czaczapel napisał(a):Dzień dobry,
Pisze ponieważ potrzebuję porady w jakie miejsce najlepiej się udać pierwszy raz do Chorwacji. Szukam miejsca, w ktorym będę mógł miło spędzić czas na plażowaniu, wyskoczyć na zwiedzanie, czy wycieczkę jednodniową, a wieczorem wyjść z żoną na romantyczną kolację do restauracji, czy do pubu na dobre piwko.
Bardzo prosze o porabę, ponieważ chcemy się wybrać do Chorwacji we wrześniu i będzie to mój pierwszy wyjazd.
Z góry dziękuje za wszelkie propozycje.
Edit: Zapomniałem dodać, że planujemy spędzić w Chorwacji dwa tygodnie.
Jest masa miejsc, które spełnią Twoje oczekiwania i to w różnych częściach Chorwacji. Od ładnych paru lat (z licznych obserwacji znajomych ), mogę jednak stwierdzić, że rozpoczęcie swojej przygody z Chorwacją od jednego z miasteczek Riwiery Makarskiej jest pomysłem godnym rozważenia. Tam masz w zasadzie wszystko (piękne plaże, czystą wodę, malownicze góry w tle, nadmorskie deptaki z masą knajpek), a do tego sporo możliwości wycieczek jednodniowych (tzw. fish piknicków) na pobliskie wyspy (Hvar, Brac, Korcula) czy Pelješac. Jedyne czego może zabraknąć, to urokliwe starówki -miasteczka na Riwierze Makarskiej ich w zasadzie nie posiadają, ale to można "załatwić" przy okazji fish piknicków zwiedzając miasta Hvar czy Korcula. Z samych miasteczek rozważ Podgore, Brele czy Gradac.