Wiele na forum pisze się o podróżach i pobocznych aczkolwiek istotnych sprawach związanych z podróżą do/z Chorwacji.
Termin wyjazdu zbliża się nieubłaganie (dlaczego czas się tak wlecze
). Zaczęłam zaczytywać się w ważnych wiadomościach dotyczących nie tylko Chorwacji ale także wszystkich krajów przez które przyjdzie nam przejechać.
Może ktoś z was „dorzuci swoje 3 grosze” do tej mojej listy.
1) Bośnia i Hercegowina – zielona karta
2) ubezpieczenie – EKUZ, dodatkowe ubezpieczenie na życie, dodatkowe ubezpieczenie dla samochodu (w standardzie mam tylko OC)
3) waluta – Pan Marek u którego w Vodicach mamy wynajęte lokum twierdzi, że najlepiej zabrać złotówki (gotówka) i na miejscu wymienić pieniądze na kuny. Ponoć jest to najbardziej korzystne. A jaka jest wasza opinia i co wynika z waszego doświadczenia?
4) LPG – do Chorwacji wybieramy się autem z instalacją gazową. Czy możemy spodziewać się na trasie oraz w samej Chorwacji utrudnień związanych z zatankowaniem gazu?
Tankowanie LPG – wynalazłam w internecie informacje dotyczące końcówki tankującej
Typ końcówki tankującej ITALIAN DISH - Polska, Czechy, Słowacja, Słowenia, Chorwacja, Austria, BiH
Typ końcówki tankującej ACME – Węgry
Czy faktycznie tak jest?
5) Winiety – koszty winiet znalazłam w internecie. Czy lepiej kupić winiety w danym kraju zaraz po przekroczeniu granicy czy lepiej w Polsce (zapewne cena powiększona o podatek VAT)
Winieta Czechy
10 dniowa 330 CZK, miesięczna 440 CZK
Winieta Słowacja
10 dniowa 10 EUR
Winieta Słowenia
7 dniowa 15 EUR
Winieta Austria
10 dniowa 8,8 EUR
Winieta Węgry
7 dniowa 2975 HUF
Może Wy podpowiecie mi czym jeszcze powinnam się zainteresować przed wyruszeniem w podróż do Chorwacji. Takiej wyprawy jeszcze nigdy nie mieliśmy więc liczę na porady doświadczonych podróżników.