Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do Ch. ale nie cicho i nie spokojnie

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adusia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adusia » 31.03.2009 10:55

A i Adusia wybiera się wokoło 18 lipca, żeby już było grzecznie
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.03.2009 10:58

No więc proponuję Omiś:
jest spływ, są skałki, rejsy rybne i nie tylko-całodniowe, dodatkowo wszędzie blisko (Split, Trogir, Makarska, wyspy czy Dubrovnik)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 31.03.2009 13:45

JacYamaha napisał(a):No więc proponuję Omiś: ...

...lub okolice.
Poczytaj podpowiedzi w tym temacie, ze szczególnym uwzględnieniem (odrzuceniem) tego.

W tym temacie podałem sporo linków i znajdziesz w nim również informacje - opinie o sporej części lądu.

Pozdrav :wink:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 31.03.2009 15:14

A jak nie ląd to np wyspa HVAR (mapka _1_ _2_) i miejscowość Ivan Dolac, a na zwiedzanie do miasta Hvar. Na wyspę Hvar najlepiej własnym śmigłowcem, ewentualnie promem Drvenik-Sucuraj. Kwatery na Hvarze ogólnie droższe niż na lądzie i w bardziej obleganych miastach trzeba dużo wcześniej je rezerwować.
Prawie wszystko o Hvarze napisali i pokazali cromaniacy w tym temacie.

A jeszcze dalej (dla mnie za daleko) to półwysep Peljesac i np Orebić, na zwiedzanie do miasta Korcula, a rozrywka w Viganj. Blisko też będzie do Dubrovnika - ok 100km.

Pomoże Ci relacja z Peljasac ta lub wyśmienita ta.

I jaki wybór?

Pozdrav :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.03.2009 17:06

adusia napisał(a):A i Adusia wybiera się wokoło 18 lipca, żeby już było grzecznie

W miesiącach letnich w ramach "Makarska Festival" co tydzień odbywają się imprezy o nazwie "Ribářská Fešta" połączone z występami ludowych zespołów muzycznych, z degustacją specjałów rybnych i innych atrakcji.

W Makarskiej, w piwnicy klasztoru franciszkanów znajduje się Muzeum Malakologiczne zawierające zbiór muszli i ślimaków uważany za najbardziej wartościowy na świecie. Eksponaty muzealne pochodzą z Morza Adriatyckiego, ale także ze światowych oceanów.

Jest też drugie muzeum - Muzej grada Makarska
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.03.2009 17:13

adusia napisał(a):E tam ja nikogo nie chcę wkręcać! Jadę żeby odpocząć i zwiedzać a że nie lubię wypoczywać w ciszy(może to uzależnienie pracowe) to chcę żeby coś się działo. Działo ale nie w sensie dyskoteki a np rafting, jak już przeczytałam,dużo ciekawych miejsc do zwiedzania itd.
Nie znoszę biernego odpoczynku i dlatego napisałam o tej cichości
pozdrawiam wspomagających bardzo serdecznie

Ok, teraz wszystko jasne. Powiem tak: dokądkolwiek byś się nie wybrała (w którykolwiek z regionów: od Istry po południową Dalmację) wszędzie znajdziesz multum zajęć, miejsc do zobaczenia itp.
Zrće na Pagu wymieniłam dlatego, że rzeczywiście zrozumiałam, iż szukasz "imprezowni"... pomyłka, ale nie znaczy, że stacjonując na Pagu zabrakłoby Ci miejsc do zwiedzania czy okazji to aktywnego wypoczynku....
To samo dotyczy Makarskiej (i całej Makarskiej Riviery), ale i, jak już wspomniałam, każdego innego miejsca na Hr wybrzeżu (czy na wyspach, które wbrew stereotypowym opiniom, nie "ograniczają" turysty w żaden sposób).... Kwestia pomysłu i przede wszystkim decyzji: co dokładnie chcesz robić i który region najbardziej Cię "przyciąga".

Janusz Bajcer napisał(a):.... "Ribářská Fešta" ...

...to chyba z jakiejś czeskiej stronki...ten "ptaszek" nad "r" i podwójny akcent... w jednym słowie....
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 31.03.2009 17:41 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 31.03.2009 17:22

Adusiu, rozumiem Cię doskonale, bo ja też nie lubię leżenia na plaży w czasie wakacji, nudzę się wtedy. Podobnie jak Ty, uwielbiam zwiedzać i lubię aktywnie spędzać czas. Rok temu "przetestowaliśmy" takie rozrywki jak rafting Cetiną i fishpicnic. Uwielbiam też nocne wypady do miasteczek, więc bliskość jakiejś urokliwej starówki wskazana.
W związku z tym, polecam Ci Omis (rafting, fishpicnic, wycieczki do: Imotski, Mostaru, Medjugorje), a na drugą część wakacji (żeby było różnorodnie) - okolice Dubrovnika (fishpicnic, zwiedzanie Czarnogóry, arboretum w Trsteno, wyspa Lokrum). O wszystkich tych wymienionych atrakcjach (i wielu innych :)) możesz poczytać w mojej relacji:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21320&sid=22

Pozdrawiam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.03.2009 17:23

Tu jest bliźniaczy wątek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.03.2009 17:54

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):.... "Ribářská Fešta" ...

...to chyba z jakiejś czeskiej stronki...ten "ptaszek" nad "r" i podwójny akcent... w jednym słowie....
Pozdrawiam

Czesi mają fajne stronki o Chorwacji :wink: :lol:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.04.2009 19:27

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Zrće na Pagu wymieniłam dlatego, że rzeczywiście zrozumiałam, iż szukasz "imprezowni"... pomyłka, ale nie znaczy, że stacjonując na Pagu zabrakłoby Ci miejsc do zwiedzania czy okazji to aktywnego wypoczynku....

Na wyspie Pag mieszka Polka o imieniu Beata, która pracuje w tej agencji www.perla-pag.hr i z pewnością pomoże wybrać kwaterę.
Ze względu na brak roślinności Pag, nazywają "księżycową wyspą".
Jeżeli ma być bardzo aktywnie, to jest tam się na co wspiąć Sv. Vid 349m (dużo ładnych zdjęć pod tym linkiem)

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Kwestia pomysłu i przede wszystkim decyzji: co dokładnie chcesz robić i który region najbardziej Cię "przyciąga".

Chyba za dużo informacji na raz, bo adusia nic nie mówi co ją zaciekawiło i na jakiego konia postawi? Może jak przetrawi to się jeszcze odezwie. :D
getek123
Globtroter
Polecam OmiŚ

Nieprzeczytany postnapisał(a) getek123 » 05.04.2009 09:52

wspaniała plaza góry dookoła a co naj piekniejsze to piasek w wodzie i długo płytko na zabawy w wodzie super.Mozna spokojnie wchodzić do wody bez klapek piasek jak u nas.z drógiej strony morza płynie rzeka CETINA mozna zwiedzać łódeczą na spokojnie lub jechać w góre rzeki na sływ ,super wrażenia :lol:
pasażer
Cromaniak
Re: Polecam OmiŚ

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 06.04.2009 11:07

getek123 napisał(a):wspaniała plaza góry dookoła a co naj piekniejsze to piasek w wodzie i długo płytko na zabawy w wodzie super.

Jak masz na myśli Duce to niech inni przeczytają zupełnie odmienne opinie w tym temacie.

getek123 napisał(a):Mozna spokojnie wchodzić do wody bez klapek piasek jak u nas.

Czy spokojnie to poczytaj tu.

getek123 napisał(a):z drógiej strony morza płynie rzeka CETINA mozna zwiedzać łódeczą na spokojnie lub jechać w góre rzeki na sływ ,super wrażenia :lol:

O raftingu tematów na forum jest dużo.

Ps. Makabra :!: W tak krótkim Twoim poście, delikatnie mówiąc, to troszkę za dużo tych błędów.
Regulamin pkt. 4
adusia
Globtroter
Na początku wszystkim dziękuję

Nieprzeczytany postnapisał(a) adusia » 06.04.2009 12:00

Przepraszam za tak długie nie odzywanie się, ale służbowy wyjazd .
Jeszcze raz wszystkim dziekuję za udzielenie tylu porad!! Bardzo !!!
Zdecydowałam,że będę chyba jeździć a nie być w jednym miejscu! Chociaż jeszcze myśle o rezerwacji kwatery w Makarskiej i stamtąd wypady. Tak czy owak na pewno decyzja zapadła o Dalmacji Środkowej i jeszcze oczywiście Dubrownik do zwiedzenia. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mam tylko 10 dni z dojazdem ale co tam - tak mnie wszyscy nakręcili, że już mogłabym jechać pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
getek123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) getek123 » 06.04.2009 15:53

Panie Popiel.Pan nie masz co robić tylko recenzować nowych użytkowników.Jak to tak lubisz to do szkoły i tam się wyżywać na młodych.A dla twojej wiadomości to o Chorwacji mogę coś powiedzieć bo byłem tam 11 razy i na tym nie koniec bo w tym roku jadę ponownie. Pozdrawiam popiela poloniste.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pierwszy raz do Ch. ale nie cicho i nie spokojnie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone