Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz samochodem w sobotę do Breli

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ciechu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciechu » 14.05.2013 10:58

Witam i mam pytanie mam rezerwacje od 20 lipca czyli niestety Sobota do 27 Sobota i chciałbym uniknąć korków Jade z Bydgoszczy do Breli nocleg z piatku na sobote planowałem w Mikulowie ale czytając forum mam obawy o korki na autostradach w sobotę. Czy jest jakieś inne racjonalne wyjście z tej sytuacji. Inna droga wcześniejszy dojazd na 1 nocleg gdzieś w Chorwacji, czy wogóle jest szansa na wynajęcie czegokolwiek na 2 ,3 noce. Moze ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 14.05.2013 12:33

Korki na przejściu granicznym w Macelj masz na bank bez względu na porę dnia. Teraz jest tam luzik http://www2.hak.hr/rmt/default.asp?l=16, ale jak będziesz zaglądał tu z biegiem czasu zobaczysz, że mogą one sięgać kilunastu kilometrów. Jest alternatywne przejście i pisano o tym już tutaj.

Na bramkach autostradowych, szczególnie powrotnej w Lucko (Zagrzeb) korki murowane w tym czase, dlatego warto zjechać na pas do płatności kartą.

Rad co do noclegów nie mam, bo z racji bliższej odległości z nich nie korzystałem.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2013 13:20

Cześć ciechu
Jeśli masz rezerwację od soboty, to możesz tak zaplanować wyjazd, aby nie przekraczać newlagicznych przejść w weekend, np. wyjechać w czwartek i zatrzymać się w Plitvicach, bądź szukać tras alternatywnych. Znajdziesz na forum informacje na ten temat.
Poza tym, musiałbyś podać więcej szczegółów: czy jadą małe dzieci, zamierzasz jechać w nocy, czy jesteś jedynym kierowcą itp. :?: :?: :?:
Ja celowo unikam przejazdów w weekendy, ale trasę Bydgoszcz-Brela znam, to postaram się coś podpowiedzieć. :wink:
Poczytaj m. in. tutaj o tych problemach.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 14.05.2013 14:03

walp napisał(a):Cześć ciechu
Jeśli masz rezerwację od soboty, to możesz tak zaplanować wyjazd, aby nie przekraczać newlagicznych przejść w weekend, np. wyjechać w czwartek i zatrzymać się w Plitvicach

No co ty... Lodówka rozmarznie! :D
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 14.05.2013 14:18

nie jedź w sobotę ... jak możesz spróbuj w tygodniu
i nie zatrzymuj się w Mikulowie lepiej w Grazie http://www.oekotel.com/de/oekotel-standorte/graz
przynajmniej w połowie drogi
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2013 14:22

Marek358 napisał(a):
Jeśli masz rezerwację od soboty, to możesz tak zaplanować wyjazd, aby nie przekraczać newlagicznych przejść w weekend, np. wyjechać w czwartek i zatrzymać się w Plitvicach

To kolega musi się przygotować i kupić taką, żeby nie rozmarzła. :wink:
Pewnie znajdzie dobre rady w tym temacie :)
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 14.05.2013 14:50

walp napisał(a):
Marek358 napisał(a):

To kolega musi się przygotować i kupić taką, żeby nie rozmarzła. :wink:
Pewnie znajdzie dobre rady w tym temacie :)

Trzech dni podróży to żadna lodówka nie wytrzyma.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2013 14:54

Marek358 napisał(a):Trzech dni podróży to żadna lodówka nie wytrzyma.

To pojedzie bez :!: Trzeba wybierać: chcemy lody, czy inne atrakcje. :wink:
Poza tym nie o lody się rozchodzi, ale o korki.
ciechu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciechu » 14.05.2013 16:04

Dzięki za porady jade sam z dwójką dzieci 5 i 8 lat. W czwartek moge jechać w ostatecznym rozrachunku azeby w piatek przejechać do Chorwacji i np znaleźć nocleg przy Plitwickich jeziorach. Ale to już się robią 2 noclegi nie za dużo?
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 14.05.2013 16:14

ciechu napisał(a):Dzięki za porady jade sam z dwójką dzieci 5 i 8 lat. W czwartek moge jechać w ostatecznym rozrachunku azeby w piatek przejechać do Chorwacji i np znaleźć nocleg przy Plitwickich jeziorach. Ale to już się robią 2 noclegi nie za dużo?

Fakt.
Ja pracuję nad moim Chorwatem, żeby mnie przyjął już w piątek. Oczywiście oznacza to wydłużenie pobytu o jedną noc. Koszty większe, ale i pobyt dłuższy. Wolałbym Plitvice, ale lodówka mi nie wytrzyma.
dzieju44
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzieju44 » 14.05.2013 16:22

Może zatem inwestycja w lodówkę 12/230V? Sam mam takową 32 l i był jeden z lepszych kempingowych zakupów.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 14.05.2013 16:34

dzieju44 napisał(a):Może zatem inwestycja w lodówkę 12/230V? Sam mam takową 32 l i był jeden z lepszych kempingowych zakupów.

Nie mam z taką doświadczeń, ale wątpię by jej zawartość wytrzymała w samochodzie, w sierpniowym upale całe 3 dni.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.05.2013 17:24

ciechu napisał(a):Dzięki za porady jade sam z dwójką dzieci 5 i 8 lat. W czwartek moge jechać w ostatecznym rozrachunku azeby w piatek przejechać do Chorwacji i np znaleźć nocleg przy Plitwickich jeziorach. Ale to już się robią 2 noclegi nie za dużo?

Niektórzy moi znajomi mówią: e tam, takie wczasy, 2 dni w jedną, 2 dni w drugą stronę, dodatkowe koszty itp. :?
Niektórzy wsiadają do samolotu i lecą ... inni do samochodu i po kilku godzinach są nad pięknym Bałtykiem. :P
My patrzymy na nasze wyjazdy inaczej. Wczasy zaczynają się z chwilą opuszczenia garażu. Staram się tak układać trasę, żeby przejazd nie był katorgą (nie za długi) i nie był tylko pokonaniem określonej odległości (czytaj: stratą czasu dla niektórych). Tak wybieram trasę, aby za każdym razem pojechać inaczej, zobaczyć coś nowego. Nigdy nie jeździmy w to samo miejsce.

Wracając do Twojego wyjazdu. Z Bydgoszczy do Plitvic masz ok. 1200 km. Twardziele biorą to na raz. :wink:
Ja bym z dziećmi nie ryzykował, tym bardziej, jeśli nie masz zmiennika za kółkiem. Nocleg np. w Czechach za 1000 Kč nie jest wielkim obciążeniem dla całego wakacyjnego budżetu. Możesz zatrzymać się przykładowo w miejscowości Znojmo i pokazać dzieciakom kiczowate zamczysko ze smokami. :P

Musisz wiedzieć jaki masz budżet na wakacje, ile dni wolnego i zaplanować :)
dzieju44
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzieju44 » 17.05.2013 09:43

Marek358 napisał(a):
dzieju44 napisał(a):Może zatem inwestycja w lodówkę 12/230V? Sam mam takową 32 l i był jeden z lepszych kempingowych zakupów.

Nie mam z taką doświadczeń, ale wątpię by jej zawartość wytrzymała w samochodzie, w sierpniowym upale całe 3 dni.

A co miałoby zaszkodzić pracującej lodówce? Taka lodówka jeśli tylko ma zasilanie i jest sprawna, pracuje i spełnia swoje zadanie.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 17.05.2013 10:17

Nasz pierwszy wyjazd też był do Breli - co prawda mieliśmy bliżej bo ruszaliśmy z Krakowa ale po drodze tez robilismy noclegi - dwa w tym samym miejscu - w Rakovicy kolo Plitvickich jezior. Nie było problemu z wynajęciem kwaterki na dwa noclegi.

Piszesz ze to juz sie robia dwa noclegi.. no wlasnie.. ale moze warto zrobić te dwa noclegi na przykład we wspomnianej Rakovicy, wybrać sie na wycieczkę po Plitvickich jeziorkach znow sobie odpocząć (przenocować) i kolejnego dnia ruszyc do celu w Breli zachaczając po drodze na przyklad o wodospady na rzece Krka :)

w ostateczności mozesz jechać przez Węgry i uderzyc do Cro od madziarskiej strony.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone