Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz ... same dylematy ....

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kula_SS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kula_SS » 15.03.2011 15:24

Witam. Ostatnie lata pogoda mnie zawiodła nad polskim morzem, dlatego chciałbym wybrać się w tym roku na Chorwację na kemping ewentualnie kwaterę (bardziej by mi pasował kemping) wraz z rodzinką. Są to dwie osoby dorosłe i trójka dzieciaków 7, 5, 3 lata. Z racji dzieciaków odpowiadała by mi plaża piaszczysta, ewentualnie, co wydaje mi się lepszym rozwiązaniem kemping z własnym basenem jak PlavaLaguna czy UvalaBiejla http://www.plavalaguna.hr/Camping/Zelen ... About_camp , wtedy nie było by potrzeby wchodzić z dzieciakami do morza. Przeglądałem różne posty po forach i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje dylematy. Mam też pobraną ulotkę na temat kempingów na Chorwacji ale tam też się ciężko doszukać w którym znajduje się basen. Nie chciał bym też za daleko się zapędzać w głąb kraju więc ograniczmy poszukiwania do rejonu KVARNER i LIKAKARLOVAC, w ostateczności ISTRIA. Z góry dziękuję za wszelkie rady.

1.Czy istnieje jakiś post dla wybierających się pierwszy raz ze sprawdzonym i pewnym spisem rzeczy które należy obowiązkowo mieć ze sobą przy wypadzie na kamping z dzieciakami.
2. Czy na takich wielkich kempingach bez problemu mogę sobie rozstawić koło namiotu grill?
3. Czy zna ktoś takie kempingi z basenem z miejscem do własnego przygotowywania posiłków?
4. Jak z posiłkami w namiocie? tylko stołówka czy jest możliwość własnego wyżywienia (grill lub kuchenka elektryczna), proszę o rady osoby które same robią posiłki. Jak to rozwiązać (jak przechowywać żywność)

Ewentualnie interesowały by mnie jakieś tanie kempingi z możliwością wynajęcia domku na całą brygadę, jeżeli ktoś zna takie w rozsądną cenę to proszę wklejać propozycje.

Dodam tylko, że pierwszy raz będę pod namiotem więc proszę o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam
Przemysław K. ze Śląska
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.03.2011 16:44

Już w jednym temacie Jacek ci napisał.

Ad....

1. Lista zapodana przez Jacka , która zwie się listą Jacunia jest najlepsza i co roku z niej korzystamy , praktycznie nic w niej nie brakuje.
Chociaż pamiętam w zeszłym roku do listy mieliśmy dołożone jeszcze kilka drobiazgów , a z kilku innych zrezygnowaliśmy bo zbędne.
Dla dzieci sami wiecie najlepiej co potrzebują.

2.Na większości campach jest zakaz griilowania samopas.
Na dużych campach są z reguły duże grille betonowe gdzie można zawsze coś upichcić.

3-4.Praktycznie na każdym campie jest możliwość przygotowania żarcia samemu.Wystarczy kuchenka i butla gazowa.
Żwyność można śmiało przechowywać w słoikach (jeśli bierzesz weki z PL) .....do tego zwykła lodówka turystyczna na 230V.
Są też lodówki na campach , ale co by nie latać co chwila po Karlovacko wolę swoją lodówkę.

Na większości campach jak niechcesz pod namiot jest możliwość wynajęcia mobilehome. Z tym że są one cholernie drogie.

Kula_SS napisał(a):Dodam tylko, że pierwszy raz będę pod namiotem więc proszę o wyrozumiałość :)

Nasz pierwszy życiowy wyjazd pod namiot , był właśnie do HR.
Nie ma co się stresować , graty do auta i wio....

Co do campów z basenem to na Istrii pamiętam camp Amarin . ...ale to straszny moloch.

Tu kliknij praktycznie wszystkie najbardziej popularne campy w HR podzielone na regiony w HR.

Przyjemnego wypoczynku!
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 26.03.2011 12:08

ja nigdy się nie spotkałem z zakazem greilowania przy namiocie ale pewnie takie miejsca są

po drugie podstawą jest kuchenka gazowa dwu palinkowa turystyczna i można być 100% samowystarczalnym

zawsze są takie kuchnie ogulne albo duże grile, ale ja wole u siebie przy namiocie a nie w takim wspólnym kołchozie
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 27.03.2011 09:36

Twój dylemat rozwiązał by pobyt na kempingach Lanterna czy Umag na Istrii, gdzie nie tylko są baseny zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci ale również namioty do wynajęcia o pow. 25m2 z pełnym wyposażeniem kuchni i wygodnymi łóżkami /odpada kłopot z załadowanym do granic samochodem/. W czerwcu opłaty o 50% mniejsze.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2011 10:59

Kula_SS napisał(a):... Z racji dzieciaków odpowiadała by mi plaża piaszczysta, ewentualnie, co wydaje mi się lepszym rozwiązaniem kemping z własnym basenem jak PlavaLaguna czy UvalaBiejla http://www.plavalaguna.hr/Camping/Zelen ... About_camp , wtedy nie było by potrzeby wchodzić z dzieciakami do morza....

Zszokowałeś mnie i nie wiem co mam napisać 8O.

Jak nie byłeś jeszcze w Chorwacji i zobaczysz Adriatyk to baseny będziesz z daleka omijał :D

Kula_SS napisał(a):...Są to dwie osoby dorosłe i trójka dzieciaków 7, 5, 3 lata....

Polecam lekturkę jak fantastycznie zachowują się takie i młodsze dzieciaki też podróż z jednym i z trójką dzieciaków na dwie rodziny.
Kula_SS napisał(a):....
1.Czy istnieje jakiś post dla wybierających się pierwszy raz ze sprawdzonym i pewnym spisem rzeczy które należy obowiązkowo mieć ze sobą przy wypadzie na kamping z dzieciakami.
....

Do Chorwacji z dziećmi by MKB
Kula_SS napisał(a):...
2. Czy na takich wielkich kempingach bez problemu mogę sobie rozstawić koło namiotu grill?
....

Bez problemu 8)
3. Czy zna ktoś takie kempingi z basenem z miejscem do własnego przygotowywania posiłków?...

Z basenami nie znam ale pewno będą droższe niż kwatery - ja bym odpuścił na Twoim miejscu campingi z basenami
Na każdym campingu masz miejsce do przygotowania posiłku ..... przed własnym namiotem :mrgreen: najszybciej, najlepiej i nikt nie zagląda Ci do gara :oczko_usmiech:

4. Jak z posiłkami w namiocie? tylko stołówka czy jest możliwość własnego wyżywienia (grill lub kuchenka elektryczna), proszę o rady osoby które same robią posiłki. Jak to rozwiązać (jak przechowywać żywność)
...

Potrzebne są:
1. Butla gazowa
2. Kuchenka turystyczna dwupalnikowa
3. Własny komplet garów
4. Lodówka albo elektryczna jeśli wariant z prądem na campie (dodatkowo płatny) albo na wkłady (można zamrozić w sklepikach campingowych - trzeba mieć na wymianę dwa komplety - jeden się mrozi a drugi w tym czasie chłodzi lodówkę, ale mogą to być zwykłe butelki 1,5 PET, albo dać właścicielowi campingu do zamrożenia)
5. No i miejsce do spożywania czyli jakiś stolik i krzesełka

Generalnie polecam również prześledzić Campingowe patenty i caravaning

Pozdrav :papa:

P.S. Byłbym zapomniał.... udanego wypoczynku :D
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 27.03.2011 19:47

A nie lepiej na kwatery?
Nie wiem jak Twoje wyposażenie w sprzęty kampingowe - ale jak ich nie masz i chcesz wszystko kupić - to wyjdzie Cię to duuuuużo drożej niż komfortowe kwatery.
Piszesz, że jedziesz pierwszy raz - to nawet nie wiesz czy lubisz "żyć pod namiotem"???!
Dla mnie jechać "pod namiot" to byłby najgorszy wyjazd w życiu - kilka razy byłem z rodzicami. Jak byłem młodszy. Do dzisiaj to wspominam jako najgorsze wyjazdy, a im (rodzicom) się podobało... Nie wiem co.
Dlaczego chcesz jechać pod namiot - skoro w tej cenie (nie licząc zakupu sprzętu, to już w ogóle przepłacone) możesz (przepraszam lubiących "pod namiotem" - to nie ma Was obrazić) życ jak człowiek na kwaterze?
Namiot - tylko dla pasjonatów.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 27.03.2011 20:31

Ja też jak pierwszy raz jechałam z dzieckiem to nie wiedziałam czy mi się spodoba ;) Przecież jakoś trzeba się przekonać. Bo wcześniej typowo trampingowo tylko i nie w Chorwacji. A nawet preferowaliśmy kwatery jak gdzieś jechaliśmy.

My się wybieramy z dziećmi (1,5 r i 5 lat) na Pag na camp Simuni. Moloch ale dzieci się nie będą nudzić i plaża super ponoć (piaszczysta i żwirkowa).

A na Istrii to plaży piaszczystej się nie uświadczy 8) Bliżej od Pagu z piaskiem to chyba tylko na wyspie Rab.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.03.2011 23:01

Kula_SS napisał(a):Dodam tylko, że pierwszy raz będę pod namiotem więc proszę o wyrozumiałość

Lektura obowiązkowa
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.03.2011 12:51

Mariusz_M napisał(a):A nie lepiej na kwatery?....

Daj człowiekowi spróbować campingowego życia :D jak nie spróbuje to się nie dowie czy mu pasuje ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.03.2011 12:55

Mariusz_M napisał(a):Dla mnie jechać "pod namiot" to byłby najgorszy wyjazd w życiu - kilka razy byłem z rodzicami. Jak byłem młodszy. Do dzisiaj to wspominam jako najgorsze wyjazdy, a im (rodzicom) się podobało... Nie wiem co.

Tak z ciekawości zapytam czy te kilkakrotne wyjazdy "pod namiot" były do Chorwacji :?:
I ile wtedy miałeś lat :?:
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 28.03.2011 14:13

tylko pod namiot... od wielu lat jezdze pod namiot na wakacje i wole namiot od hotelu... zawsze byly to wlochy lub hiszpania, ale od zeszlego tylko Chorwacja i w tym roku rowniez Chorwacja... co zabrac ze soba? najlepiej namiot ;), jakiesa krzeselka i stolik... spiwor i materac... w zeszlym roku bylismy na dwoch kempingach w Chorwacji i nie bylo problemu zeby grilowac przed namiotem... i tutaj zaznaczam ze grill byl wlasnej roboty tzn. z kamieni i folii aluminiowej... 2 talerze i 2 kubki, harcerski przybornik, scyzoryk, 2 noze... troche jakiegos sznurka, mlotek, przewod elektryczny (chociaz nigdy sie nie przydal), tasme izolujaca i saperke... ubrania na gorace dni i oprocz tego ciepla bluze, kurtke typu wiatrowka, buty z twarda podeszwa, klapki, sandaly... zarcie - konserwy, pasztety turystyczne, duzo plynow typu woda (zadnych sokow bo lubia sie zepsuc), troche chinskich zupek, ryz, makaron, sucha wedlina w postaci kabanosow (np. krakusa pakowane prozniowo), platki, chleb tostowy (dlugo moze lezec zanim zacznie sie zielenic), owoce ale tylko na czas podrozy... no i oczywiscie szczoteczke do zebow, mydlo, reczniki najlepiej 2 na osobe... hehe... no i kaska... w postaci euro, zl i kart kredytowych (zawsze 2 roznych bankow - tak na wypadek wypadku), i na konec jakis przybornik z igla i nitka... to dziwne jak czesto sie to przydaje na wakacjach...

zapomnialbym... żone tez zabieram...

czego NIE zabieram:
- lodowki - bo po co biegac z wkladami i lezac na plazy martwic sie czy to juz czy jeszcze pozniej zmienic... zreszta komu sie chce z plazy wychodzic albo skracac wycieczke poza kemping bo wklad zmienic trzeba...
- masla, mleka, margaryny, jogurtow, serow - takie rzeczy to na miejscu... szczegolnie ichniejsze sery
- sokow, duzej ilosci owocow
- miesa i wedlin szybko psujacych sie bez lodowki
- nie zabieram rowniez stresu, pochmurnej miny... i byle jakiej pogody :)
Ostatnio edytowano 28.03.2011 14:59 przez nimm2, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 28.03.2011 14:24

Wczasy pod namiotem są super, ale:
- bez dzieci :)
- z zapewnioną pogodą (ja przeżyłam 3 dni w wietrze i deszczu z trójką dzieci),
- bez chorób i wirusów żoładkowych (w tymże deszczu i wietrze - biegunka 5cio dniówka, zatrucie pokarmowe, wysypka - która w Polsce okazała się szkarlatyną),
- z lodówką (na chińskich zupkach i suszonych kanbanosach 3,5 i 7 letnie dzieci długo nie wytrzymają)
- z zapewnioną parcelką (my zmuszeni byliśmy do rozbicia się przy plaży w pasie dla kamperów, mimo że jechaliśmy ze starymi wyjadaczami),
- z cywilizowanymi prysznicami i toaletami ;)

Raz zaliczyłam namiot chorwacki, od tego czasu tylko kwatery...które kosztują niewiele więcej niż namiotowe życie.
Piszę o zestawie dorośli plus dzieci małe oczywiście.
sami dorośli przeżyją spokojnie, żywiąc się piwem i pizzą czy suchymi płatkami kukurydzianymi ;)
mimik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mimik » 28.03.2011 20:10

Od pięciu lat jeżdżę z moimi dzieciakami pod namioty ( wcześniej jako dzieciak ja jeździłem z moimi rodzicami). Najmłodszy syn miał 10 miesięcy jak pierwszy raz był z nami pod namiotem. Szczerze powiem, że nie wyobrażam sobie innych wakacji.
Po pierwsze dlatego, że cały rok siedzę zamknięty w czterech ścianach więc przynajmniej przez te dwa, trzy tygodnie chcę odetchnąć pełną piersią nie ograniczoną murami.
Po drugie z moją bandą ( trzech bandziorów :D plus my) nie ma chyba takiej kwatery która by wytrzymała taki najazd Hunów.
Wiem, że od strony finansowej to powoli przestaje być atrakcyjna forma odpoczynku ale w końcu wakacje są raz w roku ( przynajmniej dla mnie ).
Jeśli chodzi o rodzaj campu to osobiście polecałbym jakiś niewielki przytulny. Byłem na dwóch wielkich molochach i chyba już się nie zdecyduję więcej. Mając takie morze pod nosem nie zamieniłbym go na żaden basen. więc jeśli by to miało być kryterium wyboru to zdecydowanie odpada.
Z własnego doświadczenia wiem że dzieciakom do szczęścia na plaży wcale nie koniecznie potrzebny jest piasek. Z większych i mniejszych kamieni też można budować niesamowite rzeczy.
I nie ma się co bać. Pierwszy raz jechałem na wariata nie wiedząc ani gdzie jechać ani co tam zastane. I co? Zakochałem się i już mi tak zostało :D
Pozdrawiam
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 28.03.2011 22:15

BeJur... oczywiscie ze dzieci na samych kabanosach nie wytrzymaja... ale w Chorwacji tez sa sklepy... ja pisalem co najlepiej zabrac ze soba... takie przekaski bardzo na miejscu sie przydaja... a lodowka to:
a) zajmuje miejsce w bagazniku
b) klopot z podlaczeniem lub wymiana wkladow
c) zajmuje miejsce w namiocie
na miejscu mozna kupic rybki i zrobic z dzieciakami grila... albo przygotowac cos z owocow lub warzyw... kanapki i etc.
oczywiscie wszystko zalezy od dziecka... jedno namiotem bedzie zachwycone... drugiego zadowoli dopiero pieciogwaizdkowy hotel... jednak jak ja pamietam z dziecinstwa to wyjazd pod namiot byl niesamowita przygoda i czyms innym co bylo na co dzien... i tak mi zostalo...
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 28.03.2011 22:18

nimm2 - masz dzieci? ile i w jakim wieku? ;)
Następna strona

Powrót do Kempingi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone