dzięki ))
zainteresowała mnie miejscowość Tucepi ze względu na port, i park zabaw dla dzieci. Powiedz proszę jeśli chodzi o noclegi, to lepiej rezerwować tu np. na booking, czy też na miejscu bez problemu można znaleźć?
Patryk Pe napisał(a):Ja zawsze rezerwuję przez internet. 2 razy byliśmy w Tucepi w ciemno, ale to jeszcze jeździłem z rodzicami i były to lata 2006 - 2007. I pamiętam, że z ojcem zostawialiśmy samochód na parkingu i chodziliśmy szukać apartamentu. I zawsze znaleźliśmy coś fajnego przy samej plaży. Inna sprawa, że dla rodziców cena nie miała zbyt wielkiego znaczenia. I płacili 80, 90, czy 100 euro za dobę. Teraz jeżdżę z dziewczyną i rezerwujemy przez internet, ale nie przez booking. Szukamy po prostu w ogłoszeniach. I w drugiej linii brzegowej można znaleźć nocleg za np. 40 euro (dla 2 osób).
Jeśli jedziesz pierwszy raz i z dwójką dzieci to polecam jednak znaleźć i zarezerwować nocleg wcześniej żeby później nie było stresu lub wynajmowania czegoś z konieczności. Generalnie rezerwacja to koszt 30% całej wartości pobytu płatne przelewem.
Nie korzystamy natomiast z booking, ponieważ wolimy bezpośredni mailowy kontakt z Chorwatem, żeby być w 100% pewnym, że wszystko jest w porządku.
sieka napisał(a):Jedziesz z małymi dziećmi? Wtedy podróż w ciemno (szczególnie w szczycie sezonu) może nie być najlepszym pomysłem, bo możesz mieć problemy ze znalezieniem kwatery. Kilkunastu godzinna podroż, upał i do tego czasem nawet kilka godzin na znalezienie lokum może Was mocno zmęczyć
Nie chcę Was zniechęcić, bo my praktycznie zawsze jeździmy w ciemno ale zawsze po albo przed sezonem. Na szukanie lokum przeznaczamy zawsze około 2 godzin. W tym roku właśnie ze względu na dużą grupę i małe dzieciaki zarezerwowaliśmy jednak apartamenty wcześniej.
Ad.1 hm... ciężkie pytanie ja osobiście poleciłabym Murter, Rogoznicę, Losinj ( Mali Losinj), Brać (Sutivan). Wszystko zależy od tego co chcecie robić? Plażować, zwiedzać samą okolicę czy raczej szukacie bazy wypadowej na zwiedzenie większej ilości miast i miejsc w CRO?
Ad 2 deptaki wzdłuż morza, stare miasto, kramiki, knajpki to znajdziesz raczej w większości typowych chorwackich miasteczek
Ad. 3 O cenach w sezonie się nie wypowiem - nigdy nie byłam my wynajmując apartament na 4 osoby + pies płaciliśmy zawsze od 45 do 55 e za ap/noc. Nasze wymagania - duży taras, widok na morze, duża kuchnia (z tych w/w tylko na Losinj nie udało nam się znaleźć ap z widokiem na morze)
Ad 4. takie plaże znajdziesz w każdej z polecanych przeze mnie miejscowości
sieka napisał(a):Jedziesz z małymi dziećmi? Wtedy podróż w ciemno (szczególnie w szczycie sezonu) może nie być najlepszym pomysłem, bo możesz mieć problemy ze znalezieniem kwatery. Kilkunastu godzinna podroż, upał i do tego czasem nawet kilka godzin na znalezienie lokum może Was mocno zmęczyć
Nie chcę Was zniechęcić, bo my praktycznie zawsze jeździmy w ciemno ale zawsze po albo przed sezonem. Na szukanie lokum przeznaczamy zawsze około 2 godzin. W tym roku właśnie ze względu na dużą grupę i małe dzieciaki zarezerwowaliśmy jednak apartamenty wcześniej.
Ad.1 hm... ciężkie pytanie ja osobiście poleciłabym Murter, Rogoznicę, Losinj ( Mali Losinj), Brać (Sutivan). Wszystko zależy od tego co chcecie robić? Plażować, zwiedzać samą okolicę czy raczej szukacie bazy wypadowej na zwiedzenie większej ilości miast i miejsc w CRO?
Ad 2 deptaki wzdłuż morza, stare miasto, kramiki, knajpki to znajdziesz raczej w większości typowych chorwackich miasteczek
Ad. 3 O cenach w sezonie się nie wypowiem - nigdy nie byłam my wynajmując apartament na 4 osoby + pies płaciliśmy zawsze od 45 do 55 e za ap/noc. Nasze wymagania - duży taras, widok na morze, duża kuchnia (z tych w/w tylko na Losinj nie udało nam się znaleźć ap z widokiem na morze)
Ad 4. takie plaże znajdziesz w każdej z polecanych przeze mnie miejscowości
Patryk Pe napisał(a): Ale jednak wydaje mi się, że w sezonie, w którym jedziesz, wyspy wyjdą jednak nieco drożej niż wybrzeże.
sieka napisał(a): Tylko w sezonie pewnie będzie dużo ludzi ale tego raczej nie unikniesz szukając rozrywek dla całej rodziny
Mikromir napisał(a):Patryk Pe napisał(a): Ale jednak wydaje mi się, że w sezonie, w którym jedziesz, wyspy wyjdą jednak nieco drożej niż wybrzeże.
nenek napisał(a):Jedz do tej Rogoznicy apartamenty sa w rozsadnej cenie na pierwszy raz jest naprawde ok . Riwiere Makarska zostaw na nastepny raz
Patryk Pe napisał(a):
Porównujesz ceny na wyspie Brać (Bol - Povlja) i wynika z tego tylko tyle, że gdzieś jest taniej i gdzieś drożej. Statystycznie być może tak jest. Ale pewnie znalazłbym kilka apartamentów w Povlji dużo droższych niż w Bolu. I nadal nic z tego nie wynika.
Podobnie w przypadku porównania Losinj i Korculi. Poza tym, że to dwie zupełnie inne wyspy i oferują jednak co innego.
Co do cen na Makarskiej Riwierze w stosunku do okolic Zadaru to pełna zgoda. Tylko, że nadal nie wynika z tego, że urlop w Povlji wyjdzie ich taniej niż urlop np. w Tucepi.
I oczywiście należy w tym również uwzględnić ceny w restauracjach itp. STATYSTYCZNIE są one jednak wyższe na wyspach
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne