Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZAJEC
Koneser
Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 14.01.2005 22:27

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczow, to mój pierwszy występ,wreszcie sie zdecydowałem.Mam cicha nadzieję ,że przyjmiecie mnie do Waszego grona.

Pozdraw
Ostatnio edytowano 15.01.2005 10:03 przez ZAJEC, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.01.2005 22:55

Witaj :)
Już jesteś wśród swoich :!: Serdecznie witamy :!:

Byłeś czy wybierasz sie do Chorwacji :?:

Pozdrawiam :lol:
ZAJEC
Koneser
Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 14.01.2005 23:38

Hvala krakuscity,
w HR bywałem a to jako rezydent ,a to jako przewodnik również jako turysta.
A tak przy okazji mam pytanie do kolezanek i kolegow z Forum czy macie jakieś skojarzenia z aniołem całujacym diewczyne-skojarzenie dotyczy oćzywiście Chorwcji.
Jeszcze raz HVALA LIJEPA za przyjecie do grona CROMANIAKOW. :D
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 15.01.2005 05:50

Zajec , anu dawaj :lol:
ZAJEC
Koneser
Pirwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 15.01.2005 09:50

Cześć Bazyl.
witam sredecznie pana eksperta może byc dawaj może być pagadi wsio ryba,tylko nie strasz mnie wilkiem.Może Ty masz jakies skojarzenia w zwiazku z moim pytaniem tylko nie pisz ze ten aniol to TY.A przy okazji pragnę wyjaśnić ,ze nie jestem pracownikiem jakiegokolwiek biura turystyczngo i nigdy nie byłem a zainteresowanie Chorwacja to czysta fascynacjay tym pięknym krajem.
Pozdrav Zbyszek
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.01.2005 10:39

Anioł całuje dziewczynę chyba w ........Piekle.
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 15.01.2005 18:21

Cześć Platon,
nawet nie wiesz jak jestes bliski prawdy z tym Piekłem,jeszcze tylko niewielki wysiłek szarych komórek i trafisz w dziesiątke.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.01.2005 19:42

Pula.Cmentarz.Ten z .......Piekła
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.01.2005 19:51

Dante.
ZAJEC
Koneser
Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 16.01.2005 17:16

hmmm......Dante no coz pisał i to całkiem niezle bo musial z czegoś żyć.Ale nie o niego mi chodzi
ło a o cos co nazywa sie Hvar w tym przypadku o miejscowosc na wyspie o tej samej nazwie.Platonie byłeś blisko bo jezeli Hwar to przecież obok najpiekniejsze piekło Dalmacji -Piekielne Wyspy.to co pytalem to piekna rzezba znajdujaca sie w muzeum archeologicznym ktore zawsze jest zamkniete bylem u jego zamknietych wrot wielokrotnie i zawsze nic.Całe szczescie ze rzezba przedstawiajaca aniola calujacego dziewczyne lub syrenę stoi na wolnym powietrzu i mozna ją dojrzeć z drogi prowadzacej do punktu widokowego ponad muzeum.Probowałem dowiedziec sie na temat tej rzezby od miejscowych ala niestety zero wiadomosci jak rownież o kustuszu lub opiekunie zabytkow.Jezli ktos trafi na Hvar to polecam to miejsce jest naprawde ciekawe a jezeli ktos ma jakies informacje na ten temat to z niecierpliwoscia oczekuje wiadomosci

Pozdrav
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 16.01.2005 19:08

ZAJEC napisał(a):hmmm......Dante no coz pisał i to całkiem niezle bo musial z czegoś żyć.Ale nie o niego mi chodzi
ło a o cos co nazywa sie Hvar w tym przypadku o miejscowosc na wyspie o tej samej nazwie.Platonie byłeś blisko bo jezeli Hwar to przecież obok najpiekniejsze piekło Dalmacji -Piekielne Wyspy.to co pytalem to piekna rzezba znajdujaca sie w muzeum archeologicznym ktore zawsze jest zamkniete bylem u jego zamknietych wrot wielokrotnie i zawsze nic.Całe szczescie ze rzezba przedstawiajaca aniola calujacego dziewczyne lub syrenę stoi na wolnym powietrzu i mozna ją dojrzeć z drogi prowadzacej do punktu widokowego ponad muzeum.Probowałem dowiedziec sie na temat tej rzezby od miejscowych ala niestety zero wiadomosci jak rownież o kustuszu lub opiekunie zabytkow.Jezli ktos trafi na Hvar to polecam to miejsce jest naprawde ciekawe a jezeli ktos ma jakies informacje na ten temat to z niecierpliwoscia oczekuje wiadomosci

Pozdrav

teraz Anioł całuje syrenę?a może to nie Anioł tylko husar?
Husar całujący Weronikę.
Demeter całująca Persyfonę.
ZAJEC
Koneser
Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 17.01.2005 20:50

Tak Platonie.te pary mozna by wymieniac bez konća bo przeciez Laura i FIlon ,Romeo i Julia ,Adam i Ewa czy Flip i Flap .Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zobaczyc to na własne oczy .Jezeli jeszcze nie odwiedziłeś Hvaru to goraco namawiam.
Pozdraw
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 17.01.2005 22:07

ZAJEC napisał(a):Tak Platonie.te pary mozna by wymieniac bez konća bo przeciez Laura i FIlon ,Romeo i Julia ,Adam i Ewa czy Flip i Flap .Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby zobaczyc to na własne oczy .Jezeli jeszcze nie odwiedziłeś Hvaru to goraco namawiam.
Pozdraw

Co z tego ,że zobaczę jak Ty zobaczyłeś i nie wiesz czy to dziewczyna czy syrena jest całowana przez anioła? :lol:
Ponieważ Hvar miał greckie początki więc jest to Demeter z córką. 8)
A propo czy Piekielne Wyspy wzięły nazwę od piekła? :wink:
ZAJEC
Koneser
Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 17.01.2005 22:27

Cześć Platon przynajmniej w obecności na forum jesteś niazawodny bo niestety nie poratowaŁes mnie w temacie .Czy Piekielne od Piekła -moze?.ale na pewno nie od Nieba.Syrena to przeciez tez dziewczyna.Co do Demeter to jesli bogini przyrody byŁa samcem to wszystko O.K.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.01.2005 09:36

ZAJEC napisał(a):Cześć Platon przynajmniej w obecności na forum jesteś niazawodny bo niestety nie poratowaŁes mnie w temacie .Czy Piekielne od Piekła -moze?.ale na pewno nie od Nieba.Syrena to przeciez tez dziewczyna.Co do Demeter to jesli bogini przyrody byŁa samcem to wszystko O.K.

Piekielne Wyspy - Pakleni Otoci
http://www.nautica.pl/chorwacja/naszhvar.html
a tu masz też coś skrzydlatego bo Demeter czasami jest przedstawiana ze skrzydłami
http://www.island-hvar.net/Pictures2.htm
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone