Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do Chorwacji z dziećmi. Prośba o sugestie.

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 18.02.2007 12:36

Witam!
W związku z decyzją odnośnie chęci spędzenia dwóch pierwszych tygodni lipca gdzieś w Chorwacji zwracam się z kilkoma pytaniami/prośbami do grupy. Chorwację odwiedziłem jeszcze w czasach Jugosławii, ale byłem zbyt mały, żeby zwracać uwagę na to, co za 15-20 lat będzie istotne.

Założenie 1: Jedziemy na dwa samochody. Transport własny. Będziemy chcieli wyskoczyć i podziwiać lokalne atrakcje.

Założenie 2: Rodzina 2+2 (3 lata i 7 lat) oraz 2+2 (5 i 8).

Założenie 3: Raczej apartament niż hotel. Zależy raczej na spokojnym miejscu, bez nadmiaru niemieckojęzycznych tursytów. Z dala od tzw. konglomeratów. Raczej bez jedzenia (chęć stołowania się na mieście), choć jeżeli gospodarz będzie oferował opcję ciepłego posiłku - byłoby na pewno miło, wygodnie i ZTCW taniej niż codzienna wizyta w restauracji.

Aby nie być posadzonym o lenistwo dodam, że przewertowałem setki stron adriaticu, adriatyku, stron prywatnych, poleconych, itp. Jakieś wyobrażenie o aktualnej Chorwacji już mam, ale w dalszej części konkrety:

1) Jak część Chorwacji? Fundamentalne pytanie. Wiem, że im bardziej na południe, tym mniej Niemców, Włochów, Rosjan, Polaków. Mniejszy ciąg za Euro a większy za typowo słowiańską gościnnością. Dalekie południe to Dubrovnik, który chciałaby obejrzec moja żona. Osobiście skłaniałbym się ku Dalmacji, ale z uwagi na bardzo szeroki wybór zdaję się na grupę. Przypomnę o dzieciach (dojście do plaży, sama plaża, duży wybór punktów małej gastronomii). Dubrovnik odstrasza odległością, choć z drugiej stropny nęci wspomnieniami...

2) Apartmenty. Z jakim realnie wydatkiem należy się liczyć? Oferty biur podróży dochodzą do 2000-2500 zł za apartment/tydzień. Zależy mi na sprawdzonym obiekcie (może ktoś z czystym sumieniem może polecić), z bezpiecznym parkingiem. Wspomniałem o możliwości stołowania się u gospodarza (z licznych opowieści oraz relacji z Chorwacji wiem, że jest to coraz rzadziej spotykana opcja). Jak liczone są dzieci?

3) Realne koszty. Na potrzeby kalkulacji przyjąłem: przejazd ok. 3000-3300 km (do Splitu), nocleg w Czechach, opłaty autostradowe. A co z resztą? Jaki jest koszt posiłku w jakiejś tawernie nad morzem? Gros ludzi straszy wizją cen wyższych od Włoch, czy Hiszpanii...

Podsumowując: będę wdzięczny za sprawdzone namiary na rodzinnie przyjazny apartament, w jakimś miłym, pozbawionym milionów turystów zakątku, na ok. 10-12 dni, z opcją wyżywienia u gospodarza, bliskiej odległości do plaży/ryneczku/lokalnej promenady oraz sklepów.

Za wszelkie rady oraz namiary będę niezwykle zobowiązany.

Pozdrawiam,
Piotr

akcent76 małpa wp kropka pl
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.02.2007 12:59

a próbowałeś przed założeniem tematu użyć opcji szukaj :?:
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 18.02.2007 13:24

a próbowałeś przed założeniem tematu użyć opcji szukaj

Napisałem, że przewertowałem oferty biur podróży.
Wybiórcze oferty z forum, z pewnych względów odpadają - np. brak dobrej bazy zdjęciowej.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.02.2007 14:20

akcent76 napisał(a):

Wybiórcze oferty z forum, z pewnych względów odpadają - np. brak dobrej bazy zdjęciowej.

forum/viewtopic.php?t=13732 a choćby tu byłeś :?:
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 18.02.2007 14:50

Rysio napisał(a):
akcent76 napisał(a):

forum/viewtopic.php?t=13732 a choćby tu byłeś :?:

Relacja bomba! Tyle, że chyba nie tego szukam ;)
Mimo wszystko warto było przeczytać :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.02.2007 14:55

akcent76 napisał(a):Tyle, że chyba nie tego szukam ;)

Czego konkretniej szukasz :?: Jaki termin :?: Jeśli Dalmacja to właśnie to miejsce polecam :wink:
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 18.02.2007 15:55

Rysio napisał(a):
akcent76 napisał(a):Tyle, że chyba nie tego szukam ;)

Czego konkretniej szukasz :?: Jaki termin :?: Jeśli Dalmacja to właśnie to miejsce polecam :wink:

Pierwsze 2 tygodnie lipca.

Szukamy apartamentów/domku z łagodnym i krótkim dojściem do plaży. Z gospodarzem serwującym np. owoce morze (znajomy był dwa razy u takich ludzi - niestety ten rok w lipcu już jest zajęty). Z plażą, gdzie kilkuletnie berbecie bezpiecznie będą mogły się bawić. Z łatwym dostepem do sklepów i tawern. Wyspa raczej odpada - znajomi byli 2 lata temu i już wtedy narzekali na wysokie ceny w zasadzie wszystkiego, porównując do cen lądowych. Poza tym konieczność korzystania z promów... Nie, zdecydowanie ląd.

Pobyt stacjonarny - ewentualnie jakiś krótki wypad do lokalnych atrakcji. Ponieważ nie wiemy, gdzie mieszkać - nie wiemy tez jakie będą te atrakcje ;)

W b.p. Adriatyk jest kilka pozycji jako "no name" w ciekawych wioskach (kompleksach) turystycznych, z basenami, zacienionymi i cichymi (czyt. bez dyskotekowymi) terenami. Ceny na poziomie 2500-3500 zł za apartamenty 3 osobowe. Bez wyżywienia, za to z infrastrukturą na wysokim poziomie. Czytając relacje CROmaniaków na temat Makarskiej (to po pierwsze) oraz łatwości w znalezieniu kwatery (to po drugie) bardzo poważnie zastanawiam się nad senmsowością bookowania wakacji ze znacznym wyprzedzeniem. Zawsze na kilka dni przed urlopem wybieramy destynację korzystając z opcji last minute. W przypadku Chorwacji jest nieco inaczej. Poza tym, ZTCSO, sierpień to miesiąc urlopow Włochów i Francuzów (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) i w zasadzie jedyny rozsądny termin to początek lipca. Jeżeli plote banialuki skorygujcie mój światopogląd ;)
sławka
Podróżnik
sławka

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławka » 18.02.2007 16:45

Jeśli wyjeżdżacie z dziećmi proponuję Omiś w środkowej Dalmacji wspaniałe miejsce wypadowe do: Makarskiej, Splitu, Kaszteli, Trogiru. Ale najbardziej przemawiają za tym miejscem wspaniałe plaże - nie piaszczyste, bo tam takich nie ma, ale z bardzo drobnym żwirkiem. Poza tym to wspaniała miejscowość z morzem i górami oraz cudowną rzeką Cetynią, na której organizują raftingi - byłam w zeszłym roku odjazdowa impreza. Polecam i pozdrawiam Sławka.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.02.2007 17:02

Tak , jestem tego samego zdania, najlepiej na pierwszy
wypad do CRO pojechać w rejon omiskiej riv. (Stanici , Marusici albo
Pisak )
akcent76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) akcent76 » 18.02.2007 17:41

mkm napisał(a):Tak , jestem tego samego zdania, najlepiej na pierwszy
wypad do CRO pojechać w rejon omiskiej riv. (Stanici , Marusici albo
Pisak )

Możecie jakieś konkretne lokalizacje wskazać?
Jakieś sznurki z galeriami?

Swoją drogą, jakich wyszukiwarek ofert sugerujecie korzystać?
Wiem, że z reklamami może być problem, więc raz jeszcze pozwolę sobie podać swój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Dzięki!
bjk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bjk » 19.02.2007 22:57

Ja na pierwszy r5az proponuję wyspę Uglian, koło Zadaru, chociaż to dość daleko od Dubrownika, ale nam się pododbało, moje gg: 2922082

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone