Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pierwszy raz

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
apacz27
Plażowicz
pierwszy raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) apacz27 » 22.06.2009 19:34

Witam...Studiuję lekturę forum już ładnych parę tygodni i mam wrażenie, że im dłużej to robię tym mniej wiem :wink: w tym roku padło postanowienie, że wybieramy kierunek inny niż Bałtyk, no i padło na Chorwację (pierwszy raz) z racji możliwie łatwego dojazdu (2 brzdące w aucie 2,5 i 6 lat). Pierwsza opcja była taka, że szukamy plaży piaszczystej (padło na Rab), jedziemy w ciemno i szukamy apartamentu (początek lipca), ale trafił się kolego cro.pl-maniak :lol: co to odesłał mnie tutaj, no i się zaczęło. Doszliśmy do wniosku, że namiot będzie lepszą opcją i ciekawszą dla dzieci (frajda itd...), pozostała opcja wyjazdu bez rezerwacji oczywiście. Sprawy czysto techniczne już mam przerobione (sprzęt, namiot, jedzenie zawekowane), pozostaje kwestia kempingu (w ciemno oznacza -bez rezerwacji- a nie gdzie oczy poniosą :wink: ) Ratujcie...mam parę wybranych, ale sam już nie wiem..wolałbym cichszy, tańszy, nie taki duży moloch...decydująca jest też odległość (jadę ze śląskiego)..w puli jest "Padova 3" (Rab), "Male Ciste" (klimatyczny-nie mogę znaleźć cen na ten rok), "Camp Lupis" (ale ta odległość-300 km dalej niż na Rab), "Punta 2" , "Drazica" (Pag)...może macie inne propozycje? jakieś fajne miejsca, których nie ma w necie?
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 23.06.2009 00:52

:):)
Osobiście chętnie jednak popchnę Cię w stronę Rabu i kempingu w Loparze. Byłem tam w prawie identycznej sytuacji kilka lat temu. Pierwszy raz, z dzieckiem wtedy 4 letnim, na kempingu.... i od tej pory już nie myślę o Bałtyku.
Żona znalazła w przewodniku, zrobiliśmy krzyżyk na mapie i już....
W Loparze masz piasek na plaży - dla małych dzieci to zbawienie(dla ciebie)!
Kampu -molochu nie ma co się bać. Że duży to, nie znaczy, że głośny, że rozrabiają itp. I wcale nie jest taki drogi... Kamp San Marino jest OK!
Jakieś 30 sek (!) do max 2 min spacerem do plaży!
Krótko mówiąc Rab i Lopar zaraził mnie raz na zawsze Chorwacją!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.06.2009 06:47

Myślę, że martwisz się zupełnie niepotrzebnie. Cokolwiek wybierzesz (z tych wymienionych) będziesz zadowolony.
Miłego wypoczynku.
apacz27
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) apacz27 » 23.06.2009 08:47

martwić się nie martwię, tylko nie potrafię się zdecydować gdzie uderzyć :oops: może pierwsza myśl jest najlepsza i uderzać na Rab :? aczkolwiek coś ostatnio pociąga mnie "Camp Lupis" tylko, że jest to dalej o ok 300 km...
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 23.06.2009 09:44

Ja bym się nie skupiała aż tak na tym piasku, bo wybór wtedy masz bardzo ograniczony. Nasza córka w zesżłym roku miała właśnie 2,5 roku i świetnie się bawiła bez piasku. Miała basenik przy namiocie (oprócz tego że się w morzu kąpała) - cieplejsza woda przez to...
Osobiście radziłabym szukać kempingów gdzie są parcele tuż przy plaży, bo to to jest dopiero wybawienie - dziecko nie marudzi od 7 rano , że chce na plażę i nie trzeba na gwałt tych bambetli pakować.
Dla 6 latka fajnie by było, żeby był chyba jakiś basen, place zabaw...

Napisałeś tam o Male Ciste - jesli to ten Male Ciste o którym myślę (na Riwierze Makarskiej), to ja bym odradziła, ze względu na zejście na plażę... Chociaż znajomi byli, ale ich córka była już starsza.. ja bym się bała z 2,5 latkiem.

Acha, nie skupiaj się na jednym kempingu, miej zaplanowane ze 2-3 w okolicy jak by co - bo może się zdarzyć, że na miejscu się rozczarujesz...
Przynajmniej tak my zrobiliśmy - bylismy dość wcześnie w dzień, obejrzeliśmy w okolicach Orebića z 5 kempingów, miała byc Perna ostatecznie zostalismy na Nevio :)
szarlotka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szarlotka » 23.06.2009 10:26

m_cowboy napisał(a)::):)

Krótko mówiąc Rab i Lopar zaraził mnie raz na zawsze Chorwacją!

Nas też Rab i Lopar zaraził Chorwacja w tym roku jedziemy już po raz trzeci.
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 23.06.2009 12:17

Ja też jade w tym roku pierwszy raz tyle ze z nad samego Bałtyku (Ustka, czyli ponad 1800km ) i najbardziej mnie przeraża sam dojazd bo zapowiada się pewnie 24 h w drodze . powiem wam ze się tego boje bardzo bo dzieciaki już mi marudzą jak 2 h jedziemy autem non stop, a jak będzie cala doba w samochodzie to będzie chyba gehenna . dzieciaki SA w wieku 3 i 7 lat i ile razy można zatrzymywać się na siusiu. Zamierzam jechac przez Niemcy i nie widze tam za bardzo miejsca do noclegu w podróży dlatego z żona zamierzamy jechać jednym ciągiem . Jkao miejsce docelowe wybraliśmy kamping Lambadusa na wyspie trier .
Jak myślicie? Jest to realny plan (pod katem przejazdu 1800km za jednym razem )?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.06.2009 12:27

Jeżeli jedzie dwoje (dwóch) kierowców to jest to możliwe bo - z rodziną zdecydowanie odradzam - jest się "szybciej" ale dłużej dochodzi się do siebie. No i ta myśl, że jeszcze czeka nas taka męcząca podróż do domu...
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 23.06.2009 13:15

Moim zdaniem nierealne. Musisz wyjechac w nocy żeby w dzień być w CRO, jazda całą noc to jest koszmar, ja się na to już nie piszę. Nawet jak jedno prowadzi to drugie i tak nie może zmrużyć oka bo pilnuje tego drugiego. My z Łodzi dojechaliśmy do Zadaru - jakies 1200 km i sobie daliśmy spokój.
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 23.06.2009 13:25

scood74 napisał(a):Ja też jade w tym roku pierwszy raz tyle ze z nad samego Bałtyku (Ustka, czyli ponad 1800km ) i najbardziej mnie przeraża sam dojazd bo zapowiada się pewnie 24 h w drodze . powiem wam ze się tego boje bardzo bo dzieciaki już mi marudzą jak 2 h jedziemy autem non stop, a jak będzie cala doba w samochodzie to będzie chyba gehenna . dzieciaki SA w wieku 3 i 7 lat i ile razy można zatrzymywać się na siusiu. Zamierzam jechac przez Niemcy i nie widze tam za bardzo miejsca do noclegu w podróży dlatego z żona zamierzamy jechać jednym ciągiem . Jkao miejsce docelowe wybraliśmy kamping Lambadusa na wyspie trier .
Jak myślicie? Jest to realny plan (pod katem przejazdu 1800km za jednym razem )?

My jedziemy z Darłowa z 8 letnim dzieckiem ,ale robimy sobie przerwę w Czechach na nocleg.Do Chorwacji pierwszy raz ,ale mamy doświadczenia podróży w inne miejsca (np.Włochy).Mimo że oboje prowadzimy samochód ,to dla wlasnego i innych bezpieczeństwa odpoczynek jest wskazany :D
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 23.06.2009 13:27

scood74 napisał(a):Ja też jade w tym roku pierwszy raz tyle ze z nad samego Bałtyku (Ustka, czyli ponad 1800km ) i najbardziej mnie przeraża sam dojazd bo zapowiada się pewnie 24 h w drodze . powiem wam ze się tego boje bardzo bo dzieciaki już mi marudzą jak 2 h jedziemy autem non stop, a jak będzie cala doba w samochodzie to będzie chyba gehenna . dzieciaki SA w wieku 3 i 7 lat i ile razy można zatrzymywać się na siusiu. Zamierzam jechac przez Niemcy i nie widze tam za bardzo miejsca do noclegu w podróży dlatego z żona zamierzamy jechać jednym ciągiem . Jkao miejsce docelowe wybraliśmy kamping Lambadusa na wyspie trier .

Kiedy jedziesz ? Ja też z dziećmi 2 i 6 lat pomykam 20.08. Mam to samo z dziecmi w samochodzie : ))) jadę z noclegiem w Graz ( OEK ) w Austrii .
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 23.06.2009 13:30

Ustka z tego co pamiętam jest na środkowym wybrzeżu , do granicy D trochę daleko , dobra ta decyzja ,że przez Niemcy ?
mada10000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 23.06.2009 13:33

evil napisał(a):

Ustka z tego co pamiętam jest na środkowym wybrzeżu , do granicy D trochę daleko , dobra ta decyzja ,że przez Niemcy ?

Najlepsza trasa przez Niemcy .Do granicy nie jest daleko :D
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 23.06.2009 13:48

scood74 napisał(a): Jkao miejsce docelowe wybraliśmy kamping Lambadusa na wyspie trier .

Trier? A gdzie to jest? W Chorwacji??? :)
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 23.06.2009 14:16

evil napisał(a):

Kiedy jedziesz ? Ja też z dziećmi 2 i 6 lat pomykam 20.08. Mam to samo z dziecmi w samochodzie : ))) jadę z noclegiem w Graz ( OEK ) w Austrii .

mój cel to oczywiście Trogir

No to mnie praktycznie przekonaliście, ale , do granicy w Kołbaskowie mam 270km , później jest ok 800km darmowej szybkiej niemieckiej autostrady, i o te autostradę mnie najbardziej chodzi bo będę na niej łykał kilometry 2 razy szybciej niż jadąc z ustki przez Polskę do granicy z pepikami 700km wyprzedzajac tiry ..... z średnioa prędkoscia max 70km/h
Dużo na forum było pisane ze jadąc z polski północno zachodniej bardziej opłaca się jechać przez Niemcy bo jest szybciej mimo ze kilometrów więcej
Nawet planując trasę w kompie to jadąc z ustki przez Polskę Czechy itd. Mam 1540km i czas podróży wyliczony na 24 h, droga przez Niemcy i Austrie 1850km jest obliczona na 18h , wiem z swojego doświadczenia że autostradami niemieckimi jeździ się naprawdę szybciej i darmowo,
Czytałem ostatnio że bardziej czasowo opłaca się jechać ze szczecina do Wrocławia przez Niemcy niż przez Polskę..... wiecie dokloadnie jak sie jezdzi po polsce a dla mnie polowa trasy to własnie polska

A jadę do CRO 18-20 lipca, jeszcze Niewinem dokładnie

Evil a gdzie dokładnie planujesz nocleg? W GRAZ? , tobie z wielkopolski tez może bardziej się opłacać jazda przez Niemcy rozważałeś to?
Następna strona

Powrót do Kempingi

pierwszy raz
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone