Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz w Chorwacji- kilka pytań

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 22.05.2011 22:10

Witam, mam kilka pytań, po raz pierwszy wybieramy się z żoną i psem na nasze wymarzone wakacje do Chorwacji (tribunji) , mam kilka pytań, chcielibyśmy oczywiście jak tylko się da uszczuplić wydatki, postanowiliśmy ,że będziemy gotować w apartamencie, czyli moje pytanie
1) co najlepiej zabrać z sobą z prowiantu z Polski (lodówka samochodowa) tak na 10 dniowy pobyt, raczej nie zamierzamy jadać w lokalach.
2 Mam pytanie dotyczące gotówki -waluty, wymienić złotówki na euro i dopiero ewentualnie na miejscu na kuny??
3) co na plaże, materace piankowe to tylko do wody, bo mogą zostać uszkodzone na plaży żwirowej czy betonowej, czy są jakieś materace co mają w środku piankę bo gdzieś o tym słyszałam, a może są plaże w pobliżu tribunji gdzie można wynająć materac czy leżak??
i w ogóle co na plaże brać by nie nosić stu kilowych tobołów.,

Z góry przepraszam za chaotyczny post, ale przeżywa to moje żona tak bardzo ,że sto milionów pytań ma na godzinę, no więc pytam > :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2011 22:33

ad1.
Z dań obiadowych to najlepiej przetestuj różne gotowe jeszcze w domu, żebyś potem chciał to w ogóle jeść, mi np pasował kociołek do syta po rosyjsku. Chyba, że chcecie się bawić w wekowanie mięsa i pasteryzację. Zabawy trochę jest ale chociaż wiesz co jesz.

Z dań śniadaniowych i kolacyjnych, to weź jakieś puszki, też je przetestuj-pasztet, golonka w słoikach, do tego jak dasz radę na pieczywie chrupkim wyżyć, to kup trochę takiego pieczywa w sklepie dla biedoty, czyli tam gdzie Kaczyński zakupy robi. coś co nie popłynie w zieloną stronę :)

Na miejscu kupisz masełko i warzywko i dasz radę. Rozumiem, że chcesz oszczędnie ale o jedno Cię proszę, zabierz żonę dwa razy do knajpy. Raz na owoce morza robione "na żaru" i raz na rybkę,np. na doradę(albo kup rybkę i poproś gospodarza, żeby Ci ją zgrilował) jednym słowem spróbujcie miejscowych frykasów, bo naprawdę warto.Takich smaków nigdzie nie spotkacie. Jak będziesz łaził po mieście to popatrz gdzie wieczorami siedzi dużo osób, najprawdopodobniej tam dają dobrze jeść.

Nie wiem czym jedziesz, jak masz miejsce to wrzuć dużą zgrzewkę wody, lub czegoś co lubicie pić-jeśli widzisz jakiś sens ekonomiczny. ja mimo tego, że nie widzę, zawsze wrzucałem coś mokrego do kufra.

ad2. ja zawsze brałem wszystkiego po trochu, złocisze zawsze możesz wymienić, euro i kuny-tym możesz płacić.Lepiej płacić raczej w kunach, bo przy euro się zaokrągla-w górę. No jakaś karta płatnicza. ale o tym jaką walutę zabrać i jak płacić to znajdź temat na forum.

ad3.
jeśli już coś musisz ze sobą zabrać na plażę (nie wiem jakie są, tam gdzie jedziesz) to weź karimaty, tanie, lekkie i nie zajmują strasznie dużo miejsca.

jeszcze jakieś pytania? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2011 22:35

ja się tu pocę:) a Pani Kasia strzela z grubej rurki i to serią:)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.05.2011 07:51

Nie ma co pakowac wszystkich obiadów do auta. Faktycznie jest tam troche drozej, ale rok temu np warzywa były np w czerwcu w porównywalnych jak w PL.

Za to dość drogie jest mięso, wędliny i sery żółte. Dlatego jeśli chcesz trochę zaoszczedzić polecam wziąść ser zółty, jakies kabanosy/parówki/szynkę pakowaną próżniowo jesli takie rzeczy jadacie.
My bierzemy np choćby dlatego, aby dodac do leczo, które robimy z tamtejszych produków.
Wszlekie makarony itp kupujemy na miejscu - ceny porównywalne - a nawet rok temu kupowałam makaron taniej niz PL (jakis noname ale był bardzo dobry).

Na plaży sprawdzają sie karimaty.
Ostatnio edytowano 23.05.2011 13:14 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 1 raz
Arek
Koneser
Re: Pierwszy raz w chorwacji- kilka pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 23.05.2011 08:01

flejm napisał(a):2 Mam pytanie dotyczące gotówki -waluty, wymienić złotówki na euro i dopiero ewentualnie na miejscu na kuny??

Zabierz euro, aby zapłacić za noclegi. Na pozostałe wydatki zabierz złotówki. Najkorzystniejszy kurs wymiany w Tribunj masz w Jadranska Banka przy Put Sovija - w tym samym budynku co Konzum. Pomimo prowizji zawsze jest dużo korzystniejszy kurs niż w kantorach. Sprawdzone osobiście.

flejm napisał(a):3) co na plaże

Zabierz karimaty - rozłożone na płasko na dnie bagażnika zajmą niewiele miejsca.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 23.05.2011 08:22

Jeśli chcesz wziąść zamrożone mięso to wiozłem je w zeszłym roku na przyczepie w styropianowej lodówce(wżuciłem je wcześniej do lodówki i zamroziłem na kość)następnie owinąłem je streczem,do lodówki włożyłem jeszcze dwie butelki zamrożonej wody-niegazowane.Spokojnie dowiozłem zamrożone mięso z Jeleniej Góry do Breli na przyczepce jednoosiowej odkrytej.
Przepraszam lecz dopiero teraz zauważyłem że jesteś ze Słupska-czyli z mięchem mogą być kłopoty.
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 23.05.2011 10:17

Pani Kasiu, dziękuję za cenne porady, ale przyznam szczerze chodziło mi o bardziej aktualne. :wink: Znalazłem wcześniej tematy z linków, które mi Pani wskazała, jednak zwróciłem też uwagę na daty ich ostatnich postów.

Dziekuję serdecznie pozostałym forumowiczom, którzy nie wskazali linków, a udzielili odpowiedzi. :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2011 10:28

flejm napisał(a):Pani Kasiu, dziękuję za cenne porady, ale przyznam szczerze chodziło mi o bardziej aktualne. :wink: Znalazłem wcześniej tematy z linków, które mi Pani wskazała, jednak zwróciłem też uwagę na daty ich ostatnich postów.
Dziekuję serdecznie pozostałym forumowiczom, którzy nie wskazali linków, a udzielili odpowiedzi. :D

Nic z tego, co podlinkowałam, nie zdezaktualizowało się...zakaz wwozu żywności jak był, tak jest.. ceny żywoności w Hr jak były wyższe niż w Pl, tak są (porady forumowiczów na temat tego, co zabierać i w jaki sposób też ciągle aktualne); porady dotyczące waluty też nadal przydatne (w dalszym ciągu lepiej wymieniać w kantach niż w kantorach, w dalszym ciągu korzystaniej płacić kartą niż wyciągać z bankomatu..; aktualne kursy możesz sprawdzić sam... ); to, co zabierało sięna plażę do leżenia 2 lata temu, zabiera się i dziś...
Co wydaje Ci się nie aktualne? .. Postów z analizą bieżącego roku (2011) oczekuj dopiero po nadchodzącym sezonie, czyli we wrześniu; pierwsze pewnie pojawią się już w lipcu, ale dadzą obraz z czerwca.. a sezon ma różne swoje momenty, które różnią się cenami itp.)...Jeśli uważnie przeczytasz podlinkowane przeze mnie tematy, to znajdziesz tam dokładnie takie same odpowiedzi, jakie powyżej zamieścili pozostali forumowicze...
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2011 11:09

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
flejm napisał(a):Pani Kasiu, dziękuję za cenne porady, ale przyznam szczerze chodziło mi o bardziej aktualne. :wink: Znalazłem wcześniej tematy z linków, które mi Pani wskazała, jednak zwróciłem też uwagę na daty ich ostatnich postów.

Nic z tego, co podlinkowałam, nie zdezaktualizowało się...zakaz wwozu żywności jak był, tak jest.. ceny żywoności w Hr jak były wyższe niż w Pl, tak są (porady forumowiczów na temat tego, co zabierać i w jaki sposób też ciągle aktualne); porady dotyczące waluty też nadal przydatne (w dalszym ciągu lepiej wymieniać w kantach niż w kantorach, w dalszym ciągu korzystaniej płacić kartą niż wyciągać z bankomatu..; aktualne kursy możesz sprawdzić sam... ); to, co zabierało sięna plażę do leżenia 2 lata temu, zabiera się i dziś...
Co wydaje Ci się nie aktualne? .. Postów z analizą bieżącego roku (2011) oczekuj dopiero po nadchodzącym sezonie, czyli we wrześniu; pierwsze pewnie pojawią się już w lipcu, ale dadzą obraz z czerwca.. a sezon ma różne swoje momenty, które różnią się cenami itp.)...Jeśli uważnie przeczytasz podlinkowane przeze mnie tematy, to znajdziesz tam dokładnie takie same odpowiedzi, jakie powyżej zamieścili pozostali forumowicze...
Pozdrawiam

tobie się szukać nie chce, kobita ci podaje wszystko na tacy a ty wybrzydzasz? ożesz ty!! z jaką datą informacji się spodziewasz? z dzisiejszą? :)
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 23.05.2011 11:10

[quote="Katarzyna Głydziak Bojić]Co wydaje Ci się nie aktualne? .. [/quote]

Co wydaje mi się nieauktualne? , hmmmmm, gdybym wiedzę takową posiadał tzn co zabrać, co na plaże, co z walutą, to bym pytania w ogóle nie zadawał, może ktoś był w sezonie w 2010 roku?? a może nawet ktoś wrócił kilka dni temu?- to dla mnie jakoś bardziej aktualne niż posty z najświeższą datą 2009, ale może tylko ja tak to widzę. Ja także pozdrawiam Ciebie Kasiu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.05.2011 11:21

W takim razie zapraszam do FAQ.
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 23.05.2011 11:50

arturac napisał(a):tobie się szukać nie chce, kobita ci podaje wszystko na tacy a ty wybrzydzasz? ożesz ty!! z jaką datą informacji się spodziewasz? z dzisiejszą? :)

Jakby były z dzisiejszą byłbym bardzo wdzięczny :wink:
A tak poważnie, podziękowałem za linki i za odpowiedzi, nie wiem mam się pochłostać za karę jeszcze??. :wink:
W każdym bądź razie jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

No to miałbym w sumie jeszcze jedno pytanie, odpowiedz na nie byłaby dobrym punktem wyjścia w zakupach przed wyjazdem, czy ceny w Chorwacji urosły tak samo jak w Polsce (podwyżka cen żywności) przez ostatni rok czy pozostały na stałym poziomie ewentualnie troszkę wzrosły?? Czy ktoś się orientuje, lub posiada link :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2011 12:06

flejm napisał(a):No to miałbym w sumie jeszcze jedno pytanie, odpowiedz na nie byłaby dobrym punktem wyjścia w zakupach przed wyjazdem, czy ceny w Chorwacji urosły tak samo jak w Polsce (podwyżka cen żywności) przez ostatni rok czy pozostały na stałym poziomie ewentualnie troszkę wzrosły?? Czy ktoś się orientuje, lub posiada link :)

Pytaj tych co już byli w Cro - ale mało ich było.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.05.2011 12:08

Janusz Bajcer napisał(a):Pytaj tych co już byli w Cro - ale mało ich było.

To zbytnio nie ma sensu...
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone