Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do Chorwacji Łódź-Sibenik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zi3ntar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zi3ntar » 30.07.2012 22:29

kroman,

dzięki :)
zi3ntar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zi3ntar » 01.08.2012 22:34

czy zdarzyło się komuś z was, że podczas kontroli sprawdzali obciążniki na felgach?

dziś zauważyłem, że u mnie ołowiane i nie wiem czy mam już zacząć panikować :)
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 02.08.2012 07:35

zi3ntar to co napisze może nie jest zbyt odkrywcze ale może się przydać i jest to jednak pewne doświadczenie:

1) Czy winiety w kraju można kupić tylko poprzez PZM?
Winiety zwykle kupuję na ostatniej stacji w Polsce (przed samym Cieszynem - tak dla spokoju). W zeszłym roku kupowałem w Czechach w Czeskim Cieszynie (wyjątkowo, ale to była chyba 2 w nocy). Jak chcesz mieć spokój to 50 kilometrów przed granica z Czechami wjedź do stacji benzynowej i spytaj o winiety. Moim zdaniem to nie jest problem.

2) Czy policja w w/w krajach wymaga pisemnej zgody użytkowania samochodu służbowego?
Jeżeli jedziemy samochodem firmowym lub leasingowanym (firma żony), to jednak bierzemy umowę użyczenia. Byłem jednak kilka razy sprawdzany (nocą ) przez policję w Austrii i nie wymagali okazania upoważnienia, również nigdy do tej pory nie interesowali się obciążnikami wyważającymi koła ( przyznam,że nie wiem nawet jakie mam). Jedź spokojnie bez szaleństw na drodze i będzie dobrze.

3) Czy mimo wszystko zielona karta w w\w krajach jest wymagana?
Zielona karta nie jest wymagana w krajach które wymieniłeś. Jeżeli jedziesz gdzieś dalej (BiH, Montenegro) to warto jednak ją mieć.

4) Czy bardzo niekorzystne jest płacenie w euro w Chorwacji (szczególnie za przejazd autostradą) i jeśli tak to czy lepiej wymienić euro na kuny na granicy (o ile to możliwe) czy lepiej szukać kun w Polsce?
Zwykle kupuję ok. 300 kun w kantorze przed wyjazdem lub na stacji ( tam gdzie winiety) za złotówki. Za przejazd autostradą płace kartą, czasami kunami. Generalnie za co mogę płace kartami ( zwykle kredytową).

5) Zdarzyło się komuś wypłacać pieniądze polską kartą w Cro? Czy to duży ból (oczywiście wiem, zależy od banku), lepiej mieć kartę czy gotówkę? (osobiście chyba wolę gotówkę :) )
W sobotę skoro świt jadę do Cro, wczoraj wyciągnąłem z banku euro na opłatę za noclegi i to wszystko co mam w gotówce. Na granicy kupię trochę kun, ot tak. Jeżeli brakuje mi kun w Cro , wyciągam z bankomatu. Sprawdzając kurs z kantorowym powiem tak: nie jest to duży ból.

6) Wyjeżdżam w piątek ok 20-22 - trasa na jakieś 13h, czy spodziewać się dużych korków (pytanie do tych, który mają za sobą podróż do Cro w podobnych godzinach).
Obawiam się ,że do Cro trafisz w sobotę przed południem i to może już być ruch na autostradzie.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Pierwszy raz do Chorwacji Łódź-Sibenik - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone