Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz samochodem w sobotę do Breli

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 17.05.2013 14:53

cronaturki napisał(a):Nasz pierwszy wyjazd też był do Breli - co prawda mieliśmy bliżej bo ruszaliśmy z Krakowa ale po drodze tez robilismy noclegi - dwa w tym samym miejscu - w Rakovicy kolo Plitvickich jezior. Nie było problemu z wynajęciem kwaterki na dwa noclegi.

Piszesz ze to juz sie robia dwa noclegi.. no wlasnie.. ale moze warto zrobić te dwa noclegi na przykład we wspomnianej Rakovicy, wybrać sie na wycieczkę po Plitvickich jeziorkach znow sobie odpocząć (przenocować) i kolejnego dnia ruszyc do celu w Breli zachaczając po drodze na przyklad o wodospady na rzece Krka :)

w ostateczności mozesz jechać przez Węgry i uderzyc do Cro od madziarskiej strony.

Dokładnie jak kolega prawi :) Chociaż ja wolałbym bez noclegów i właśnie od madziarskiej strony.
tolek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolek1 » 17.05.2013 21:40

Szymuś napisał(a):Korki na przejściu granicznym w Macelj masz na bank bez względu na porę dnia. Teraz jest tam luzik http://www2.hak.hr/rmt/default.asp?l=16, ale jak będziesz zaglądał tu z biegiem czasu zobaczysz, że mogą one sięgać kilunastu kilometrów. Jest alternatywne przejście i pisano o tym już tutaj.

Na bramkach autostradowych, szczególnie powrotnej w Lucko (Zagrzeb) korki murowane w tym czase, dlatego warto zjechać na pas do płatności kartą.

Rad co do noclegów nie mam, bo z racji bliższej odległości z nich nie korzystałem.

Może się coś polepszy na granicy, jak od 1 lipca Chorwacja wejdzie do UE. Szału na pewno nie będzie, ale może :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.05.2013 23:48

Po 1 lipca wiele sie nie zmieni. Cro wejdzie do Unii, ale nie do strefy Schengen.
ati7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ati7 » 18.05.2013 13:28

od madziarskiej też będzie to samo
Leteneye będzie przykorkowane i wjazd od Zagrzebia na autostradę pewnie też
Ja 2 lata temu wyjeżdzałem w piątek (z okolic Lublina) i dojechałem do Karlovaca. Nocleg i jak spojrzałem rano na autostradę to istny dramat cała stała bez ruchu. śniadanie i jakoś się rozluźniło. Ale nigdy już nie dam się wciągnąć w pobyt od soboty do soboty
(w tym roku od poniedziałku do czwartku):)
Dariusz2617
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dariusz2617 » 18.05.2013 13:38

ati7 napisał(a):od madziarskiej też będzie to samo
Ja 2 lata temu wyjeżdzałem w piątek (z okolic Lublina) i dojechałem do Karlovaca. Nocleg i jak spojrzałem rano na autostradę to istny dramat cała stała bez ruchu. śniadanie i jakoś się rozluźniło. Ale nigdy już nie dam się wciągnąć w pobyt od soboty do soboty

Piątek ale jakiego miesiąca (konkretniejsza data)?? bo jeśli w środku wakacji to normalne ale koniec czerwca i początek września nie jest tragicznie.
Marcin1974
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1974 » 18.05.2013 20:20

Witaj, ja bym zrobił tak: startuj z Bydzi w piątek skoro świt, lecisz do Cro przez Czechy, Austrię, objazd autostrady w Słowenii (Moreck, Lenart, Ptuj) w strone przejscia Donji Macelj. Ok. 40 km za granicą (juz Cro) masz nocleg w Oroslavje (np. Pansion Zagi). Rano śniadanko i ok. 12-13 jesteś w Breli. Ja tak jechałem.

Pozdrav
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.05.2013 20:42

Ja bym tak nie jechał, ze względu na nierównomierne obciążenie trasy. Pierwszy etap, to lekko ponad 1000 km. Wg plannera ok. 12 godz. (mnie się jednak nie udało w tym czasie). :( Natomiast drugi etap, to ok. 470 km. jazdy samymi autostradami. Zakładając, że utknie w korkach, to i tak ten etap będzie dużo łatwiejszy do pokonania. Trzeba wziąć pod uwagę, że kierowca jedzie sam, z dwójką małych dzieci.
Dlatego ja nocleg zrobił bym wcześniej np. w Austrii.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.05.2013 21:01

walp napisał(a):Ja bym tak nie jechał, ze względu na nierównomierne obciążenie trasy. Pierwszy etap, to lekko ponad 1000 km. Wg plannera ok. 12 godz. (mnie się jednak nie udało w tym czasie). :( Natomiast drugi etap, to ok. 470 km. jazdy samymi autostradami. Zakładając, że utknie w korkach, to i tak ten etap będzie dużo łatwiejszy do pokonania. Trzeba wziąć pod uwagę, że kierowca jedzie sam, z dwójką małych dzieci.
Dlatego ja nocleg zrobił bym wcześniej np. w Austrii.

Zgadzam się, nocleg planowałbym gdzieś w okolicach Graz
Ps. Wy z północy to macie przerąbane że tak daleko macie. 1000 km to jestem już za Zadarem :wink:
Marcin1974
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1974 » 18.05.2013 21:02

walp: zgoda, rozłozenie trasy nierównomierne, ale skoro chodzi o uniknięcie korków w sobotę rano, to taka moja propozycja. Startujac rano juz z terytorium Cro unika stania w godzinach wczesnoporannych w Donji Macelj i Zagreb - Lucko. Ale zgadzam się z Tobą, że opcjonalnie nocleg w Austrii (blisko Słowenii) i wczesny start do Cro. Kwestią do ustalenia pozostaje tempo jazdy. Mi zawsze i tak wychodzi dłużej niz pokazują ViaMichelin i inne plannery.

Marcin
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.05.2013 21:08

dids76 napisał(a):Ps. Wy z północy to macie przerąbane że tak daleko macie. 1000 km to jestem już za Zadarem :wink:

Ale jaka radość, kiedy już dotrzemy nad Jadran. :lol:

Marcin1974 napisał(a):

Marcinie, widzę u Ciebie lokalizację: Wrocław. To jednak te 4-5 godz jazdy mniej.
Ja rozpatruję trasę głównie pod względem bezpieczeństwa. Proszę pamiętać, że ciechu jedzie sam z dwójką dzieci. Nie wiem, czy warto gnać pierwszego dnia ponad 1000 km, po to, aby uniknąć korków drugiego dnia. Jeśli jest taka możliwość, wyjechałbym wcześniej, tak jak proponowałem w swoim pierwszym poście tego wątku. :wink:
Ostatnio edytowano 18.05.2013 21:22 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.05.2013 21:09

Z drugiej strony, Marcin też ma rację. Lepiej w piątek przejechać wszystkie newralgiczne miejsca, i nocować już za Lucko. Sam w tym roku pierwszy raz jadę z noclegiem i na pierwszy dzień mam w planach dojechać za Plitvice (ok 800km), a na drugi zostawiam sobie tylko dojazd na Brač (ok 300km).
Pozdrav
Mariusz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.05.2013 21:18

walp napisał(a):
dids76 napisał(a):Ps. Wy z północy to macie przerąbane że tak daleko macie. 1000 km to jestem już za Zadarem :wink:

Za to nad Bałtyk macie bliżej :wink: :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.05.2013 21:25

dids76 napisał(a):
walp napisał(a):

Za to nad Bałtyk macie bliżej :wink: :mrgreen:

Jest to pewna rekompensata. :lol:
ati7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ati7 » 19.05.2013 08:42

Dariusz2617 napisał(a):

Piątek ale jakiego miesiąca (konkretniejsza data)?? bo jeśli w środku wakacji to normalne ale koniec czerwca i początek września nie jest tragicznie.

piątek w lipcu
09.07
Dariusz2617
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dariusz2617 » 19.05.2013 08:57

ati7 napisał(a):
Dariusz2617 napisał(a):

piątek w lipcu
09.07

to sezon zaczynał się ostro :)
a jaka mniej więcej była to godzina ? jeśli można jeszcze spytać
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Pierwszy raz samochodem w sobotę do Breli - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone