Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do Chorwacji, nie wiem dokąd jechać

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.12.2018 23:48

krawy1 napisał(a):Witam wszystkich.
Chciałem zapytać czy strona zakwaterowaniewchorwacji.pl
jest wiarygodna , znalazłem na niej fajną
ofertę i mam obawy czy nie będzie żadnych
problemów z zarezerwowanym apartamentem.

Witam.
W tym roku rezerwowałem z tej strony apartament w Bibinje.
Po zrobieniu rezerwacji otrzymałem kontakt do właścicielki apartamentu i dalsze szczegóły rezerwacji z nią załatwiałem.
lawenda80
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lawenda80 » 20.12.2018 00:07

Witam
Stronka wiarygodna ,kontakt z włascicielami bez pośredników,rezerwowałam z tej strony wczasy na przyszły rok nawet negocjowałam ceny udało się polecam.Jak dla mnie najlepsza strona z ofertami apartamentów w cro.jak dla mnie takie ogłoszenia perełki :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 20.12.2018 00:18

To nie jest kwestia wiarygodności strony, tylko gospodarza, u którego rezerwujesz apartament bezpośrednio. Strona tylko udostępnia miejsce na jego ogłoszenie.
Kilka apartamentów, które znam, tam się ogłasza, nie miałam z nimi problemów, ale chcąc być w miarę pewnym zapytaj raczej, czy ktoś zna ten konkretny apartament / gospodarza.
joker666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker666 » 28.12.2018 23:11

Na wstępie dodam, że mam wielki mętlik w głowie.
Szukam miejsca na wakacje w sierpniu w Chorwacji i nie mam zielonego pojęcia gdzie jechać, co wybrać.
Rok temu byliśmy na wyspie Ciovo, ok 1,5 km od trogiru i była to nasze miejsce które sobie wymarzyliśmy blisko plaży ok. 600 metrów, nie było dzikich tłumów (byliśmy z 2 latkiem), a wieczorami mogliśmy przejść do pięknego miasta - Trogir.
W tym roku szukamy miejsca które będzie w miarę blisko plaży i gdzie będzie można wieczorem skoczyć na jakąś promenadę.
Kierunek jest mniej istotny, może być istria, a może być południowa Dalmacja.
Patrzałem już za Poreć na Istrii, po Pag na Pagu, była też Brela, Rogoźnica, Baśka Voda i Vodice.
Kto może polecić miejsce, które:
Będzie miało dość fajna plaże,
nie będzie zupełnym pustkowiem,
nie będzie dzikich tłumów,
a wieczorem będzie można gdzieś pochodzić.
Proszę pomóżcie, bo już szukam tydzień i już powoli nie mam siły...
Ejżja
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ejżja » 28.12.2018 23:43

Brela powinna Ci odpowiadać, szczególnie, kiedy jedziesz z małym szkrabem. Wszystko co wymieniłeś jest na miejscu, plaże są przepiękne, a zejście do wody łagodne. Pinie dają sporo cienia, jeśli ktoś nie lubi cały czas smażyć się na słońcu. Byliśmy w tym roku w drugiej połowie sierpnia i tłumów nie było, nawet na słynnej Puncie Racie zawsze mogliśmy wybierać w dogodnych miejscówkach przychodząc koło południa. Tylko uważaj z wyborem apartamentu, bo to naprawdę "pionowa" miejscowość. W BV byłam 2x po 1 dzień. Ogólne wrażenie kiepskie. Dzikie tłumy, hałas i moim zdaniem bardzo brudno.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 29.12.2018 00:13

Pojawiła sie Rogoznica mozesz ja wziasc pod uwage jest plasko ceny przystepne w porownaniu do Breli w ktorej jest bardzo stromo z takim dzieckiem mozecie trafic na spora ilosc schodow.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.12.2018 01:53

joker666 napisał(a):Rok temu byliśmy na wyspie Ciovo, ok 1,5 km od trogiru i była to nasze miejsce które sobie wymarzyliśmy blisko plaży ok. 600 metrów, nie było dzikich tłumów (byliśmy z 2 latkiem), a wieczorami mogliśmy przejść do pięknego miasta - Trogir.

Rozumiem, że zeszłoroczna miejscówka jest dla Ciebie punktem odniesienia w poszukiwaniach. Możesz zaznaczyć na mapie, w którym miejscu Čiovo mieszkaliście i plażowaliście? To dałoby nam pewne wyobrażenie także tego, co może oznaczać dla Ciebie dość fajna plaża oraz brak dzikich tłumów. To nie są jednoznaczne określenia.
Druga rzecz: ma być miasteczko ze starówką mniej więcej jak było w Trogirze, czy tylko sama nadmorska promenada w bezbarwnej architektonicznie miejscowości z nową zabudową?
A tymczasem przejrzyj... http://www.beachrex.com/en/croatia
joker666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker666 » 29.12.2018 08:58

Byliśmy tutaj:
Apartments Babić, Marulovo 22, 21223, Okrug Gornji

Plazowaliśmy przy plaży na której jest camping, oraz na dzikiej plaży za Slantine.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.12.2018 18:27

Ok, dzięki, już mogę to sobie wyobrazić. A moje drugie pytanie?
joker666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker666 » 29.12.2018 21:07

Generalnie fajnie by było, jakby było coś w stylu Trogiru, czyli jakieś stare miasto, choć to nie jest wyznacznik, zwykła promenada też będzie ok.

Przyglądałem się jeszcze miejscowości Fazana na Istrii, można skoczyć na Pulę, Rijeke i ew. do Wenecji.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 29.12.2018 21:49

joker666 napisał(a):Rok temu byliśmy na wyspie Ciovo, ok 1,5 km od trogiru i była to nasze miejsce które sobie wymarzyliśmy blisko plaży ok. 600 metrów, nie było dzikich tłumów (byliśmy z 2 latkiem), a wieczorami mogliśmy przejść do pięknego miasta - Trogir.

No jeśli 600 metrów to blisko plaży.....

Nie wiem gdzie byliście na Ciovo, ale spacer do Trogiru z Okrug Gornji albo Mastrinki przy tamtejszym natężeniu ruchu, wąskich chodnikach, albo w ogóle ich braku nie należy do przyjemności, zwłaszcza z malutkim dzieckiem. A przecież są wodne taksówki.

A wracając do pytania, Primosten, Rogoznica, Orebic albo na wyspach Vela Luka na Korculi albo Jelsa na Hvarze.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.12.2018 22:05

joker666 napisał(a):Generalnie fajnie by było, jakby było coś w stylu Trogiru, czyli jakieś stare miasto, choć to nie jest wyznacznik, zwykła promenada też będzie ok.

Przyglądałem się jeszcze miejscowości Fazana na Istrii, można skoczyć na Pulę, Rijeke i ew. do Wenecji.

Fažana jest bardzo ok dla rodzin z dziećmi. Jakieś place zabaw przy plaży, żwirek na niej, mała kameralna staróweczka, płasko czyli z wózkiem wygodnie. Nie wiem tylko jak tam zagęszczenie ludzkości w szczycie sezonu - pusto pewnie nie będzie. Sugeruję tereny na południe od centrum (Aleja Maslina, ulica Brače Ilič, te okolice).
Do Wenecji ze 3 godziny jazdy. Ale po co do Rijeki? Daleko i niekoniecznie warto. Na miejscu do odwiedzenia prawdziwe perełki: przede wszystkim Rovinj (starówka jest urocza, warto przyjrzeć się jej i może sprawdzić już teraz plaże na obrzeżach miasta - nawet na pobyt), Poreč z bazyliką, blisko macie Bale, dalej Grožnjan, Motovun, z Fažany rejsik na Brijuni, i wiele innych miejsc wartych odwiedzenia. Sama Istria do zwiedzania jest doskonała.

W szczycie sezonu trudno o brak tłumów - chyba, że daleko od centrum. Ładne starówki mają właśnie Rovinj, Poreč, który już oglądałeś, w Dalmacji ewentualnie Primošten, cudnie byłoby w okolicy pięknej Korčuli (jeśli akceptujecie promy). Generalnie spokojniej często jest na wyspach - może rozejrzycie się na nich? Ich miasteczka niekoniecznie mają aż takie starówki jak Trogir, ale mają dużo dalmatyńskiego uroku - te kamienne uliczki i domy, czasem schodki, promenady nadmorskie - to także plus małych wyspiarskich miejscowości. Popatrz np. na taki niewielki Sutivan na Braču - na obrzeżach ciekawe zakątki do plażowania. Ja lubię urokliwą Povlję, ale nie wszyscy akceptują kamienie na jej plażach. W szczycie sezonu może warto przyjrzeć się właśnie wyspom, bo na nich można znaleźć spokojne zakątki. Na Hvarze sporo jest małych, pięknych zatok poza miasteczkami - więc jeśli niestraszny Wam dojazd na dzikie plaże, może warto zastanowić się także nad tą uroczą wyspą? Plaże w samych jej miasteczkach (zazwyczaj ładnych) nie powalają, ale poza nimi - bajka!
Na Riwierze Makarskiej o starówki trudno, ale za to wiele miejscowości jest połączonych ze sobą nadmorskimi promenadami - jak np. mały Brist z większym Gradacem, Brela z Bašką Vodą, etc. - jest wątek o tym na forum. Ale ludzi tam w sezonie zazwyczaj dużo. Jednak skoro przeżyliście Trogir to może i tam dalibyście radę... :wink:
Ostatnio edytowano 29.12.2018 22:16 przez Mikromir, łącznie edytowano 1 raz
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 29.12.2018 22:15

Ja jakoś nie mam przekonania do miejsc "promenadowych". W sezonie takie deptaki są zwykle hałaśliwe i zatłoczone, do tego cepeliada i stragany, chyba że się spaceruje wczesnym rankiem albo głęboką nocą. W dzień raczej nie, bo komu się chce dreptać w upale? Każdy wie jak wygląda tłum w Trogirze, Omisu albo Primostenie, ludź na ludziu. Do spacerów najlepsze są długie, puste, piaszczyste plaże, no ale to niech Chorwacja, jeśli już to Włochy albo Bułgaria.
joker666
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker666 » 29.12.2018 22:17

Super :)) dziękuję Ci bardzo za treściwą i długą odpowiedź.
Oczywiście mea culpa, chodziło mi o Rovinj zamiast Rijeki, mylą mi się te nazwy cały czas.
Wstępnie po oględzinach z żoną, zdecydujemy się chyba na Istrię, blisko od Polski i sporo miejsc do zobaczenia.
Teraz tylko pozostało pytanie czy Fazana czy Rovinj, o ile znów nazw nie pomyliłem :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.12.2018 22:21

W sezonie mimo wszystko uciekłabym na wyspy. Hvar, Brač, Korčula - tam się znajdzie zawsze coś do zwiedzania i kameralne zatoki do plażowania. Ewentualnie Pelješac. Albo łysy Pag. :) Na stałym lądzie ciężko o spokój. No ale też każdy ma swoją definicję spokoju i tłumu. Jeśli na Čiovo było spokojnie i bez tłumów w sierpniu - to ja potrzebuję chyba mega spokoju i totalnego odludzia. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pierwszy raz do Chorwacji, nie wiem dokąd jechać - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies