zi3ntar to co napisze może nie jest zbyt odkrywcze ale może się przydać i jest to jednak pewne doświadczenie:
1) Czy winiety w kraju można kupić tylko poprzez PZM?
Winiety zwykle kupuję na ostatniej stacji w Polsce (przed samym Cieszynem - tak dla spokoju). W zeszłym roku kupowałem w Czechach w Czeskim Cieszynie (wyjątkowo, ale to była chyba 2 w nocy). Jak chcesz mieć spokój to 50 kilometrów przed granica z Czechami wjedź do stacji benzynowej i spytaj o winiety. Moim zdaniem to nie jest problem.
2) Czy policja w w/w krajach wymaga pisemnej zgody użytkowania samochodu służbowego?
Jeżeli jedziemy samochodem firmowym lub leasingowanym (firma żony), to jednak bierzemy umowę użyczenia. Byłem jednak kilka razy sprawdzany (nocą ) przez policję w Austrii i nie wymagali okazania upoważnienia, również nigdy do tej pory nie interesowali się obciążnikami wyważającymi koła ( przyznam,że nie wiem nawet jakie mam). Jedź spokojnie bez szaleństw na drodze i będzie dobrze.
3) Czy mimo wszystko zielona karta w w\w krajach jest wymagana?
Zielona karta nie jest wymagana w krajach które wymieniłeś. Jeżeli jedziesz gdzieś dalej (BiH, Montenegro) to warto jednak ją mieć.
4) Czy bardzo niekorzystne jest płacenie w euro w Chorwacji (szczególnie za przejazd autostradą) i jeśli tak to czy lepiej wymienić euro na kuny na granicy (o ile to możliwe) czy lepiej szukać kun w Polsce?
Zwykle kupuję ok. 300 kun w kantorze przed wyjazdem lub na stacji ( tam gdzie winiety) za złotówki. Za przejazd autostradą płace kartą, czasami kunami. Generalnie za co mogę płace kartami ( zwykle kredytową).
5) Zdarzyło się komuś wypłacać pieniądze polską kartą w Cro? Czy to duży ból (oczywiście wiem, zależy od banku), lepiej mieć kartę czy gotówkę? (osobiście chyba wolę gotówkę
)
W sobotę skoro świt jadę do Cro, wczoraj wyciągnąłem z banku euro na opłatę za noclegi i to wszystko co mam w gotówce. Na granicy kupię trochę kun, ot tak. Jeżeli brakuje mi kun w Cro , wyciągam z bankomatu. Sprawdzając kurs z kantorowym powiem tak: nie jest to duży ból.
6) Wyjeżdżam w piątek ok 20-22 - trasa na jakieś 13h, czy spodziewać się dużych korków (pytanie do tych, który mają za sobą podróż do Cro w podobnych godzinach).
Obawiam się ,że do Cro trafisz w sobotę przed południem i to może już być ruch na autostradzie.