Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz na kamping do Chorwacji

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kasiek_123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiek_123 » 13.07.2014 07:48

A solaris super
kasiek_123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiek_123 » 13.07.2014 10:11

To mi się jeszcze podoba, był ktoś?
Podgora - kemping Sutikla
i nie wychodzi drogo, woda może nie najpłytsza ale 4 latek chyba sobie poradzi?
Można by było pojechać przez BiH, chyba trochę mniej km i ładne widoki.
Powiedzcie jeszcze czy warto pchać się na południe czy pod względem pogody nie ma to znaczenia, według prognoz nie ma ale jak jest w rzeczywistości?
kasiek_123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiek_123 » 13.07.2014 17:57

i jeszcze jedno, wiem, że zaraz odeślecie mnie do konkretnych topików ale tam nie ma konkretu a chodzi o walutę. Z wszystkiego co udało mi się przeczytać wywnioskowałam, że najlepiej wymienić 3/4 kasy na kuny resztę na eurasy. Owszem karta visa i maestro jest i placić kartą można ale jeżeli już to tylko małe sumy, bo przelicznik jest dość kiepski a przy wypłacie z bankomatów nie mała prowizja. Skarbonkę syna też wymieniłabym na kuny, bo to ok 400zł, ma swoje na lody i pierdoły, których ja bym w życiu nie kupiła.
Czy jako zaradna żona dobrze wnioskuję?
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 13.07.2014 18:31

dojazd zależy dokąd-możliwości czas dojazdu z przyczepą na pierwszy raz może rejon Zadar-Sibenik około 1230 km koszt wineta na Słowację i autostrada w Chorwacji można przez jez. Plitwickie z postojem wszystko zalezy od możliwości transportowych i dzieci. wyżywienie-konserwy,mięso lepiej kupować na miejscu ,napoje zabrać- i tak połowa zapasów żywnościowych do kraju wróci
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.07.2014 18:59

kasiek_123 napisał(a):i jeszcze jedno, wiem, że zaraz odeślecie mnie do konkretnych topików ale tam nie ma konkretu a chodzi o walutę...

Ja całą trasę, paliwo, winiety, bramki płacę kartą. Na miejscu co się da kartą. Kemping i drobne zakupy na targu czy straganach gotówką w kunach wyjętych z bankomatów. Wiele kemp. tez można płacić kartą choć za płatność gotówką często są zniżki np z kartą rabatową CCI. Na drogę na wszelki wypadek ze 100 euro jakby jakiś problem z terminalem był ale jeszcze nie zdazyło się. Płatności kartą zawsze dobrze nam wychodziły i nie bawię się w żadne wymiany.

Gdzie chcesz te kuny kupować? chyba nie w PL
Karty mamy zawsze różnych banków.
Konto pekao sa = zagrebacka bank w cro, wypłaty z ich bankomatów bez prowizji.
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 13.07.2014 20:31

kasiek_123 napisał(a):A mozna zrobic tak zeby pojechac w okolice trogiru, ciovo, zostawic samochod i poszukac sprawdzic sanitariaty i plaze? A jak nie tam to jechac dalej? Tylko kurcze po tak dlugiej drodze chyba nie bedzie sie chcialo
Ja nie szukam malego cichego kempingu tylko takiego na ktorym cos sie dzieje a jezeli ma byc maly spokojny to blisko miasteczka w ktorym sie cos dzieje.

To moze tak, gdzie sie zatrzymac i szukac zeby plaze i zejscie do wody bylo dla dzieci, gdzie bedzie wybor tych malych kempow ale przy wiekszym miasteczku, ktore nie zasypia o 22, makarska, baska voda, split, trogir?

Na początek - na Ciovo z przyczepą nie proponuję się pchać. My bez sprawdzenia pojechaliśmy w tym roku na camping Rozac i zobaczyć Labadusa - dawno takiego błędu taktycznego nie popełniłem. Tu po minięciu Mostku w Trogirze wjechaliśmy w korek - to nie problem mimo sporego wzniesienia, ale jest tam odcinek kilkuset metrów, gdzie droga jest tak zwężona, że nie ma opcji minięcia się (fakt) dużej przyczepy campingowej i większej osobówki. My tam trafiliśmy na dużą przyczepę campingową z przeciwka + ciężarówkę + busa. Generalnie przez 15 min próbowaliśmy się tam minąć na kilka centymetrów (2x zestaw z przyczepą + camper) mało nie zostawiliśmy sprzęgła w aucie na miejscu - nigdy więcej.

Jeżeli chcesz oglądać campingi na miejscu to jedź z przyczepą - większość z nich ma miejsce "check in" i tam zostawiasz wszystko i oglądasz camping - nikt na siłę nie każe Ci zostać. Pogoda na południu teoretycznie powinna być lepsza, ale pewnie do końca sierpnia wszędzie będzie upał.

Odnośnie innych rad - żadna wymiana gotówki !! mamy 21 wiek. Praktycznie najlepszy kurs bez szukania i błądzenia i wożenia ze sobą kilku tyś zł w kunach i euro - to bankomat na miejscu. Nawet jak zapłacisz 20zł prowizji za wypłatę to itak kurs (czerwiec mbank najtańsza karta) to 0,575 przy wypłacie 2000 kun. Płatności kartą za camping, w markecie, restauracjach, na większość promów - tylko i wyłącznie kartą. Zabrać tylko minimum 2 żeby nie zostać bez pieniędzy.

dalej - nie jedź na raz z przyczepą camp bo obowiązuje Was max 80kmh, czyli w praktyce szybciej niż 100-110 nie pojedziecie. Z Łodzi masz jeszcze 2,5 godziny drogi dalej niż ja, i wiele nie zdziałasz - spanie w trasie musi być, chyba ze jest 2 kierowców a dzieci typu - twardziel (ja takie mam, ale sam lubię spać w nocy :) )

Pytaj... w razie czego zapraszam na www.nacamping.pl - powoli tworzę relację z tego roku
kasiek_123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiek_123 » 14.07.2014 06:53

Dzieki za odpowiedzi. Wyjazd tuz tuz a ja jeszcze w proszku.
My jedziemy z namiotem a nie przyczepa, jest dwoch kierowcow.
Jeszcze a propos przejscowki do przylaczenia do pradu, skad ja wziac? Czy w ogole brac?
Jak macie jeszcze jakies propozycje kempingow na ktorych jest wesolo to dajcie znac
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.07.2014 07:05

kasiek_123 napisał(a):Jeszcze a propos przejscowki do przylaczenia do pradu, skad ja wziac? Czy w ogole brac?

Np. kupić w OBI, Castoramie.
kasiek_123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiek_123 » 16.07.2014 17:45

No i zglupialam, pan w sklepie elektrycznym tez. Co ja mam kupic? Jade pod namiot mam 15 m przewod pomaranczowy
Załączniki:
CAM00133.jpg
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2014 18:14

To co pośrodku + co najmniej drugi pomarańczowy kabel 15 m :idea:
kasiek_123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiek_123 » 16.07.2014 20:28

Nieeee no, pytałam wcześniej czy 15 m wystarczy to ktoś mi tam odpowiedział, że "powinno wystarczyć". to ile mam mieć tego kabla? Kamping na którym stanęło na tą chwilę to Jasenowo-koło Sibenika lub Rozac-na Ciovo jeżeli i tam nie będzie miejsca to Solaris albo Straśko. Aby było wesoło i dużo się działo. Wracam do wtyczki, czyli ta co w środku ale mogę nią zakończyć przewód czy lepiej zrobić coś w rodzaju kilku cm przejściówki na przewodzie a jak do tego dojdzie jeszcze dodatkowy przewód bo ten co mam będzie za krótki to to napięcie się gdzieś nie zagubi? i lodówka mi piffka nie schłodzi. Sorki ale mąż zagranicą i nie mam kogo pytać.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.07.2014 21:22

To co po środku nic nie daje , a druga strona medalu?
Musisz kupić tą przejściówkę http://archiwum.allegro.pl/oferta/adapt ... 98436.html i zabrać przedłużacz ze 30 m.
Nic więcej.
Wtyczkę wtykasz do skrzynki na campie , a do gniazdka owy przedłużacz.
No chyba że do tej środkowej wtyczki podłączysz owy pomarańczowy przewód jak on jest zakończony gniazdkiem , ale jak chłopa ni ma.......
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 16.07.2014 21:56

wystarczy Ci wtyczka - na środku fotki oraz zwykłe gniazdo 230v na drugim końcu kabla (30cm) i już masz przejściówkę (gniazdo - przeciwieństwo tej białej wtyczki co masz na fotce)...

odnośnie Jasenovo i Rozaca - zapraszam do siebie - http://www.nacamping.pl - jest już gotowy opis tych miejsc, które odwiedziłem miesiąc temu :)

w obu lokalizacjach jest dużo skrzynek z prądem ( na Jasenovo jest też woda w słupku ) - i 15m na pewno Ci wystarczy, ale sam nie brałbym mniej niż 30m.... Na Rozacu na 100% musisz mieć przejściówkę...

aha... widzę cenę 21 zł, a ja w praktikerze płaciłem ok 7-9zł.... może masz też market pod ręką ? a jak nie to niech miły pan elektryk w sklepie zmontuje Ci tą przejściówkę :)
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 17.07.2014 19:48

My jedziemy z Łodzi do Cro prawdopodobnie 25 lipca. 2 osoby dorosłe i dwie dziewczynki (4 i osiem). Z tym że 5 raz. Jeśli jedziemy do Zadaru i dalej - jedziemy trasą: Cieszyn, Żilina, Bratysława, Austria, przed Grazem odbijamy na Słowenię przez Lenart, Ptuj (omijamy tam płatne drogi), a tak to autostradami. Wiem, że inni jeżdżą też przez Czechy i obwodnicą Wiednia. Jeszcze jest opcja przez Budapeszt, ale my nigdy z niej nie skorzystaliśmy. Jadąc tak na jeden raz najdalej właśnie do Zadaru dojechaliśmy. Bez winiet to chyba ze 20 godzin na samą Istrię :D sprawdziłam taką krajoznawczą trasę na Google.
Jeśli jedziemy na Istrię - wykupujemy słoweńską winietę i jedziemy w kierunku Lublany.
A teraz jedziemy przez Alpy Julijskie, bo chcemy tam postój zrobić. Docelowo może Istria może Krk - bo tam jeszcze nie byliśmy. A może i to i to :)

Koszt kempingu - jak cywilizowany, w szczycie sezonu moim zdaniem nie zejdzie się poniżej 35 euro. A realnie patrząc nawet i 40. Ja za swoje dzieciaki płace już całkiem sporo. Po 30euro wychodziło albo po sezonie albo dawno temu, jak miałam jedno i to małe.
Można próbować kempingu przydomowego między Zadarem a Szybenikiem, ale mnie osobiście w ogóle takie miejsca nie podchodzą, a jeździliśmy tą droga ze 3 razy. Podobał nam się kamp Adriatiq koło Primosten, ale to już dalej. Wcześniej jest Jasenovo, ale tam nigdy nie trafiliśmy na wolne miejsce. A kamp ładny.

Moim zdaniem jak się jedzie 1 raz, bardziej się powinno patrzeć na region niż na kemping sam w sobie. Nam najbardziej do gustu przypadł Peljesac i w ogóle samo południe, okolice Trogiru i Istria. Pag tak średnio, ale to może ze względu na kłopoty z miejscówką na kampie Simuni. I najlepiej wybrać takie miejsce gdzie jest dużo kempingów niedaleko siebie - jak by co. Czyli jak nie będzie miejsc.

Nigdy nie wymienialiśmy zł na Kuny. Zawsze płaciliśmy kartą, albo wypłaciliśmy z bankomatu. Mam kartę z Mbanku i nie płaciłam prowizji, jedynie jakąś symboliczna kwotę za przewalutowanie. Kurs zawsze był korzystny.

Potwierdzam 30 m kabla :)
kasiek_123
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiek_123 » 19.07.2014 19:15

Przejściówka wykonana własnoręcznie, zdjęcie wstawię, żeby się pochwalić jak po łikendzie do domku wrócę.
Mniej więcej...bardziej mniej niż więcej jestem przygotowana jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. DROGA: dwie opcje przez Bratysławę dalej na Węgry landówkami chyba nawet niepłatnymi ( ale to jeszcze musiałabym ustalić) lub landówkami na Budapeszt i na Węgrzech autostradami, pytanie w jakim stanie są landówki? na Węgrzech i na Slo? Jak lepiej? w Polsce na pewno katowicką...lubimy tą drogę, być może przystanek w beskidzkim Raju w Zawoji ale to tylko wtedy kiedy zaplanowana trasa będzie blisko.
Poprzednia strona

Powrót do Kempingi

Pierwszy raz na kamping do Chorwacji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone