Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz w Chorwacji- kilka pytań

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2011 12:15

Jacek S napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Pytaj tych co już byli w Cro - ale mało ich było.

To zbytnio nie ma sensu...

Jak chce, niech pyta ... kto pyta nie błądzi :wink:
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 23.05.2011 12:29

Jacek S napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Pytaj tych co już byli w Cro - ale mało ich było.

To zbytnio nie ma sensu...

Zgadzam się - to zupełnie nie ma sensu.
Co z tego że właśnie wróciliśmy. W zeszłym roku byliśmy na początku czerwca w Medulinie a potem w sierpniu w Njivicach na Krk. Teraz byliśmy w Umagu a w lipcu jedziemy do Dingaca.
Czy mam porównać zeszłoroczną cenę "lignji na zaru" z Medulinu do tegorocznej z Umagu? I na tej podstawie wydedukować zmianę na lipiec Njivic do Dingaca? Przecież nawet na przestrzeni tego tygodnia w Umagu w dwóch różnych knajpach te ceny były różne.

Prsut plasterkowany próżniowo pakowany w Konzumie w Umagu kosztował 244 HRK/kg, 169 HRK/kg i 139 HRK/kg w zależności od firmy. Ale nie pamiętam ile w zeszłym roku w Konzumie na Krku.
Więcej cen nie pamietam, śniadania mieliśmy wykupione więc podstawowy powód robienia zakupów w Cro tym razem nie istniał :)

Pozdrawiam,
Aśka
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2011 12:35

flejm napisał(a):No to miałbym w sumie jeszcze jedno pytanie, odpowiedz na nie byłaby dobrym punktem wyjścia w zakupach przed wyjazdem, czy ceny w Chorwacji urosły tak samo jak w Polsce (podwyżka cen żywności) przez ostatni rok czy pozostały na stałym poziomie ewentualnie troszkę wzrosły?? Czy ktoś się orientuje, lub posiada link :)

Po dwóch odpowiedziach już wiesz, że pytasz zbytnio bez sensu i zupełnie bez sensu.
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 23.05.2011 12:42

Witam sam sobie odpowiedz konzum.hr lub plotine.hr albo lidl.hr
poszukasz zobaczysz przeliczysz (WIESZ) ...

Pozdrawiam... :D

Ps. Kasiu mam do ciebie prośbę wyjaśnij kwestie żywności można czy nie ...?.
Pozdrawiam...
Ostatnio edytowano 23.05.2011 14:17 przez fotograf123, łącznie edytowano 1 raz
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 23.05.2011 13:52

:D
Ostatnio edytowano 23.05.2011 14:18 przez fotograf123, łącznie edytowano 1 raz
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 23.05.2011 14:06

No to teraz ciągniejmy wątek pod tytułem "czy to ma sens". Ja już interesujące rzeczy znalazłem, zarówno w linkach , jak i samych odpowiedziach, jeszcze raz dziękuję, w sumie Pani Januszu można otworzyć oddzielny wątek "Czy to ma sens?."
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 23.05.2011 14:15

flejm nie ma co tu się obrażać to tylko forum ja byłem 2 lata temu i dużo info faktycznie miałem z tego forum ale na dzień dobry nie prosiłem o wszystko tylko trochę poszukałem wierz mi jest tu tyle informacji że nie da rady napisać o wszystkim w jednym poście .....

Cierpliwości wytrwałości i udanych wakacji życzę ....
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.05.2011 15:02

fotograf123 napisał(a):Ps. Kasiu mam do ciebie prośbę wyjaśnij kwestie żywności można czy nie ...?.

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nic z tego, co podlinkowałam, nie zdezaktualizowało się...zakaz wwozu żywności jak był, tak jest..
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2011 15:12

flejm napisał(a):No to teraz ciągniejmy wątek pod tytułem "czy to ma sens". Ja już interesujące rzeczy znalazłem, zarówno w linkach , jak i samych odpowiedziach, jeszcze raz dziękuję, w sumie Pani Januszu można otworzyć oddzielny wątek "Czy to ma sens?."

Jak chcesz to załóż, ale po co :?:

Dostałeś odpowiedzi i linki, poczytaj, na strony konzuma i lidla też warto wejść, natomiast nie oczekuj w maju odpowiedzi na to, czy ceny z 2010 r. zmieniły się w 2011 r. bo jak widzisz z kalendarza jeszcze mało osób w Cro było.

Jedziesz na tylko na 10 dni więc nawet jeśli podrożało coś kilka procent, dasz radę :D

PS Przepraszam :oops: bo coś mi się pomieszała "cytuj - zmień" i obciąłem cześć Twojego posta. :cry:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 23.05.2011 15:13

Dlatego jeśli chcesz trochę zaoszczedzić polecam wziąść ser zółty, jakies kabanosy/parówki/szynkę pakowaną próżniowo jesli takie rzeczy jadacie.

ja bym ci radził - daruj sobie w większości to żarcie z Polski ...

1. cena dobrego pakowanego w Polsce jest wysoka, bardzo wysoka (ok. 50 pln za kilogram wychodzi) ...
2. a nawet jeśli niższa, to i tak potem jesteś zdany na pożeranie tego całego barachła i martwienie się, czy się nie zepsuło
3. i ile na tym oszczędzisz?
4. zważywszy, że tam, gdzie ciepło, to jeść się aż tak nie chce

weź parę puszek tuńczyka (jeśli lubicie) i jakieś drobne rzeczy typu chrupki do mleka, pieczywko turystyczne - żeby mieć na drogę i 2 pierwsze dni

i pokombinuj trochę z potrawami, które ławo i szybko można przygotować na miejscu i z miejscowych produktów, względnie naszych zabranych

(my standardowo tak:
przecier + puszka tuńczyka + przyprawy + oliwa + makaron al dente ... i tak przez tydzień :wink: albo jajecznica, albo parówki z lidla ...
a wieczorem pizza i browary, albo sałatka na tarasie, albo inne tam takie ... ohhh, życie, życie ... jeszcze tylko 2 miesiące ...)

pozdrov, K.
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 23.05.2011 15:23

No i dzięki wielkie :D
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 23.05.2011 15:23

Jacek S napisał(a):
fotograf123 napisał(a):Ps. Kasiu mam do ciebie prośbę wyjaśnij kwestie żywności można czy nie ...?.

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nic z tego, co podlinkowałam, nie zdezaktualizowało się...zakaz wwozu żywności jak był, tak jest..

Jacek S
Ja zdaje sobie spraw i czytałem ale temat jest Zamknięty ponieważ zezwolili tak ?.

To po co mi to pokazujesz ?.
moze lepiej przeczytaj do końca ....

I właśnie ze względu na nie ściłość informacji poprosiłem Kasie o wyjaśnienie ....
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.05.2011 15:39

fotograf123 napisał(a):
Jacek S
Ja zdaje sobie spraw i czytałem ale temat jest Zamknięty ponieważ zezwolili tak ?.

I właśnie ze względu na nie ściłość informacji poprosiłem Kasie o wyjaśnienie ....

Temat jest zamknięty bo...to pewnie setny założony o tym samym.
Kasia przecież wyżej napisała jak jest.
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 23.05.2011 15:43

Jacek S napisał(a):
fotograf123 napisał(a):
Jacek S

Temat jest zamknięty bo...to pewnie setny założony o tym samym.
Kasia przecież wyżej napisała jak jest.

Ten zamknięty ma 33 strony to raczej ten pierwszy nie jeden z wielu
no nic jak się odezwie to się dowiemy ....

Pozdrawiam ....
lobsen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lobsen » 23.05.2011 15:44

Co do wwozu żywności to jednak się mylicie:

http://www.chorwacja.croatia4u.org/info ... _celne.htm
[url][/url]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pierwszy raz w Chorwacji- kilka pytań - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone