Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz w Chorwacji- kilka pytań

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lobsen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lobsen » 23.05.2011 15:44

fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 23.05.2011 15:49

lobsen napisał(a):Co do wwozu żywności to jednak się mylicie:

http://www.chorwacja.croatia4u.org/info ... _celne.htm
[url][/url]

właśnie to chciałem wkleić kolega mnie ubiegł Dzieki ....
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.05.2011 15:50

lobsen napisał(a):Co do wwozu żywności to jednak się mylicie:

http://www.chorwacja.croatia4u.org/info ... _celne.htm
[url][/url]

Kto się myli?
To jest zakaz czy go nie ma?
Przecież napisałem, że obowiązuje (za KGB).

Ja mam dosyć - to jak z objazdem autocesty z SLO.

Pozdrawiam kolegów.

EOT.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2011 21:31

ja rachunki ostatnie mam z datą końca września 2010, jest tego z pół reklamówki(żona lubi zbierać :) ale to za stare dla Ciebie :) jak na pierwszy raz to radziłbym Ci zabrać dużo słoików, weków, kiszonej kapusty(bo w cro jest ale taka pod Niemca robiona-niesmaczna)....ale boję się o zawieszenie Twojego auta, a poza tym to co Ci Krystof proponuje, czyli tuńczyk,chrupki do mleka i piwo to całkiem dobra dieta, pod warunkiem, że mleko zamienisz na piwo 8). Ale jeśli Cię podkusi i zabierzesz trochę naszej wspaniałej kiełbasy myśliwskiej, albo krakowskiej podsuszanej to nie zapomnij jej dobrze zawinąć, tak z pięć razy, w dobrą kolorową gazetę (zapach farby zabija zapach wędzonki), bo jak psy celników na granicy poczują wurst to nie przejedziesz :twisted:

Ps. Temat uznany za bez sensu to se trochę napisałem.

a na serio to udanych wczasów!!!
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 23.05.2011 22:51

No i właśnie o takie rady mi chodziło, mam nadzieję, że po powrocie sam będę mógł takich udzielać :)
Moja żona też będzie zbierać paragony ;) jak wrócę to poskanujem i powklejam heheh i zrobi się 40 stron tematu :)
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 24.05.2011 22:24

To ja mam jeszcze jedno pytanko, jak Wasze psy znoszą pobyt w Chorwacji?? Tzn nie pytam czy są zadowolone czy markotne ( ;) ) może uściślę pytanie, chodzi mi o to czy nie ma żadnych problemów z pupilami typu, że nie ma ich gdzie wyprowadzać, czy nie mogą chodzić na plażę itd. Oczywiście nasza psina (taki mały cielaczek dog argentyński) jest łagodna jak szczeniaczek, umie się zachowywać, zero agresji itd, kocha wodę (nie mylić z "wódę") i ludzi, no ale wiadomo nie każdy życzy sobie psa obok siebie na plaży, no i jak znoszą tak wysokie temperatury. Mieszkamy nad morzem , no ale z latem i temperaturami to u nas szału nie ma. Teściowie im bliżej wyjazdu tym bardziej naciskają żeby ją im zostawić, jednak żona kręci nosem mówiąc "niech zobaczy troszkę świata" .Proszę o wypowiedzi i relacje jak Wasze pupile zniosły urlop, jak przyjęli je tubylcy (jak dziko zabrzmiało) i inni turyści?
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 25.05.2011 07:04

flejm napisał(a):jak Wasze psy znoszą pobyt w Chorwacji??

Nie było żadnych problemów, tym bardziej, że sunia o czarnej sierści. Codziennie poranny spacer połączony z kąpielą, największy upał spędzała w apartamencie. Czasami braliśmy ją na plażę, ale lokowaliśmy się na uboczu, aby nikomu nie przeszkadzało. Siedziała wówczas w cieniu i często wchodziła do wody.

Aha, na niektórych plażach widziałem zakaz wprowadzania psów.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.05.2011 19:46

"Psich teamatów" na forum teżnie brakuje.... wystarczy poszukać.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2011 21:34

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):"Psich teamatów" na forum teżnie brakuje.... wystarczy poszukać.
Pozdrawiam

widzisz flejm, teraz robisz za burka(może nikt Cię nie zje), szukaj burek szukaj :)
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 25.05.2011 21:50

Sporo tego jest i chyba zanim się doszukam to czas wyjazdu już będzie, dlatego pytam, a może ponawiam czyjeś pytanie. Pani Kasiu może Pani wskaże mi kilka linków jak poprzednio?? Forum jest dla mnie nowe i nie wiem w jakich działach szukać, a sporo tego, wyszukiwarka też wyrzuca wiele, ale mało przydatnych dla mnie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2011 21:55

flejm napisał(a):Sporo tego jest i chyba zanim się doszukam to czas wyjazdu już będzie, dlatego pytam, a może ponawiam czyjeś pytanie. Pani Kasiu może Pani wskaże mi kilka linków jak poprzednio?? Forum jest dla mnie nowe i nie wiem w jakich działach szukać, a sporo tego, wyszukiwarka też wyrzuca wiele, ale mało przydatnych dla mnie.

przepraszam, że odpowiem, za Panią Kasię :) Pani Kasia ma nieaktualne dane z tamtego roku:)
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 25.05.2011 23:24

Nieaktualne z tamtego roku to na pewno bardziej aktualne niż nieaktualne z przed lat 3. Oj tam , oj tam , ja tak na poważnie dosyć :) Ok w sumie "Kto pyta....ten odpowiedzi nie dostanie, tylko cięte riposty " Sympatycznie całkiem. :lol:
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 25.05.2011 23:27

arturac napisał(a):widzisz flejm, teraz robisz za burka(może nikt Cię nie zje), szukaj burek szukaj :)

HEHEHEHHEHE, sam jesteś Burek ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.05.2011 08:26

flejm napisał(a):
arturac napisał(a):widzisz flejm, teraz robisz za burka(może nikt Cię nie zje), szukaj burek szukaj :)

HEHEHEHHEHE, sam jesteś Burek ;)

z mięsem czy z serem? 8O
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 26.05.2011 08:54

flejm napisał(a):No i właśnie o takie rady mi chodziło, mam nadzieję, że po powrocie sam będę mógł takich udzielać :)
Moja żona też będzie zbierać paragony ;) jak wrócę to poskanujem i powklejam heheh i zrobi się 40 stron tematu :)

Zapewniam Cię, że jeśli po raz setny albo sto pięćdziesiąty zobaczysz to samo pytanie o paszport czy o prawo jazdy, czy o dowód rejestracyjny tymczasowy, czy o możliwość wwozu żywności to sam odeślesz do FAQ-u :twisted:, bo będzie Ci się chciało rzygać. Tam są informacje uzupełniane na bieżąco, przez prowadzących te tematy tylko wtedy oczywiście kiedy coś się zmienia. Większość ze zdublowanych tematów poleciała już dawno w kosmos, bo jeszcze większy byłby tu bajzel. Te pewno też polecą..... jak znam życie.... żeby nie wprowadzać zamieszania, że ten temat to aktualny a tamten taki sam nie .... kolego więcej szukajki to WSZYSTKO JUŻ NAPRAWDĘ BYŁO.

Tak jak JacekS.

Pozdrav i EOT.

P.S. 1. Hehehe Artur kolega flejm jeszcze nie wie co to burek, ale jak pojedzie do Cro z własną żywnością to się NIGDY nie dowie :devil:

P.S. 2. A niech wie żem dobry :D Burek :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pierwszy raz w Chorwacji- kilka pytań - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone