Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pierwszy raz do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trebort
Plażowicz
pierwszy raz do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) trebort » 10.03.2006 21:46

Hej!
Chcialbym wybrac sie w lipcu do Chorwacji,tzn na Istrie lub na polnocna Dalmacje.Jadac w ciemno gdzie latwiej i taniej znajde kwatere? Jestesmy rodzinka 2+1 dziecko 5 lat
A moze ktos moglby polecic jakas fajna i niedroga kwatere? Z gory dziekuje :)
hermi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hermi » 10.03.2006 22:01

miejscowosc Senj licznie odwiedzana przez polskich turystow ze znalezieniem kwatery nie ma zadnych wiekszych problemow na własną reke .
trebort
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trebort » 10.03.2006 22:28

Dzieki
w Senj jaka jest plaza? Chodz mi o dziecko.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2006 23:20

W Senj plaże żwirowo-kamieniste, jak większość plaż w Chorwacji
http://www.tz-senj.hr/Senj_foto_galerij ... lerija.htm
Senj to dobra baza na zwiedzanie Plitvickich Jezior-
tylko ok.100 km od wybrzeża w głąb lądu.
:papa:
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 11.03.2006 13:59

Witaj bylem w Senj 3 lata temu, ładne miasteczko, ale bardziej podobała mi się Moscenicka Draga choć bylem tam może 2 godzinki.
http://www.magreisen.at/HR/moscenicka-draga.htm
trebort
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trebort » 12.03.2006 22:25

Jade pierwszy raz do Cro.,moze ktos podalby jakis fajny namiar na kwaterew rejonie Istrii lub polnocnej Dalmacji?
Z gory dziekuje i pozdrawiam!
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 12.03.2006 23:01

trebort napisał(a):Jade pierwszy raz do Cro.,moze ktos podalby jakis fajny namiar na kwaterew rejonie Istrii lub polnocnej Dalmacji?

Poradzę Ci poczytać posty np. Janusza Bajcera tam jest cała masa dobrych rad i adresów, ja na samym początku korzystałem z jego postów zanim sam pobyłem i zajechałem do Chorwacji
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2006 23:04

Bardzo mi miło, że mogłem służyć poradą i że porady się przydały.
Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 13.03.2006 10:31

To chyba inny Senji widzieliśmy. Ten co ja widziałem to całkiem takie sobie miasteczko, miejscami bardzo zniszczone. Klimat taki sobie bo tam właśnie jest korzytarz dla zimnych wiatrów z pólnocy i jest to chyba najzimniejsze i bez palm miejsce na Adriatyku. Plaże takie jak wszędzie no może teren mniej zagospodarowany (co może być w zależności od punktu widzenia zaletą lub wadą). Prosty dojazd bo prawie cały czas autostrada a ostatni odcinekczyli zjazd z gór to piękna droga przez góry z widokiem na morze.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.03.2006 17:30

Senj nad morzem na stały lądzie jest jeden - na wprost wyspy KRK.
http://www.tz-senj.hr/Hr/Senj_kako_do_nas.htm
Pozdrawiam
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.03.2006 08:10

Zgadza się ale czasami jak się nie ma mapy to człowiek już nie wie czy dobrze pamięta. Ja w każdym razie tego miejsca nie polecam. Ewentualnie okolice dla miłośników dzikiej przyrody.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.03.2006 19:58

trebort napisał(a):Jade pierwszy raz do Cro.,moze ktos podalby jakis fajny namiar na kwaterew rejonie Istrii lub polnocnej Dalmacji?

Jeśli jesteś zainteresowany kwaterami w Senj to szukaj i ewentualnie rezerwuj np. z tej stronki:
http://www.seniatours.com/
Ja w Senj byłem dość dawno, bo w 1998r. wtedy było to miasteczko z dużym ruchem samochodowym , leżało przy magistrali adriatyckiej z Istrii na południe Chorwacji. Obecnie jest autostrada , która odciążyła z ruchu miasteczko, a ze zdjęć widzę że zmieniło ono wygląd, wyładniało, plaże wyglądają ciekawie, pamiętam też , że morze w tym miejscu w 1998r. było wyjątkowo czyste, natomiast jeśli chodzi o klimat i palmy, to nigdy nie będzie tak jak w Dalmacji, a tam czasami jak ktoś nie lubi skwaru i duchoty-jest nie do wytrzymania. Zesztą każda część geograficzna Chorwacji jest różna.
Istria, Kvarner, Wyspy, Dalmacja (a wniej to są nawet 3 Dalmacje)
I każda z tych części ma swój urok warty zobaczenia, jeden pobyt tego nie ogarnie.
Pozdrawiam.
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 14.03.2006 20:42

Cześć
Byliśmy dwa lata temu w Crikvenicy. Dość spore jak na Chorwacje miasteczko turystyczne. Plaże żwirowo piaszczyste dość fajne jak dla dzieci choć to nie Bałtyk ;)
Mieszkaliśmy w schludnym apartamencie o dziwo znalazłem ostatnio wizytówkę. Co prawda troche trzeba schodzić i wchodzić (nie jest przy plaży) ale fajny.
Gaśparović Zdravko
51260 Crikvenica
Braće dr. Sobol 42
tel. 051/785309
Mówi dobrze po Niemiecku, po Polsku "sie domyslać", po angielsku ani w ząb. Jak chcesz zobaczyć fotki wejdź na www.chorwacja.one.pl
Ze znalezieniem kwater raczej nie będzie problemu. Polecam miasteczko jest gdzie pochodzić i to dobra baza wypadowa na Plitvice i na Istrie.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone