Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do Chorwacji - mój pomysł i obawy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Irmina76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irmina76 » 10.03.2006 19:54

Co myslicie o moim pomyśle na wakacje 2006? -
Wybieramy się na początku września.

Mamy 4-letnie dziecko i nie chciałabym je zbyt przemęczać długą jazdą samochodem, więc myślę sobie : pojedziemy najpierw na Makarską Riwierę (Brela, Tucepi albo coś , co nam sie spodoba).
Czy polecacie jechać z małym dzieckiem w ciemno? (jeszcze nigdy tak nie jezdzilismy..).
Czy znajdziemy w tym terminie i okolicy jakiś apartament z dostępem do kuchni za 20 euro za naszą 3-osobową rodzinkę?

Posiedzilibyśmy z tydzień na Riwierze, a potem wieczorem pojechalibyśmy dalej, czyli na Peljesac - Żuljana albo Orebic.

Proszę napiszcie, która trasa z Katowic byłaby dla nas najlepsza, czyli najtańsza ?
Ile czasu mniej wiecej zajmie nam ten przejazd z Riwiery na Peljesac ?

Pozdrawiam wszystkich
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 10.03.2006 20:36

Irmina76 napisał(a):Wybieramy się na początku września.

Ale celujcie tak by skończyć przed 20 września. Dośc przewidywalna pogoda to jest do ok 10 potem może być różnie. Woda będzie dość ciepła ale już mało słońca

Irmina76 napisał(a):Mamy 4-letnie dziecko i nie chciałabym je zbyt przemęczać długą jazdą samochodem,

Aż tak bardzo się nie zmęczy byle miało możliwośc pospania sobie w drodze. W tym okresie to już upały wam nie grożą, głównie dla niego męcząca będzie nuda. Najlepsze lekarstwo to przygotować sie na gadanie o tym co widać akurat za oknem i robić częste przerwy.

Irmina76 napisał(a):więc myślę sobie : pojedziemy najpierw na Makarską Riwierę (Brela, Tucepi albo coś , co nam sie spodoba).

To dla mnie trochę bez sensu. Od Makarskiej na Peljeszac jest dość blisko - nie urwiesz dużo z podróży a znalezienie kwatery w przereklamowanej Makarskiej Rivierze na pewno będzie trudniejsze niż gdzie indziej ale we wrześniu to nie jest żaden problem. Jeżeli koniecznie chcesz dojechać szybciej (blizej) i być w 2 miejscach to zjedz z autostrady gdzieś w okolicy Zadar-Szibenik. i tam się zatrzymaj.
Choćby na Murterze, albo w Nin. Slanica to wymarzona plaża dla maluchów

Irmina76 napisał(a):Czy polecacie jechać z małym dzieckiem w ciemno? (jeszcze nigdy tak nie jezdzilismy..).

Po pierwsze 4 latek to juz nie taki maluch, po drugie we wrześniu to już wszyscy liczą zyski z tegorocznych wakacji i zastanawiają sie czy już zamknąć interes, wszędzie jest dużo pustych kwater.

Irmina76 napisał(a):Czy znajdziemy w tym terminie i okolicy jakiś apartament z dostępem do kuchni za 20 euro za naszą 3-osobową rodzinkę?

Jak apartament to kuchnia czy wnęka kuchenna bedzie. Gorzej gdyby to był pokój czyli Sobe. Myślę że lepiej licz się z wydatkiem 25 euro, choć poza Makarską rivierą i w mniej modnej miejscowosci za 20 znajdziesz. jest trochę cenników na stronie Chor. izby turystycznej to ściągnij i zajrzyj

Irmina76 napisał(a): Posiedzilibyśmy z tydzień na Riwierze, a potem wieczorem pojechalibyśmy dalej, czyli na Peljesac - Żuljana albo Orebic.

Czemu ta riviera to nie wiem, bo to nic specjalnego chyba ze ktoś kocha kurortowiska potem na Peljeszacu rzeczywiscie można coś ładneg znaleźć.
Zuliana jest ciekawa, niestety w 2005 roku w sezonie nie dało sie wcisnąć łebka szpilki tyle było ludzi.

Irmina76 napisał(a):Proszę napiszcie, która trasa z Katowic byłaby dla nas najlepsza, czyli najtańsza ?

Najtańsza nie zanczy zawsze najlepsza. Najszybciej i najmniej męcząc sie dojedziecie z Katowic do Cieszyna z tamtąd do Wiednia i autostradami przez Maribor do Zagrzebia i dalej pod sam Split. Ale to droga trasa
Najtaniej będzie przez Zwardoń, Cadca (kupić winietkę na autostradę, zatankować), Zylina Bratysława, Wegry:Csorna Nagykanizsa Barcs, Virovitica Bania Luka Mostar (gdzieś w Bośni tankowanie) ale to męcząca trasa. Można na węgrzech pojechać z Nagykanizsa do Letenje przekroczyć granicę i cały czas już autostradą do Splitu a dalej nad morzem[/quote]

Irmina76 napisał(a):Ile czasu mniej wiecej zajmie nam ten przejazd z Riwiery na Peljesac ?

To trochę zalezy z którego miejsca. I że nie ma korków w Omnisu oraz Makarskiej (wrzesień wiec jakie korki. Powiedzmy ze ze samej makarskiej to nie łamiąc przepisów do Ston da sie dojechać w 2 godziny. Można też w Ploce wsiąść na prom i przepłynąć do Trpanij ale to chyba nie jest opłacalne

A tak w ogóle polecam archiwum forum bo wszystko juz było wiele razy. I postaraj się zahaczyć o koniec sierpnia - więcej szans na pogodę, dni dłuższe, bo wrzesień to już powoli jesień w Hr
Irmina76
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irmina76 » 15.03.2006 23:57

Czytałam na tym forum dobre opinie o miejscowości Pakostane i chyba tam się wybiorę, no a potem Orebic.

Trochę mnie martwi,że raczej powinnam się liczyc z wydatkiem 25euro, a nie 20 za apartament :(

5 euro mniej na dzień to dla mnie duża różnica. ..

Porządnie przeglądnęłam to forum i martwi mnie też wysoka cena paliwa w Chorwacji :( Szkoda,że jest tam tak drogo i tak pieknie....[code][/code]
Lord79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lord79 » 16.03.2006 01:49

Jak ja bylem w wrzesniu 2006 w Chorwacji to cena paliwa wychodzila taka jak w Polsce! Wiec nie ma sie czym martwic.
Pozdrawiam
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 16.03.2006 12:27

Wow, a jednak wehikuł czasu stnieje :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 16.03.2006 14:33

Byłem w Pakostane i Orebicu. Będąc w tej pierwszej miejscowości polecam popłynięcie na wyspy Kornati, trochę kosztuje ale żyje się raz. Z Orebica warto popłynąć na Korculę, koszt poza sezonem 10Kun/osobę.
Trochę mnie martwi,że raczej powinnam się liczyc z wydatkiem 25euro, a nie 20 za apartament :(
We wrześniu masz do wyboru wiele apartamentów, targuj się, nie musisz też mieszkać nad samym morzem

Porządnie przeglądnęłam to forum i martwi mnie też wysoka cena paliwa w Chorwacji

Nie znam Twojej trasy przejazdu ale jak będziesz jechała przez Słowenię to tam kup benzynę, a w drodze do Orebica przejedziesz przez BiH i tam też jest tanie paliwo. Wracając zrób to samo Noum-BiH a potem Słowenia. Wyjdzie taniej niz w Chorwacji. Do września kawał czasu wiele może jeszcze sie zmienić.
Pozdrawiam :wink:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 17.03.2006 11:40

Ja też mialam "stracha" jak 6 lat temu moj maz zaplanowal wakacje w cro.
Po namowach moich kolezanek zdecydowalam sie pojechac. Zawsze jaździmy w ciemno. We wrześniu nie ma takiej możliwości zeby czegoś nie znaleźć.
Teraz nie wyobrażam sobie urlopu gdzieś indziej.
Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.03.2006 12:49

:D
ja1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja1 » 17.03.2006 20:39

Witam!
Jesli chodzi o kwatery to w tym terminie nie powinno być problemu.
Ja w ubiegłym roku byłem w Żivogoścu w połowie lipca - wyjazd w ciemno i po przyjeździe na miejsce ok.7 rano poszukiwania apartamentu trwały ok. 10 minut. Dodam jeszcze, że po targowaniu za ten apartament płaciłem 65 euro za 7 osób.
Pozdrawiam!
Janusz
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 25.03.2006 21:32

ja1 napisał(a):Witam!
Jesli chodzi o kwatery to w tym terminie nie powinno być problemu.
Ja w ubiegłym roku byłem w Żivogoścu w połowie lipca - wyjazd w ciemno i po przyjeździe na miejsce ok.7 rano poszukiwania apartamentu trwały ok. 10 minut. Dodam jeszcze, że po targowaniu za ten apartament płaciłem 65 euro za 7 osób.
Pozdrawiam!
Janusz

Jaki to był dzień tygodnia?
artbor1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbor1 » 25.03.2006 21:43

Irmina76 napisał(a):Co myslicie o moim pomyśle na wakacje 2006? -
Wybieramy się na początku września.

Mamy 4-letnie dziecko i nie chciałabym je zbyt przemęczać długą jazdą samochodem, więc myślę sobie : pojedziemy najpierw na Makarską Riwierę (Brela, Tucepi albo coś , co nam sie spodoba).
Czy polecacie jechać z małym dzieckiem w ciemno? (jeszcze nigdy tak nie jezdzilismy..).
Czy znajdziemy w tym terminie i okolicy jakiś apartament z dostępem do kuchni za 20 euro za naszą 3-osobową rodzinkę?

Posiedzilibyśmy z tydzień na Riwierze, a potem wieczorem pojechalibyśmy dalej, czyli na Peljesac - Żuljana albo Orebic.

Proszę napiszcie, która trasa z Katowic byłaby dla nas najlepsza, czyli najtańsza ?
Ile czasu mniej wiecej zajmie nam ten przejazd z Riwiery na Peljesac ?

Pozdrawiam wszystkich

Witaj , w ubieglym roku bylem od 10 września na Ciovo z dwuletnią córeczką , placilem za naprawde super apartman 20 euro (bylem 8 dni) mial kuchnie,oczywiście lazienke ,taras i 2 pokoje 60metrów od morza .
Wybór we wrześniu jest naprawde bardzo duży.
Pozdrawiam
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 25.03.2006 23:38

Czesć Irmina,

Najtańszy apartament ok 20m od wody znajdziesz na www.sevid.com.
Czysta woda ,spokój ,idealne miejsce na wakacje również z dzieckiem.
Ceny dobre i w lipcu.Ja bym jechał właśnie w tym miesiącu.

Droge znajdziesz we wczesniejszych postach

GL

www.qsl.net/sp9hzx

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone