Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Przejrzałem kilka pierwszych i kilka ostatnich stron tego wątku i wychodzi mi coś na riwierze makarska, poza samą makarską
Póki co uwagę biorę:
Tucepi, Igrane, Baska Voda.
Jedziemy grupą, wszyscy ok. 30 lat, bez dzieci. Pierwszy wyjazd do chorwacji
Z góry przepraszam jeżeli opis za długi i trochę wybredny, ale może będzie łatwiej ocenić gdzie Nas wysłać hehe
Cel podróży w kolejności wymienionej:
1. Odpoczynek na plaży (najlepiej żwirek, bez betonu) - miejsce do opalania, kąpieli w morzu i może nurkowania?
2. Fajne klimatyczne miejsce do spacerów / zwiedzanie / fajne jedzonko
3. Wyjście wieczorne raz na 2-3 dni, tańce i ichniejsze trunki
- zakładam, że to nie problem zamówić z takiej pobliskiej miejscowości taxi do makarskiej i z powrotem.
Preferencje:
1. Termin wyjazdu to ostatni tydzień czerwca - pierwszy tydzień lipca (ok 25-26 czerwca wyjazd, powrót 9-11 lipca).
2. Szukamy miejscowości bardziej preferowanych przez ludzi młodych niż dla rodzin z dziećmi, ale nie takiego gdzie są tłumy szalonych i upojonych małolatów
Myślałem właśnie coś w okolicach Makarski, żeby tam np. raz na kilka dni podjechać na jakąś imprezę.
3. Chcielibyśmy trzymać koszty w ryzach - razem z podróżą samochodem ok 3,5-4 tys. PLN na głowę na 2 tyg wyjazd.
W tym kontekście kilka pytań:
1. Czy ten termin to już dobra pogoda, czy może być różnie? Liczyłbym na większości dni słonecznych i temperaturę 25+ C i woda 20+C
2. Czy wybrane lokalizacje są zgodne z celem i preferencjami wypisanymi powyżej czy są lepsze pomysły? Miło by było jakby w miasteczku było coś w stylu bazaru z tamtejszymi przysmakami, świeże rybki czy coś takiego do kupienia - tak żeby można było pogotować z miejscowych specjałów.
3. Czy przedstawione koszty, tj. ok 3000zł/os na mieszkanie + życie jest realistyczne na 2 tyg wyjeździe (liczę paliwo w obie strony i na miejscu ok 500zł/os) ? Czy ma ktoś doświadczenie z AirBnB? Całkiem sporo nadal jest miejsc do zarezerwowania, gdzie wychodzi jeden nocleg na osobę ok 120-150 zł. Na bookingu dużo bardziej przebrane.
4. Słyszałem że w Chrowacji idzie ponurkować - czy to prawda i jeżeli tak to czy w wymienionych przeze mnie lokalizacjach też, czy trzeba szukać coś innego?
5. Jedziemy daleko (z Warszawy), więc pytanie czy warto może zrobić jeden nocleg w istrii? Ponoć tam pięknie i spokojnie