Kraha napisał(a): Planujemy wybrać się do miejscowości Trogir, ale myśleliśmy również o Splicie... i tutaj mamy kilka pytań.
1) Która z miejscowości według Was jest przyjemniejsza pod względem celu wyjazdu? Chcemy spokojnie spędzać całe dnie na "plażingu" i korzystaniu z urlopu, zaś na zwiedzanie zostawiamy mniejszą część naszego wyjazdu. Jako że "im więcej czytam, tym mniej wiem" postanowiłem się skierować do Was z tym pytaniem. Sami planowaliśmy zakotwiczyć w Trogirze, a Split odwiedzić jednego dnia (podobnie z PN Krka).
2) Czy w Trogirze (bo w Splicie domyślam się, że nie ma z tym problemu) jest co robić wieczorem/nocą? Chodzi mi o dostępność barów, kawiarni, czy klubów które są otwarte do wczesnych godzin porannych?
3) Czy bookowanie noclegu przez booking.com czy tez airbnb jest bezpieczne według Was? i czy macie jakieś miejsca godne polecenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
P.S.
Może też polecicie inne miejscowości na pobyt? jesteśmy otwarci na propozycje, z racji tego że jest to nasz pierwszy wypad i jesteśmy samą myślą mega nakręceni. (jednakże celujemy w Dalmację)
Ani Split ani Trogir nie są dobrymi miejscówkami, jeśli planujecie plażowanie. To miasta portowe z brudną, czasem wręcz śmierdzącą wodą. Sensowne plaże są oddalone dość daleko od ich centrów, a i tak nie są najciekawsze. Chyba już lepiej na tym tle wypada Trogir, bo można zawsze znaleźć jakąś plażę na Ciovo (choć dla mnie to wciąż jedna z najbrzydszych wysp w Chorwacji, ciesząca się jednak ogromną, niezrozumiałą dla mnie, popularnością wśród naszych rodaków . Co do "nocnego życia", to w obu miastach jest co robić. W Trogirze jest, moim zdaniem bardziej klimatycznie - choć nie jestem pewien, czy knajpy będą czynne "aż do wczesnych godzin porannych"
Być może jakimś kompromisem byłoby zamieszkanie na Ciovo w okolicy jakiejś sensownej plaży, ale na tyle blisko Trogiru, żeby sobie móc piechotą, ewentualnie taksówką wodną, dotrzeć na conocne podboje Trogiru (który wieczorem jest olśniewający).
A, i jeszcze jedna myśl. Jeśli dla Was liczy się głównie plażowanie + imprezy, rozważcie Makarską