napisał(a) F-uncia » 17.07.2014 19:48
My jedziemy z Łodzi do Cro prawdopodobnie 25 lipca. 2 osoby dorosłe i dwie dziewczynki (4 i osiem). Z tym że 5 raz. Jeśli jedziemy do Zadaru i dalej - jedziemy trasą: Cieszyn, Żilina, Bratysława, Austria, przed Grazem odbijamy na Słowenię przez Lenart, Ptuj (omijamy tam płatne drogi), a tak to autostradami. Wiem, że inni jeżdżą też przez Czechy i obwodnicą Wiednia. Jeszcze jest opcja przez Budapeszt, ale my nigdy z niej nie skorzystaliśmy. Jadąc tak na jeden raz najdalej właśnie do Zadaru dojechaliśmy. Bez winiet to chyba ze 20 godzin na samą Istrię
sprawdziłam taką krajoznawczą trasę na Google.
Jeśli jedziemy na Istrię - wykupujemy słoweńską winietę i jedziemy w kierunku Lublany.
A teraz jedziemy przez Alpy Julijskie, bo chcemy tam postój zrobić. Docelowo może Istria może Krk - bo tam jeszcze nie byliśmy. A może i to i to
Koszt kempingu - jak cywilizowany, w szczycie sezonu moim zdaniem nie zejdzie się poniżej 35 euro. A realnie patrząc nawet i 40. Ja za swoje dzieciaki płace już całkiem sporo. Po 30euro wychodziło albo po sezonie albo dawno temu, jak miałam jedno i to małe.
Można próbować kempingu przydomowego między Zadarem a Szybenikiem, ale mnie osobiście w ogóle takie miejsca nie podchodzą, a jeździliśmy tą droga ze 3 razy. Podobał nam się kamp Adriatiq koło Primosten, ale to już dalej. Wcześniej jest Jasenovo, ale tam nigdy nie trafiliśmy na wolne miejsce. A kamp ładny.
Moim zdaniem jak się jedzie 1 raz, bardziej się powinno patrzeć na region niż na kemping sam w sobie. Nam najbardziej do gustu przypadł Peljesac i w ogóle samo południe, okolice Trogiru i Istria. Pag tak średnio, ale to może ze względu na kłopoty z miejscówką na kampie Simuni. I najlepiej wybrać takie miejsce gdzie jest dużo kempingów niedaleko siebie - jak by co. Czyli jak nie będzie miejsc.
Nigdy nie wymienialiśmy zł na Kuny. Zawsze płaciliśmy kartą, albo wypłaciliśmy z bankomatu. Mam kartę z Mbanku i nie płaciłam prowizji, jedynie jakąś symboliczna kwotę za przewalutowanie. Kurs zawsze był korzystny.
Potwierdzam 30 m kabla