Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz w Chorwacji - prośba o porady.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Pierwszy raz w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.02.2025 15:49

Napisz skąd i dokąd jedziesz. Choć i tak przeczytasz, że najlepsza droga to przez Słowację i Węgry :)
Winiety obejmują wszystkie drogi płatne na obszarze danego kraju przez okres na jaki opiewa winieta. Jadąc pierwszy raz, jedź jak najwięcej autostradami. I nic na siłę. Co do kasy to koszt paliwa i winiet sobie obliczysz. Co do codziennych wydatków, to ja bym zabrał minimum 100 ojro na dzień. Pod warunkiem, że nie będziecie się stołować obiadowo tylko w knajpach.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.02.2025 16:05

Kamil760 napisał(a):Hej,
* co jeszcze warto wiedzieć jadąc pierwszy raz na Chorwację ? W dodatku tą trasą ?

Hej,
Post przeniesiony do istniejącego wątku.
Jadąc pierwszy raz do Chorwacji polecam lekturę >>> krotki-przewodnik-po-forum-i-spis-tresci-faq-t18622.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.02.2025 16:08

DRZEW6 napisał(a):proszę się do mnie odezwać z wiadomością priw. to podam nr. telefonu i odpowiem na wszystkie pytania bo pamiętam jak wiele lat temu jechałem pierwszy raz to też się trochę bałem.

Przy jednym napisanym poście PW nie są aktywne.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.02.2025 07:43

Marlowe1994 napisał(a): Choć i tak przeczytasz, że najlepsza droga to przez Słowację i Węgry :)

Już któryś raz widzę u ciebie podobny wpis. Masz problem w tym, że dla wielu trasa przez Słowację i Węgry jest lepsza czy chodzi o coś innego?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 13.02.2025 11:05

Kamil760 napisał(a):Hej,
W tym roku wspólnie z narzeczoną chcemy pierwszy raz jechać do Chorwacji, w związku z tym mamy parę pytań, czy znalazła by się miła osóbka chcąca odpowiedzieć i pomóc ?
* Nawigacja wskazuje nam najlepszą trasę przez Czechy, Austrię oraz Słowenię potrzebujemy informację jak załatwić winiety. Winieta jest na daną autostradę ? Czy na cały kraj ? (My pochodzimy z województwa Pomorskiego gdyby ktoś chciał podgląd trasy podeślę)
* Ile wzięli byście ze sobą euro na 10 dni ? Nie licząc noclegu tylko paliwo jakiś obiad 1 raz dziennie (bierzemy też jedzenie z Polski) chcieli byśmy raz popłynąć promem na jakąś wyspę i oczywiście wrócić.
* co jeszcze warto wiedzieć jadąc pierwszy raz na Chorwację ? W dodatku tą trasą ?

Mam znajomych którzy jeżdżą z okolic Gdańsk - Elbląg.
Oni zawsze wybierają autostrady - tak jak ty planujesz: CZ-A-SLO-HR
Tak jak ktoś napisał, na forum są linki i w 5 minut sprawdzisz i policzysz winiety, dla porównania sprawdź trase równoległą przez SL-HU-HR.
Fajnych miejscowości jest bez liku. Ale na pierwszy raz polecam okolice Pakostane - Biograd, w pobliżu masz sporo do zwiedzania: Miasta: Zadar, Szybenik, Split, park Krka czy tani prom na Vrgadę. Polecam całodzienną wycieczkę statkiem na wyspy Kornati.
Te miasteczka jako baza wypadowa - są stosunkowo tanie
Nie musisz brać jedzenia z PL. chyba ze masz preferencje smakowe. Spokojnie w sklepach lidl, kaufland, plodine zrobisz zakupy w podobnych cenach (ew +10%) jak w PL
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.02.2025 12:03

yarko2000 napisał(a):Fajnych miejscowości jest bez liku. Ale na pierwszy raz polecam okolice Pakostane - Biograd
Osobiście, po 15 razach w Chorwacji nikomu bym nie poleciła tego odcinka wybrzeża na pierwszy raz (plaże nieciekawe, pod wodą marnie, miasteczka mega średnie). Miejsce pod rodzinne wakacje, a to chyba jeszcze przed Wami :D Miejscówki mocno średnie, choć jest też sporo osób, które co rok spędzają tu wakacje...

yarko2000 napisał(a):Te miasteczka jako baza wypadowa - są stosunkowo tanie
Wg mnie to jedyny ich plus, o i jeszcze rozsądna odległość z Polski.

Jeśli Dalmacja Środkowa to pojechałabym na wyspę Muter (jest most) - jest tu sporo fajnych plaż. Ewentualnie klimatyczne Rogoznica lub Primosten.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 13.02.2025 14:00

Bylem na Murterze kompletnie mi sie nie podobalo zdecydowanie bardziej Rogoznica czy Primosten
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 13.02.2025 14:25

Ile osób tyle opinii :). Ale jeżeli ktoś pyta o pieniądze to znaczy że nie ma otwartego kredytu pod wyjazd :)
Może trzeba zacząć - jakie są oczekiwania?
Miejscowość duża czy mała wioska, będziecie zwiedzać czy tylko spacery, a może cały dzień na plaży? każdy ma inną wizję własnych wakacji.
Ale gdziekolwiek nie pojedziecie - będziecie zachwyceni.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 13.02.2025 14:47

Oczywiscie yarko 2000 masz racje ale na litosc boska Murter czy okolice Zadaru typu Sukosan gdzie widzialem ludzi lezacych w rowach przy ruchliwej drodze nie nie i jeszcze raz nie. To samo okolice Trogiru NIE.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.02.2025 14:58

To ja chyba byłam na innym Murterze - ludzi leżących w rowach przy ruchliwej ulicy nie widziałam....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 13.02.2025 15:12

W Sukosan ludzie lezeli w rowach a Murter to fajne moze sa porty i niestety plaze w wiekszosci nijakie nie ma na czym oka zawiesic a plaza Podvrške zatloczona strasznie .Wiem o czym pisze bo oplynalem to miejsce lodka dookola gdzie fajniej bylem autem codziennie gdzie indziej a bylem tam 10 dni nie wyslalbym tam nikogo na 1 raz bo juz wiecej do Chorwacji moze nie pojechac. Znam kilka rodzin ktore sie przejechaly na pobycie moze nie akurat na Murterze ale Seget czy Marina kolo Trogir ludzie o mowia ze nigdy w zyciu Chorwacji.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 13.02.2025 16:04

Ja widziałem ludzi leżących w rowach, ale to było w Zmajevcu po winnym maratonie :)
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 13.02.2025 17:57

Myślę, że na pierwszy raz wybrałbym Riwierę Makarską, np. Podgora lub Podaca.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 19.02.2025 16:02

Nie wiem dlaczego przyjąłem że ma być blisko :)
Ale tak jak pisze qra69 - na pierwszy raz Riwiera Makarska
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pierwszy raz w Chorwacji - prośba o porady. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies