Drodzy,
Od kilku dni przeglądam Wasze forum. Ilość informacji jest trochę przytłaczająca i nie sposób człowiekowi nie dysponującemu dużą ilością wolnego czasu to wszystko ogarnąć. Postanowiłem więc zarejestrować się i zapytać wprost.
Wraz z dziewczyną i jeszcze jedną parą jedziemy samochodem pierwszy raz do Chorwacji. Naszym celem jest:
1. Odpocząć od wielkomiejskiego zgiełku.
2. Zobaczyć - Plitvička Jezera, Split, Hvar, Dubrovnik.
3. 6-7 dni z pośród 10, które przeznaczamy na tę wycieczkę, spędzić w apartamencie położonym nad morzem w jakiejś urokliwej, ba, nawet romantycznej zatoczce, gdzie z rana można wyjść na piaszczystą (wiem, trudno o piasek więc nie jest to konieczne) plażę i wykąpać się wśród malowniczych krajobrazów.
Moje pytanie dotyczy punktu 3. W jakiej miejscowości szukać takiego apartamentu?
Zaznaczę, że z uwagi na duże odległości jakie mamy do pokonania pomiędzy Plitvička Jezera a Dubrovnikiem, najlepiej byłoby mieszkać gdzieś w połowie drogi czyli gdzieś pomiędzy Sibernikiem a Splitem. Stąd mielibyśmy również blisko do Hvar i Bol.
W żadnym wypadku nie chcemy mieszkać w centrum miasta. Może być gdzieś na uboczu miasteczka lub w jakiejś spokojnej dzielnicy, położonej nad samym morzem, zdala od zgiełku i turystów.
Czy w Waszych podróżach spotkaliście takie miejsce? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Może moglibyście jeszcze polecić coś w niedalekiej odległości od trasy, którą chcemy przejechać?
Link do naszej trasy w google maps
Czy gdy odwiedza się Plitvička Jezera to można już odpuścić KRK? Taką opinię słyszałem od jednego z moich znajomych, który był w obu miejscach.
Pozdrawiam serdecznie,
Maciej