wiertar napisał(a):Witam, 10 września wybierany się na 6 nocy do Chorwacji. Będa nas 2 pary 25-30 lat. Po głowie chodzą nam dwie miejscowości, Vodice i Petrcany. Zależy nam żeby wieczorem było gdzieś wyjść, żeby miasteczko nie szło spać o 19 godzinie. Jak myślicie czy będzie to dobre rozwiązanie?. Ewentualnie jakieś alternatywy?, Coś innego polecieć?
Drożdżówka napisał(a):Cześć,
Też wybieramy się z mężem w przyszłym roku w czerwcu na Chorwację, ...
Drożdżówka napisał(a):Chciałabym wszystko fajnie zaplanować na ok 16 dni (14 nocy), ale chyba mnie to przerasta
Plan był taki, aby na tydzień zatrzymać się w jednym miejscu gdzieś na południu Dalmacji (nie dalej jak Split) i drugi tydzień w północnej Dalmacji (może w okolicach Zadaru?). Obowiązkowymi punktami są jeziora Plitwickie i Wodospady Krka. I nie wiem co dalej po zdjęciach na google maps przeraża mnie krajobraz kamieniołomniczy, chciałabym aby było zielono, żeby dało się wybrać na wycieczkę samochodem i zobaczyć jakąś panoramę widokową, może trasa górska? Chciałabym przywieźć ze sobą oprócz samych wspomnień również przepiękne zdjęcia - plaż, nabrzeża, klify? Nie bardzo interesuje mnie lokalna historia i architektura (tak, jestem troszkę ignorantką w tym zakresie) więc zwiedzanie wyłącznie miast odpada. Oczywiście jako dodatek byłoby super (lekka odmiana).
Nie zależy nam na rozrywkowych dzielnicach, ale aby dało się jeszcze gdzieś zajrzeć wieczorem, bardziej kameralne plaże z małą ilością ludzi.
damianisko5 napisał(a):Jeśli wybierasz się DO Chorwacji to masz 5000 km wybrzeża, sporo lektury na różnych forach i grupach FB. Trudno tak doradzić - sama musisz zdecydować.
Janusz Bajcer napisał(a):Cześć
Planujecie w przyszłym roku wybrać się do Chorwacji
Dobry plan.
Mikromir napisał(a):
Która to część czerwca?
Riwiera Zadarska niczego nie urywa.
giba0909 napisał(a):W tym terminie jedź w ciemno do Riwiery Makarskiej
Drożdżówka napisał(a):giba0909 napisał(a):W tym terminie jedź w ciemno do Riwiery Makarskiej
Słyszałam, że Riwiera Makarska jest raczej głośna/tłoczna. Wiem, że to nie szczyt sezonu, ale kurorty nas nie interesują Co najwyżej jeden dzień na rozeznanie w temacie
Mikromir napisał(a):Drożdżówka napisał(a):giba0909 napisał(a):W tym terminie jedź w ciemno do Riwiery Makarskiej
Słyszałam, że Riwiera Makarska jest raczej głośna/tłoczna. Wiem, że to nie szczyt sezonu, ale kurorty nas nie interesują Co najwyżej jeden dzień na rozeznanie w temacie
Poświęć trochę więcej czasu na rozeznanie w temacie TERAZ. Bo wylejesz dziecko z kąpielą... Gdzie chcesz szukać wysokich gór?...
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne