Re: Pierwszy raz do Chorwacji, nie wiem gdzie jechać
napisał(a) Dotka* » 13.01.2015 12:48
Witam.
A ja znowu zaglądam na forum. Wprawdzie byłam już z rodziną w Chorwacji w sierpniu 2013r., więc jakby nie do końca w pierwszej części tematu, ale druga część pasuje jak ulał - nie wiem gdzie jechać tym razem. Wtedy byliśmy ze znajomymi w Igrane, choć szczerze powiedziawszy samo Igrane, a dokładniej plaża miejska i woda nie były rewelacyjne, znaleźliśmy nieopodal fajniejszą plażę i tam dojeżdżaliśmy, za to widok z apartamentu mieliśmy przepiękny. Na plażę jeździliśmy do Zivogosce i do Malej Duby (lepsza wymiana wody, przez co wydawała się bardziej przejrzysta) i mniejszy tłum na plaży. Byliśmy ze znajomymi, którzy tak jak my mieli dwójkę dzieci. Teraz trochę się pozmieniało - obie rodziny się powiększyły, także teraz jest nas więcej i niestety z uwagi na wiek najmłodszych dzieci (w sierpniu będą miały jedno rok a drugie niespełna 2latka) musimy jechać gdzieś bliżej.
Riwiera Makarska jest piękna, zachwyca bardzo, ale jechaliśmy tam wtedy 20godzin , dodam że ze śląska, bez noclegu, podróż była bardzo męcząca, a dzieci wcale nie były takie małe bo najmłodsze miało 4 lata, to aż strach pomyśleć ile byśmy jechali teraz przy dwójce takich maluchów.
Dlatego musimy znaleźć coś bliżej, ale tak samo urokliwego jak riwiera makarska i z tak ciepłymi nocami i dniami jak tam. Czytałam że dopiero na tunelem Sveti Rok kilmat robi się typowo śródziemnomorski, ale może gdzieś bliżej jest równie ciepło i pogoda jest zagwarantowana.
Z uwagi na małe dzieci priorytet do łagodne zejście na plażę i do wody, sama plaża myślę że nie musi być piaszczysta czy z drobnego żwirku.
Czy możecie jakoś pomóc?