisał(a):Sylwucha
1. TRASA.
W 2009 (pobyt 7 dniowy) jechałem:
Czechy (winiety) , Słowacja (winiety), Węgry (bez winiet), Słowenia (bez winiet), Chorwacja (bramki).
W 2012 r. (pobyt 7-dniowy) jechałem:
Czechy (winiety) , Austria (winiety), Słowenia (bez winiet), Chorwacja (bramki).
Z uwagi na komfort jazdy zdecydowanie polecam drugą opcję.
2. WINIETY
Można kupić na stacjach paliw. Dla opcji drugiej 2012 kupowałem (płatność kartą debetową) w:
- Czeską (10-dniowa) BENZINA TRUTNOV,NAC/TRU¬TNOV , CZ: = 310 KC = 12,96 EUR = 53,15 PLN,
- Austriacka (10-dniowa) MIKULOV P-II K VAPENCEMIKULOV, CZ: = 300 KC = 12,38 EUR = 52,01 PLN.
3.KOSZT BRAMEK w CRO
- opłaty wnoszone odcinków, więc koszt zależny od liczby odcinków które się przejeżdża. Przed dojechaniem do bramki zawsze stoi tablica informująca o wysokości opłat za poszczególne odcinki. Kwoty podane w HKR i w EUR. Płacąc gotówką należy sprawdzać ile wydają reszty bo potrafią oszukać – sam padłem ofiarą próby oszustwa.
4. GDZIE TANKOWAĆ
W Polsce: u siebie i przed granicą do pełna, następnie w Chorwacji . Z praktyki polecam stacje INA, ponieważ jak zaobserwowałem ceny były niższe od konkurencji, przy czym w przedsezonie są to opłaty niższe a w sezonie ceny rosą – tak pod klienta.
5. KORKI
Na to nie ma złotej recepty.
W 2009 wpakowałem się zaraz po wjeździe na austostradę w CRO w korek, który spowodował, że 2 km odcinek jechaliśmy ponad godzinę.
W 2012 Nie miałem najmniejszych problemów – żadnych korków w obie strony.
edekxp napisał(a):Słowacja pomij autostradę bo jest krótka i nie ma za co płacić
Węgry przed wjazdem na autostradę po prawej stacja paliw tam kupisz winietę, około 20km od granicy jak pamiętam
Chorwacja to już bramki, pobierasz kartę na bramce i w drogę, przy zjeździe trzeba zapłacić
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi