Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pierwszy raz do Chorwacji...Orebić

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
iron
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iron » 22.06.2010 06:30

Witam.

Pierwszy raz wybieramy sie z rodziną do Chorwacji do Orebica ( wyjazd 1.07.2010 ) i mniej wiecej wszystko juz ustalone, mam jedynie pytanie o trasę. Wyjeżdżamy z lubuskiego, wiec trasę ustaliłem przez Niemcy-Austrie-Słowenie, cały czas autostradami. I jak czytam to niektórzy jadą przez Niemcy bliżej Monachium, trasa jaką wytyczylo mi googlemaps prowadzi autostradami niemieckimi ale blizej czeskiej granicy i ta droga wydaje mi sie najlepsza. Jakie jest wasze doświadczenie jadąc własnie tą trasą? w jakiej miejscowości bedę przekraczał granice niemiecko-austriacką, austriacko-słowenską i slowensko-chorwacką? Jak daleko "siega" autostrada chorwacka w stronę Orebica, gdzie mozna kupic na nią winiete i ile kosztuje? I jeszcze pytanie o prom, czy wlasnie korzystacie z promu na półwysep Peljesac czy wybieracie droge przez BiH, jak lepiej, taniej?
Z góry bardzo dziekuje za odpowiedzi i przepraszam jak ewentualnie czegos nie znalazlem na forum a pytam.

pzdr
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 22.06.2010 07:26

My jeździmy przez Kołbaskowo i właśnie tak bliżej granicy, czyli Chemnitz, Regensburg, Passau (A3) granica z Austrią (Suben), kierunek Graz, przed granicą ze Słowenią zaczynam objazd, zjazd 226 na Mureck, przejazd mostkiem i jesteś w Słowenii, kierunek Lenrt i Ptuj ( na forum jest dokładny opis objazdu)
Kierunek Gruskovje na granicę z Chorwacją, kierujesz się na Zagrzeb, Split, Dubrownik, austrostada w Chorwacji do miejscowości Ravce, my jechaliśmy lądem przez Ston, drogi całkiem dobre :lol:
Myślę że trochę Ci pomogłam, musisz trochę poczytać, jest dużo opisów na forum.

Powodzenia 8)
gurrru
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gurrru » 22.06.2010 07:33

Hej
Na autostrady w Chorwacji nie ma winiet - płacisz jak u nas na bramkach zjazdowych. Jeżeli zależy Ci na oszczędności to jedź przez BiH i zrezygnuj z promu. W Bośni zatankujesz paliwo do pełna o 20% taniej przejazd banalny bez żadnych utrudnień i kontroli potem do Stonu i jesteś na Peljesacu - droga śliczna! My ruszamy też 1 lipca! z tym że z warszawy wiec przez Słowację, Austrię objazdem przez \Słowenie i heja na Makarską Rivere.
W razie pytań wal śmiało adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Szwecja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szwecja » 22.06.2010 08:45

Sa dwie drogi. Jedna idzie ponizej Monachium.

Przekracasz do Austri w Salzburg - Villach - Ljubliana - Zagreb - Split etc.
Ta droga jest troche dlusza, jest bardziej uroczysta w Austri ale tez jest wiekszy ruch bo ta droga tez prowadzi na Wlochy.

Ja jade wedlug google maps Na Regensburg - Passau - Graz - Zagreb - Split...

Jechalem obydwa trasamy i jednak mi sie lepiej jedzie ta droga alternatywa przez Passau - Graz.

Ja jade tylko autostradami i nie odbijam z strasy.

Jezeli chodzi o plakiety i vinjety to w niemczech sa na stacji przed granica do Austri tam tez kupisz do slovacji.
iron
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iron » 22.06.2010 09:44

dziekuję Wam wszystkim za pomoc :) ...i juz jest dla mnie wszystko jasne, wiem jak jechać, nie zawracam sobie głowy promem.

renatalato, ja bede z Polski jechał przez przejscie w Gubinku lub Słubicach, odemnie najblizej.

pozdrawiam[/b]

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone