Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcik77
Autostopowicz
Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcik77 » 17.03.2019 14:10

Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. W tym roku wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji. W związku z tym mam kilkanaście pytań, ciągle czytam Wasze posty,przeglądam fora i blogi i mimo rozjaśnienia wielu kwestii nadal wiele rzeczy stanowi dla mnie zagadkę. Może zacznę od początku i nakreślę sytuacje i plan.
Na przełomie lipiec/sierpień (29.07-12.08 ,wybieramy się do Chorwacji (dwie osoby dorosłe ,2 dzieci (3 i 9 lat). Planowaliśmy dojazd samochodem ,wyjeżdżamy z Torunia (woj. kujawsko-pomorskie). Około 10-14 dni. Nasz nocleg - myśleliśmy o namiotach. Mamy własny namiot.
Mój pomysł jest taki ,aby na nocleg zatrzymać się w Brno + pół dni na zwiedzanie i dalsza podróż. Myśleliśmy na pierwszy raz o Istrii okolicach Puli lub Dalmacji okolicach Zadaru, spędzić w jednym z tych miejsc 4 noce i następnie wybrać się na 4 noce na wyspę. Na jaką wyspę nie mam pojęcia. W drodze powrotnej chcieliśmy zahaczyć o Wiedeń.
Stąd teraz też moje pytania:
-czy taka trasa ma sens ?
-Istria , dokąd ciekawie ? (zależy nam na zwiedzaniu, jak i również wypoczynku)
-Istria czy Dalmacja ?
-Jakie campingi polecacie/ jak cenowo ?
-czy pod namiot konieczna jest wcześniejsza rezerwacja?
Myślałam,aby zobaczyć : Jeziora Plitwickie lub wodospady Krka (czy warto oba?), i Grotte Baredine w Porec. Z miast w zależności czy Istria czy Dalmacja.
-jaką wyspę na pierwszy raz byście doradzali ?
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 17.03.2019 16:42

Dziewicze.
Jezu, to chyba nie dzieje się naprawdę.

I tu setki podobnych pytań. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2113666808710068&id=100012180848194&substory_index=22
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 17.03.2019 17:29

Co do noclegów to ok. Jeśli chodzi o wieden to sugeruję zostawić auto na p+r i później metrem do centrum. Ogólnie jeśli jest to wasz pierwszy pobyt we Wiedniu to sugeruje 2 noce bo jest to ciekawe miasto. Ogólnie zamiast Brna może nocleg w jakimś miasteczku na morawach? A co do Chorwacji to może Trogir jako baza wypadowa do zwiedzania i później Hvar/brać?
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 17.03.2019 17:39

Hej! również jestem z Torunia , równiez jeżdżę z dziećmi i po tym co zaproponowałaś , trochę jestem zdumiony ambitnym planem :) Musisz wziąć pod uwagę ,że z dziećmi wszystko trwa dłużej , natomiast noclegi pod namiotem również ciągną za sobą pewne ograniczenia . Trzeba pamiętać ,że dzieci nie są zbyt zainteresowane zwiedzaniem i bardziej rozglądają się za rozrywką .
Na początek polecam Istrię (stosunkowo blisko ok 1280km). Istria oferuje wiele kempingów o dobrym standarcie . W tym terminie na kempingach z parcelami warto zarezerwować sobie miejsce , natomiast na polach namiotowych miejsce zawsze się znajdzie ... :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2019 17:47

domi_1 napisał(a):A co do Chorwacji to może Trogir jako baza wypadowa do zwiedzania i później Hvar/brać?
Trogir na odpoczynek to nie bardzo.

Najważniejsze: jaki masz budżet, bo promy nie są tanie.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 17.03.2019 19:09

domi_1 napisał(a):Co do noclegów to ok. Jeśli chodzi o wieden to sugeruję zostawić auto na p+r i później metrem do centrum. Ogólnie jeśli jest to wasz pierwszy pobyt we Wiedniu to sugeruje 2 noce bo jest to ciekawe miasto. Ogólnie zamiast Brna może nocleg w jakimś miasteczku na morawach? A co do Chorwacji to może Trogir jako baza wypadowa do zwiedzania i później Hvar/brać?

Pobyt w Trogirze na przełomie lipca sierpnia to najlepszy argument to zniechęcenia się do Chorwacji.

Zwiedzanie o tej porze roku? Chyba okazjonalne jako odskocznia od plaży, zwłaszcza jak się jedzie z dwójką małych dzieci. A Trogir fajnymi plażami nie dysponuje.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.03.2019 19:31

marcik77 napisał(a):Stąd teraz też moje pytania:
-Istria czy Dalmacja ?
Myślałam,aby zobaczyć : Jeziora Plitwickie lub wodospady Krka (czy warto oba?), i Grotte Baredine w Porec. Z miast w zależności czy Istria czy Dalmacja.

lista-kempingow-w-cro-t4954-180.html
informacje-o-kempingach-w-rejonie-zadar-split-t31716.html
kempingi-ktore-warto-polecic-t26052-1020.html
najtansze-prywatne-kampingi-t20363-525.html
kempingi-w-chorwacji-t32981-375.html
rovinj-dubrovnik-z-dzieckiem-pod-namiotem-t52170.html
etc.
Albo Krka albo Plitvickie. Stawiam na Plitwickie - po drodze, jeśli jedziecie do Dalmacji.
Czytasz o Istrii i Dalmacji --> zauważasz różnice --> podejmujesz samodzielną decyzję.
klub-milosnikow-polwyspu-istria-t53130.html
nasze-relacje-z-podrozy-f22.html
Jeśli ograniczony budżet - wybierz któryś z tańszych campów na Pagu. Będzie:
- w okolicach Zadaru
- wyspa
- oszczędność na promie, bo jest most
- wizyta na Księżycu w cenie :mrgreen:
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
Jeśli nie lubisz Księżyca - z wysp raczej Hvar lub Brač.
klub-milosnikow-wyspy-hvar-t21885.html
klub-milosnikow-wyspy-bra-t33626.html
https://www.jadrolinija.hr/docs/default ... f?sfvrsn=2
Na dwa tygodnie - sugeruję nie więcej niż 2 miejsca. Aklimatyzacja dzieci trochę trwa... No chyba, że już przyzwyczajone do częstych przeprowadzek.
Powodzenia.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 17.03.2019 20:02

Mikromir napisał(a):
marcik77 napisał(a):Stąd teraz też moje pytania:
-Istria czy Dalmacja ?

lista-kempingow-w-cro-t4954-180.html
informacje-o-kempingach-w-rejonie-zadar-split-t31716.html
kempingi-ktore-warto-polecic-t26052-1020.html
najtansze-prywatne-kampingi-t20363-525.html
kempingi-w-chorwacji-t32981-375.html
rovinj-dubrovnik-z-dzieckiem-pod-namiotem-t52170.html
etc.
Albo Krka albo Plitvickie. Stawiam na Plitwickie - po drodze, jeśli jedziecie do Dalmacji.
Czytasz o Istrii i Dalmacji --> zauważasz różnice --> podejmujesz samodzielną decyzję.
klub-milosnikow-polwyspu-istria-t53130.html
nasze-relacje-z-podrozy-f22.html
Jeśli ograniczony budżet - wybierz któryś z tańszych campów na Pagu. Będzie:
- w okolicach Zadaru
- wyspa
- oszczędność na promie, bo jest most
- wizyta na Księżycu w cenie :mrgreen:
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
Jeśli nie lubisz Księżyca - z wysp raczej Hvar lub Brač.
klub-milosnikow-wyspy-hvar-t21885.html
klub-milosnikow-wyspy-bra-t33626.html
Na dwa tygodnie - sugeruję nie więcej niż 2 miejsca. Aklimatyzacja dzieci trochę trwa... No chyba, że już przyzwyczajone do częstych przeprowadzek.
Powodzenia.

nic dodać , nic ująć .....I like :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2019 22:35

domi_1 napisał(a):Co do noclegów to ok. Jeśli chodzi o wieden to sugeruję zostawić auto na p+r i później metrem do centrum. Ogólnie jeśli jest to wasz pierwszy pobyt we Wiedniu to sugeruje 2 noce bo jest to ciekawe miasto. Ogólnie zamiast Brna może nocleg w jakimś miasteczku na morawach? A co do Chorwacji to może Trogir jako baza wypadowa do zwiedzania i później Hvar/brać?

No właśnie, ja też proponuję jakieś mniejsze miasteczko na Morawach, np. przygraniczny Mikulov albo Ołomuniec (choć Ołomuniec to nie miasteczko, tylko historyczna stolica tego jakże uroczego regionu).

Co do Wiednia to się zgadzam.

A co do Chorwacji to polecam wyspę Ciovo jako bazę (np. Okrug Gornji czy Slatine - jest spokojniej, fajne plaże dla dzieci) - Trogir jest piękny i wspaniały, jak na pierwszy raz w Chorwacji i ja też od niego zaczynałam, ale... u mnie padło na wrzesień, Wy jedziecie w wyższym sezonie. Do Trogiru oczywiście trzeba wpaść, z tym, że mogą być tłumy, więc lepiej pojechać tam na wycieczkę.
Zaznaczam, że plaże są kamieniste, ale zaleta jest taka, że kamyki są bardzo ładne, a piasek nie dostaje się do butów czy skarpet.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2019 16:41

marcik77 napisał(a):Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. W tym roku wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji. W związku z tym mam kilkanaście pytań, ciągle czytam Wasze posty,przeglądam fora i blogi i mimo rozjaśnienia wielu kwestii nadal wiele rzeczy stanowi dla mnie zagadkę. Może zacznę od początku i nakreślę sytuacje i plan.
Na przełomie lipiec/sierpień (29.07-12.08 ,wybieramy się do Chorwacji (dwie osoby dorosłe ,2 dzieci (3 i 9 lat). Planowaliśmy dojazd samochodem ,wyjeżdżamy z Torunia (woj. kujawsko-pomorskie). Około 10-14 dni. Nasz nocleg - myśleliśmy o namiotach. Mamy własny namiot.
Mój pomysł jest taki ,aby na nocleg zatrzymać się w Brno + pół dni na zwiedzanie i dalsza podróż. Myśleliśmy na pierwszy raz o Istrii okolicach Puli lub Dalmacji okolicach Zadaru, spędzić w jednym z tych miejsc 4 noce i następnie wybrać się na 4 noce na wyspę. Na jaką wyspę nie mam pojęcia. W drodze powrotnej chcieliśmy zahaczyć o Wiedeń.
Stąd teraz też moje pytania:
-Istria czy Dalmacja ?

Zapraszam do lektury linków podanych prze koleżankę mikromir
Po lekturze w razie pytań - pytaj w istniejących tematach.

Wątek zamykam. :idea:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone