Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcik77
Autostopowicz
Pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcik77 » 17.03.2019 15:10

Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. W tym roku wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji. W związku z tym mam kilkanaście pytań, ciągle czytam Wasze posty,przeglądam fora i blogi i mimo rozjaśnienia wielu kwestii nadal wiele rzeczy stanowi dla mnie zagadkę. Może zacznę od początku i nakreślę sytuacje i plan.
Na przełomie lipiec/sierpień (29.07-12.08 ,wybieramy się do Chorwacji (dwie osoby dorosłe ,2 dzieci (3 i 9 lat). Planowaliśmy dojazd samochodem ,wyjeżdżamy z Torunia (woj. kujawsko-pomorskie). Około 10-14 dni. Nasz nocleg - myśleliśmy o namiotach. Mamy własny namiot.
Mój pomysł jest taki ,aby na nocleg zatrzymać się w Brno + pół dni na zwiedzanie i dalsza podróż. Myśleliśmy na pierwszy raz o Istrii okolicach Puli lub Dalmacji okolicach Zadaru, spędzić w jednym z tych miejsc 4 noce i następnie wybrać się na 4 noce na wyspę. Na jaką wyspę nie mam pojęcia. W drodze powrotnej chcieliśmy zahaczyć o Wiedeń.
Stąd teraz też moje pytania:
-czy taka trasa ma sens ?
-Istria , dokąd ciekawie ? (zależy nam na zwiedzaniu, jak i również wypoczynku)
-Istria czy Dalmacja ?
-Jakie campingi polecacie/ jak cenowo ?
-czy pod namiot konieczna jest wcześniejsza rezerwacja?
Myślałam,aby zobaczyć : Jeziora Plitwickie lub wodospady Krka (czy warto oba?), i Grotte Baredine w Porec. Z miast w zależności czy Istria czy Dalmacja.
-jaką wyspę na pierwszy raz byście doradzali ?
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 17.03.2019 17:42

Dziewicze.
Jezu, to chyba nie dzieje się naprawdę.

I tu setki podobnych pytań. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2113666808710068&id=100012180848194&substory_index=22
domi_1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi_1 » 17.03.2019 18:29

Co do noclegów to ok. Jeśli chodzi o wieden to sugeruję zostawić auto na p+r i później metrem do centrum. Ogólnie jeśli jest to wasz pierwszy pobyt we Wiedniu to sugeruje 2 noce bo jest to ciekawe miasto. Ogólnie zamiast Brna może nocleg w jakimś miasteczku na morawach? A co do Chorwacji to może Trogir jako baza wypadowa do zwiedzania i później Hvar/brać?
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 17.03.2019 18:39

Hej! również jestem z Torunia , równiez jeżdżę z dziećmi i po tym co zaproponowałaś , trochę jestem zdumiony ambitnym planem :) Musisz wziąć pod uwagę ,że z dziećmi wszystko trwa dłużej , natomiast noclegi pod namiotem również ciągną za sobą pewne ograniczenia . Trzeba pamiętać ,że dzieci nie są zbyt zainteresowane zwiedzaniem i bardziej rozglądają się za rozrywką .
Na początek polecam Istrię (stosunkowo blisko ok 1280km). Istria oferuje wiele kempingów o dobrym standarcie . W tym terminie na kempingach z parcelami warto zarezerwować sobie miejsce , natomiast na polach namiotowych miejsce zawsze się znajdzie ... :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.03.2019 18:47

domi_1 napisał(a):A co do Chorwacji to może Trogir jako baza wypadowa do zwiedzania i później Hvar/brać?
Trogir na odpoczynek to nie bardzo.

Najważniejsze: jaki masz budżet, bo promy nie są tanie.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 17.03.2019 20:09

domi_1 napisał(a):Co do noclegów to ok. Jeśli chodzi o wieden to sugeruję zostawić auto na p+r i później metrem do centrum. Ogólnie jeśli jest to wasz pierwszy pobyt we Wiedniu to sugeruje 2 noce bo jest to ciekawe miasto. Ogólnie zamiast Brna może nocleg w jakimś miasteczku na morawach? A co do Chorwacji to może Trogir jako baza wypadowa do zwiedzania i później Hvar/brać?

Pobyt w Trogirze na przełomie lipca sierpnia to najlepszy argument to zniechęcenia się do Chorwacji.

Zwiedzanie o tej porze roku? Chyba okazjonalne jako odskocznia od plaży, zwłaszcza jak się jedzie z dwójką małych dzieci. A Trogir fajnymi plażami nie dysponuje.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.03.2019 20:31

marcik77 napisał(a):Stąd teraz też moje pytania:
-Istria czy Dalmacja ?
Myślałam,aby zobaczyć : Jeziora Plitwickie lub wodospady Krka (czy warto oba?), i Grotte Baredine w Porec. Z miast w zależności czy Istria czy Dalmacja.

lista-kempingow-w-cro-t4954-180.html
informacje-o-kempingach-w-rejonie-zadar-split-t31716.html
kempingi-ktore-warto-polecic-t26052-1020.html
najtansze-prywatne-kampingi-t20363-525.html
kempingi-w-chorwacji-t32981-375.html
rovinj-dubrovnik-z-dzieckiem-pod-namiotem-t52170.html
etc.
Albo Krka albo Plitvickie. Stawiam na Plitwickie - po drodze, jeśli jedziecie do Dalmacji.
Czytasz o Istrii i Dalmacji --> zauważasz różnice --> podejmujesz samodzielną decyzję.
klub-milosnikow-polwyspu-istria-t53130.html
nasze-relacje-z-podrozy-f22.html
Jeśli ograniczony budżet - wybierz któryś z tańszych campów na Pagu. Będzie:
- w okolicach Zadaru
- wyspa
- oszczędność na promie, bo jest most
- wizyta na Księżycu w cenie :mrgreen:
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
Jeśli nie lubisz Księżyca - z wysp raczej Hvar lub Brač.
klub-milosnikow-wyspy-hvar-t21885.html
klub-milosnikow-wyspy-bra-t33626.html
https://www.jadrolinija.hr/docs/default ... f?sfvrsn=2
Na dwa tygodnie - sugeruję nie więcej niż 2 miejsca. Aklimatyzacja dzieci trochę trwa... No chyba, że już przyzwyczajone do częstych przeprowadzek.
Powodzenia.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 17.03.2019 21:02

Mikromir napisał(a):
marcik77 napisał(a):Stąd teraz też moje pytania:
-Istria czy Dalmacja ?

lista-kempingow-w-cro-t4954-180.html
informacje-o-kempingach-w-rejonie-zadar-split-t31716.html
kempingi-ktore-warto-polecic-t26052-1020.html
najtansze-prywatne-kampingi-t20363-525.html
kempingi-w-chorwacji-t32981-375.html
rovinj-dubrovnik-z-dzieckiem-pod-namiotem-t52170.html
etc.
Albo Krka albo Plitvickie. Stawiam na Plitwickie - po drodze, jeśli jedziecie do Dalmacji.
Czytasz o Istrii i Dalmacji --> zauważasz różnice --> podejmujesz samodzielną decyzję.
klub-milosnikow-polwyspu-istria-t53130.html
nasze-relacje-z-podrozy-f22.html
Jeśli ograniczony budżet - wybierz któryś z tańszych campów na Pagu. Będzie:
- w okolicach Zadaru
- wyspa
- oszczędność na promie, bo jest most
- wizyta na Księżycu w cenie :mrgreen:
klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
Jeśli nie lubisz Księżyca - z wysp raczej Hvar lub Brač.
klub-milosnikow-wyspy-hvar-t21885.html
klub-milosnikow-wyspy-bra-t33626.html
Na dwa tygodnie - sugeruję nie więcej niż 2 miejsca. Aklimatyzacja dzieci trochę trwa... No chyba, że już przyzwyczajone do częstych przeprowadzek.
Powodzenia.

nic dodać , nic ująć .....I like :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.03.2019 23:35

domi_1 napisał(a):Co do noclegów to ok. Jeśli chodzi o wieden to sugeruję zostawić auto na p+r i później metrem do centrum. Ogólnie jeśli jest to wasz pierwszy pobyt we Wiedniu to sugeruje 2 noce bo jest to ciekawe miasto. Ogólnie zamiast Brna może nocleg w jakimś miasteczku na morawach? A co do Chorwacji to może Trogir jako baza wypadowa do zwiedzania i później Hvar/brać?

No właśnie, ja też proponuję jakieś mniejsze miasteczko na Morawach, np. przygraniczny Mikulov albo Ołomuniec (choć Ołomuniec to nie miasteczko, tylko historyczna stolica tego jakże uroczego regionu).

Co do Wiednia to się zgadzam.

A co do Chorwacji to polecam wyspę Ciovo jako bazę (np. Okrug Gornji czy Slatine - jest spokojniej, fajne plaże dla dzieci) - Trogir jest piękny i wspaniały, jak na pierwszy raz w Chorwacji i ja też od niego zaczynałam, ale... u mnie padło na wrzesień, Wy jedziecie w wyższym sezonie. Do Trogiru oczywiście trzeba wpaść, z tym, że mogą być tłumy, więc lepiej pojechać tam na wycieczkę.
Zaznaczam, że plaże są kamieniste, ale zaleta jest taka, że kamyki są bardzo ładne, a piasek nie dostaje się do butów czy skarpet.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2019 17:41

marcik77 napisał(a):Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. W tym roku wybieramy się po raz pierwszy do Chorwacji. W związku z tym mam kilkanaście pytań, ciągle czytam Wasze posty,przeglądam fora i blogi i mimo rozjaśnienia wielu kwestii nadal wiele rzeczy stanowi dla mnie zagadkę. Może zacznę od początku i nakreślę sytuacje i plan.
Na przełomie lipiec/sierpień (29.07-12.08 ,wybieramy się do Chorwacji (dwie osoby dorosłe ,2 dzieci (3 i 9 lat). Planowaliśmy dojazd samochodem ,wyjeżdżamy z Torunia (woj. kujawsko-pomorskie). Około 10-14 dni. Nasz nocleg - myśleliśmy o namiotach. Mamy własny namiot.
Mój pomysł jest taki ,aby na nocleg zatrzymać się w Brno + pół dni na zwiedzanie i dalsza podróż. Myśleliśmy na pierwszy raz o Istrii okolicach Puli lub Dalmacji okolicach Zadaru, spędzić w jednym z tych miejsc 4 noce i następnie wybrać się na 4 noce na wyspę. Na jaką wyspę nie mam pojęcia. W drodze powrotnej chcieliśmy zahaczyć o Wiedeń.
Stąd teraz też moje pytania:
-Istria czy Dalmacja ?

Zapraszam do lektury linków podanych prze koleżankę mikromir
Po lekturze w razie pytań - pytaj w istniejących tematach.

Wątek zamykam. :idea:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies