Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do HR( Dalmacji)-pytanka.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
albirari
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) albirari » 23.08.2005 20:11

1.Jade w ciemno 05.09, czy bedzie problem z noclegiem w okolicach Splitu(2os)?
2.Można sie po drodze przekimać na jakimś parkingu(Austria, Słowenia, Chorwacja)?- czy bezpiecznie i policja sie nie czepia?
3.Do Wiednia lepiej przez Bratysławe czy Brno?

Z góry serdeczne dzieki i pozdrawiam.
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 23.08.2005 20:20

W Austrii, Slowenii i Chorwacji na autostradzie przespisz sie bez problemu. Zadna policja sie nie przyczepia. Najlepiej spac na parkingach przy stacjach benzynowych albo motelach, bo sa tam czyste toalety i mozna sie rano umyc w ludzkich warunkach (nie zeby tam prysznice byly czy cos takiego, ale sa umywalki, mydlo, reczniki i bywa ciepla woda)
alex31
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alex31 » 24.08.2005 11:35

wlasnie wrocilem z Makarskiej-zarowno jadac w tamta i powrotna droge spalismy w Austrii na parkingach.Toalety czyste i spokojnie mozna sie umyc.Policja sie nie czepia
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 25.08.2005 07:58

Skoro w sezonie jadąc w ciemno zawsze znajdzie się kwaterę, to tym bardziej we wrześniu nie ma z tym problemu. Ruszaj więc śmiało w drogę!
agi72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agi72 » 25.08.2005 15:48

Tez dopiero co wrocilam i nie musisz sie martwic naorawde nie ma problemu ze spaniem,mozesz nawet skorzystac z parkingu tzw.lesnego..co mnie bardzo zaskoczylo gdy wracalam i za granica Austri chcialam sie przespac wlasnie wjechalam na pierwszy taki parking,tam tez sa toalety i biezaca woda,byli tam tez ludzie z namoiotami,mnie to zaskoczylo ale tak pewnie lepiej spac niz w 4 osoby w aucie..i czy sie tu przejmowac?? :D pozdrowienia:D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.08.2005 17:13

Nie jestem zwolennikiem spania po parkingach lecz mnie sie to rowniez raz przydażyło. Musiałem nagle szybko wracać, jechałem ile sił w nogach lecz zmęczenie dało o sobie znać. Równiez zatrzymałem sie na autostradzie (Wegry), przespałem (jejku jaka to meczarnia) w samochodzie cos ponad godzinę. Nikt mnie nie pytał, nie zatrzymywał.
agi72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agi72 » 25.08.2005 18:04

jaka meczarnia???jak sie jest zmeczonym to nie ma co patrzec tylko kimac w aucie tak bezpieczniej dla nas i innych kierowcow..Rozkladasz fotel i juz ...pozdrowienia :D
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 25.08.2005 18:10

albirari napisał(a):
2.Można sie po drodze przekimać na jakimś parkingu(Austria, Słowenia, Chorwacja)?- czy bezpiecznie i policja sie nie czepia?

Jadac dwa lata temu widziałem na autostradzie w Austrii zjazdy na miejsca postojowe.
Nie wiem czy to prawidłowo okreslam - nigdy tam się nie zatrzymywałem.

Czy ktos z forumowiczów sie tam zatrzymał i jaka opinia o tych miejscach.

Nie wiem ile prawdy w słyszanych w tamtym czasie słowach:
że na tych parkingach grasują ""piraci"" okradający samochody.

Powodzenia
agi72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) agi72 » 25.08.2005 18:21

mirek109 napisał(a):
albirari napisał(a):

Jadac dwa lata temu widziałem na autostradzie w Austrii zjazdy na miejsca postojowe.
Nie wiem czy to prawidłowo okreslam - nigdy tam się nie zatrzymywałem.

Czy ktos z forumowiczów sie tam zatrzymał i jaka opinia o tych miejscach.

Nie wiem ile prawdy w słyszanych w tamtym czasie słowach:
że na tych parkingach grasują ""piraci"" okradający samochody.

Powodzenia

Tez kimalam na taki wlasnie zjezdzie nic mi sie tam nie przytrafilo i jak na moj gust nie jest zle:D ..wlasnie tam rozstawiali ludzie namoity i spali to chyba o czyms swiadczy?Nie wiem nikogo nie namawiam tylko pisze to co sama przezylam:D i zobaczylam..Pozdrowienia ;D
albirari
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) albirari » 25.08.2005 19:24

Najprawdopodobniej dojade bez spania, tak tylko pytam :wink:
Wielkie dzieki.
p.s. zostal mi jeszcze tydzień z kawałkiem do wyjazdu, w pracy działam na 1/2 gwizdka, nie wiem jak wytrzymam do "poniedziałku". Też tak macie przed wyjazdem?
pozdrawiam
yahu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahu » 25.08.2005 20:53

Ja spalem przy autostradzie na Slowacji na parkingu, ludzie z nami jadacy zostali w aucie, a my rozlozylismy karimaty oboj polaczylismy spiworki i lulu ;-)

Po godzinie wstalismy i pojechalismy dalej.
Ale i tak taka lekka niepewnosc czy ktos z bejsbola w glowe nie da byla...

Pozdrawiam
Jasiek
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 26.08.2005 15:17

agi72 napisał(a): Tez kimalam na taki wlasnie zjezdzie nic mi sie tam nie przytrafilo i jak na moj gust nie jest zle:D ..wlasnie tam rozstawiali ludzie namoity i spali to chyba o czyms swiadczy?Nie wiem nikogo nie namawiam tylko pisze to co sama przezylam:D i zobaczylam..Pozdrowienia ;D

Dzięki za odpowiedź.
Zaznaczyłem że : slyszałem o tym w tamtym czasie .
Dobrze że nikt nie potwierdził istnienia "piratów"

Powodzenia :)))
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2005 16:44

na zjawisko piractwa najłatwiej natknąć się ... :D u wybrzeży Somalii ... :lol: ... z tego co donosi prasa codzienna ...

bywa ... że kończy się ... 8O .. abordażem ... :cry:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 26.08.2005 19:26

bjur napisał(a):na zjawisko piractwa najłatwiej natknąć się ... :D u wybrzeży Somalii ... :lol: ... z tego co donosi prasa codzienna ...

bywa ... że kończy się ... 8O .. abordażem ... :cry:

albo blamażem :roll:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone