amatus1 napisał(a):Guinness79 napisał(a):Guinness79 napisał(a):Mikew napisał(a):Dzień dobry,
Jestem nowy na forum. Ustaliliśmy z rodziną w tym roku, że jedziemy do Chorwacji na wakacje. Wiem, że do wakacji jeszcze dużo czasu, ale chcemy wszystko mieć dopięte na ostatni guzik )) I tutaj zwracam się z pytaniem do was:
Gdzie pojechać??? Czytałem trochę na forum i raczej wolę pojechać na dół Chorwacji (chodzi mi o okolice splitu, Makarskiej...).
Będziemy jechać samochodem we 3: ja, moja żona i nasze czternastoletnie dziecko. Nie chcemy wakacji na uboczu, preferowalibyśmy dużo sklepów, fajne knajpki...Chcemy też coś pozwiedzać...W grę wchodzą również wyspy i przeprawy promem.
Z góry dziękuje za wszystkie rady! ))
Witam, my również byliśmy we troje we wrześniu 2017. Nocowaliśmy w Baska Voda, ale na plaże chodziliśmy też do Breli bo tam faktycznie jest pięknie. Znajdziecie tam różnorodność od małych klimatycznych po większe dla dzieciaków. Natomiast w stronę Promajny, plaża golasów. Ale i moja żona osobiście polecam Brele. Baska Voda też jest spoko, na pewno tańczy nocleg niż w Breli, a wszystko jest obok siebie połączone super promenadą. Nocowaliśmy w apartamencie Adria ulica Put Kapelice chyba 41, ostatni dom na końcu ulicy. Gospodarze super, sterylnie czysto i wszystko nowe. Polecam. A jak chcecie zjeść dobre rzeczy z morza, to każdego dnia w Makarskiej od 19:00 jest taki statek, na którym podają rzeczy z grilla, połowe taniej niż w knajpie, Jedzenie rewelacja. jest tam wielki stół, podchodzisz, wybierasz, płacisz i konsumujesz. Rewelacja. Polecam Polecam brelę ale może być ciężko z noclegami ale zawsze możecie coś znaleźć w Basce. Pozdrawiam
A jeżeli chodzi o zwiedzanie to polecam Split (stare miasto), parking przy porcie, w właściwie na przeciwko. Troche dziwny wjazd bo pomiędzy budkami. Parking jest przy torach kolejowych. Wszystko znalezałem dzięki forum. W Dubrovniku parkowaliśmy w centrum handlowym, później 1km z buta - widoki super i jesteś na starym mieście. Następnie wjazd autem na górę srd (to ta która, widać ze starego miasta). Wrażenie niezapomniane, jeżeli chodzi o wjazd, zjazd i widoki. Polecam wjeżdżać rano lub popołudniu. Jeżeli chodzi o Trogir (30km od Splitu w górę) przereklamowany. Nie warto tam jechać. Miniaturka Dubrovnika i to słaba. Z Baśki możecie jechać do Mostaru (ja nie byłem bo z czasem słabo) i wodospady KrK ok 70km, też się nie wyrobiłem. Jeżeli chodzi o drogę, to my jechaliśmy przez Czechy, Austrię i Słowenię, nocleg na Słoweni w miejscowości PTUJ (Panorama Roms), nocleg ze śniadaniem i piękne widoki. Polecam
Macieju nie zgodzę się z Tobą w kwestii Trogiru... Dla nas Trogir to jedna z perełek w cro. w miarę możliwości odwiedzamy go każdego roku i bardziej preferujemy niż mega zatłoczony Split gdzie parkowanie wiele razy graniczyło z cudem...wspomniany przez Ciebie parking przy torach jest dobrym rozwiązaniem ale niestety widziałem jak wielu odprawiono z kwitkiem, właściwie stali wkrewieni gdyż kompletnie obsługa miała w nosie z informowaniem o braku miejsc a jest tam mega wąsko...Mostar ok. ale zwiedzania max 2-3 godziny...uwaga na temp. Jak byliśmy w cieniu było 44!mam foto w relacji:). Jesli chodzi o wodospady to nie KrK tylko chyba Kravica:).
Pisząc o wodospadach to oczywiście miałem na myśli te w Cro. Mnie osobiście Trogir nie przypadł do gustu. Jest jeszcze jeden parking w Splicie (policyjny) ale mogą z niego przegonić