Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. W tym roku wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji. W związku z tym mam kilkanaście pytań, ciągle czytam Wasze posty,przeglądam fora i blogi i mimo rozjaśnienia wielu kwestii nadal wiele rzeczy stanowi dla mnie zagadkę. Może zacznę od początku i nakreślę sytuacje i plan.
Na przełomie lipiec/sierpień (29.07-12.08 ,wybieramy się do Chorwacji (dwie osoby dorosłe ,2 dzieci (3 i 9 lat). Planowaliśmy dojazd samochodem ,wyjeżdżamy z Torunia (woj. kujawsko-pomorskie). Około 10-14 dni. Nasz nocleg - myśleliśmy o namiotach. Mamy własny namiot.
Mój pomysł jest taki ,aby na nocleg zatrzymać się w Brno + pół dni na zwiedzanie i dalsza podróż. Myśleliśmy na pierwszy raz o Istrii okolicach Puli lub Dalmacji okolicach Zadaru, spędzić w jednym z tych miejsc 4 noce i następnie wybrać się na 4 noce na wyspę. Na jaką wyspę nie mam pojęcia. W drodze powrotnej chcieliśmy zahaczyć o Wiedeń.
Stąd teraz też moje pytania:
-czy taka trasa ma sens ?
-Istria , dokąd ciekawie ? (zależy nam na zwiedzaniu, jak i również wypoczynku)
-Istria czy Dalmacja ?
-Jakie campingi polecacie/ jak cenowo ?
-czy pod namiot konieczna jest wcześniejsza rezerwacja?
Myślałam,aby zobaczyć : Jeziora Plitwickie lub wodospady Krka (czy warto oba?), i Grotte Baredine w Porec. Z miast w zależności czy Istria czy Dalmacja.
-jaką wyspę na pierwszy raz byście doradzali ?