Witam wszystkich.
Mimo iż czytam forum intensywnie, postanowiłem założyć nowy wątek gdyż poruszę kilka odmiennych tematów.
Tak jak w temacie, jadę do Chorwacji pierwszy raz, również pierwszy raz tak daleko samochodem i mimo iż troszkę się "cykam" to mam nadzieję, że będzie ok.
Trasa raczej standardowa czyli Czechy, Austria, Słowenia (i raczej jej nie zmienię gdyż chcę zwiedzić Wiedeń), wg google niecałe 1300km.
Przy założeniu, że mój diesel pali w mieście jakieś 7L plus winiety (wg cen PZM) ok 200zł plus ok 200zł autostrady w obie strony w Chorwacji - mam nadzieję zamknąć się w 1500zł za samą podróż.
Do rzeczy:
Z powodu tego długo odkładanego wyjazdu urodziło mi się kilka nurtujących pytań:
1) Czy winiety w kraju można kupić tylko poprzez PZM?
-niestety zbyt mało czasu na zakup np online (wyjazd w piątek), nie chciałbym przykrej niespodzianki gdzieś pod granicą, że np nie ma 10-cio dniowych i muszę kupić miesięczną
2) Czy policja w w/w krajach wymaga pisemnej zgody użytkowania samochodu służbowego? (raczej takiego nie uzyskam w mojej firmie a już na pewno nie do piątku) i czy policja w Austrii naprawdę jest tak bardzo restrykcyjna wobec Polaków (czytałem artykuł, że sprawdzają nawet wyważenie kół i karzą wysokimi mandatami za ołowiane a nie ekologiczne odważniki wyważające koła)
3) Czy mimo wszystko zielona karta w w\w krajach jest wymagana? (czytałem sprzeczne opinie)
4) Czy bardzo niekorzystne jest płacenie w euro w Chorwacji (szczególnie za przejazd autostradą) i jeśli tak to czy lepiej wymienić euro na kuny na granicy (o ile to możliwe) czy lepiej szukać kun w Polsce?
5) Zdarzyło się komuś wypłacać pieniądze polską kartą w Cro? Czy to duży ból (oczywiście wiem, zależy od banku), lepiej mieć kartę czy gotówkę? (osobiście chyba wolę gotówkę )
6) Wyjeżdżam w piątek ok 20-22 - trasa na jakieś 13h, czy spodziewać się dużych korków (pytanie do tych, który mają za sobą podróż do Cro w podobnych godzinach).
Pewnie będę miał jeszcze jakieś pytania, z góry dziękuję za wyrozumiałość dla nowicjusza na forum i za wszelkie pomocne odpowiedzi.
pozdrawiam
Qba