napisał(a) Guinness79 » 19.10.2017 14:18
Drożdżówka napisał(a):Cześć,
Też wybieramy się z mężem w przyszłym roku w czerwcu na Chorwację, kombinujemy jeszcze z ilością osób (4-6).
Chciałabym wszystko fajnie zaplanować na ok 16 dni (14 nocy), ale chyba mnie to przerasta
Plan był taki, aby na tydzień zatrzymać się w jednym miejscu gdzieś na południu Dalmacji (nie dalej jak Split) i drugi tydzień w północnej Dalmacji (może w okolicach Zadaru?). Obowiązkowymi punktami są jeziora Plitwickie i Wodospady Krka. I nie wiem co dalej
po zdjęciach na google maps przeraża mnie krajobraz kamieniołomniczy, chciałabym aby było zielono, żeby dało się wybrać na wycieczkę samochodem i zobaczyć jakąś panoramę widokową, może trasa górska? Chciałabym przywieźć ze sobą oprócz samych wspomnień również przepiękne zdjęcia - plaż, nabrzeża, klify? Nie bardzo interesuje mnie lokalna historia i architektura (tak, jestem troszkę ignorantką w tym zakresie) więc zwiedzanie wyłącznie miast odpada. Oczywiście jako dodatek byłoby super (lekka odmiana).
Nie zależy nam na rozrywkowych dzielnicach, ale aby dało się jeszcze gdzieś zajrzeć wieczorem, bardziej kameralne plaże z małą ilością ludzi.
Jak wygląda sprawa z motorówkami/łódkami? Można wynająć we własnym zakresie? Trzeba mieć jakieś specjalne przeszkolenie wcześniej? czy przy wynajmowaniu szybki kurs obsługi? Jaki jest koszt takiej zabawy? Myślałam o wypadzie na któreś wyspy (też nie mogę się zdecydować czy Kornati, Brać czy Hvar?)
ehhh, niech ktoś mi coś doradzi
Witam, my w tym roku razem z żoną i córką byliśmy pierwszy raz w Chorwacji we wrześniu. Dwa tygodnie spędziliśmy w Baśka Voda, oczywiście obowiązkowo zaliczyliśmy Dubrovnik, Split, Trogir i inne miejscowości Riviery Makarskiej. Moim skromnym zdaniem i żony oraz paru naszych znajomych z pracy, najładniejsze plaże i zakątki ma Brela. Oczywiście jak kto lubi. Można tam znaleźć małe klimatyczne zakątki ale również i większe plaże takie jak Punta Rata. Droga do Dubrovnika przepiękna i widokowa. Powrót wieczorem strasznie męczący (170km na krętych drogach, bez jednej żarówki
). Natomiast droga z Baski do Splitu ciekawa ale nie porywająca. Split super miasto z klimatycznymi uliczkami starego miasta, przylegającego do pałacu Dioklecjana. jeżeli kiedyś odwiedziecie Dubrovnik to polecam wjazd samochodem na górę SrD, hardcore
, a widoki piękne. Ogólnie nikt ci nie doradzi, gdzie jechać bo wszystkiego nie zobaczysz w trakcie pierwszego wyjazdu. Nie podobał nam się Omiś, plaża wyglądająca jak brudny piasek, a właściwie żwir. Osobiście wole kamyki. Faktycznie na folderach plaża w Omisiu wygląda pięknie, ale trzeba samemu sprawdzić, rzecz gustu, może się mylę. Pozdrawiam