Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz.Czy można jechać w ciemno? Mam mętlik w głowie!

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ouzo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ouzo » 30.07.2006 19:05

Witam serdecznie wszystkich,

Planujemy wycieczkę w dwie osoby z Warszawy do Chorwacji. Wymagań nie mamy szczególnych - byle byłoby gdzie się przespać w jakimś pokoiku albo domku, bungalowie... i żeby było blisko (max 500m) do ładnego brzegu, no i żeby w najbliższej okolicy było coś ciekawego (poza morzem) do zobaczenia.

Planujemy skorzystać z przejazdu autokarem z Retmana ( http://retman.pl/index.php?go=szczegoly ... 658&opis=1 ) - 300 zł w obie strony, wyjazd z Warszawy. Autokarem tym możemy dojechać do:

Sukosan
Biograd na Moru
Vodice
Śibenik
Primosten
Trogir
Kastela - marina

oraz do

Zadar
Petrćane
Punta Skala
Pag
Novalja.

Która z wyżej wymienionych miejscowości jest wg Was najciekawsza jeżeli chodzi o morze (czysta woda, w miarę ciekawe plaże...) oraz pod kątem zwiedzania - chcielibyśmy przy okazji co nieco ciekawego zobaczyć :-)

Czy ma sens wg Was jechanie w klasyczne "ciemno" i szukanie noclegu na miejscu? Jeżeli tak, to w której z tych miejscowości byłoby z tym najłatwiej? Jakie są orientacyjne koszty wynajęcia przez 2 osoby byle kącika po przespania się? :-)

Z góry dzięki, pozdrawiam :-)
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 30.07.2006 19:22

Polecam ci Primosten. Skorzystaj z wyszukiwarki, wpisz nazwę i gotowe.
forum/search.php
HR-fan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) HR-fan » 30.07.2006 20:02

Z tych miejsc które wymieniłeś byłem w Trogirze, Sibeniku, Primostenie, Sukosanie oraz Zadarze i najbardziej podobał mi się Trogir (Trogir wogóle obok Dubrovnika to według mnie jedno z ładniejszych miast w CRO), jednak na wypoczynek wybrałbym chyba Primosten. Fajna i spokojna mieścina a do wspomnianego Trogiru czy na wodospady Krka jest dosłownie rzut beretem, także jest to fajne miejsce wypadowe do zwiedzania pobliskich atrakcji których akurat w tamtym rejonie nie brakuje. Co do cen musisz poszukać na forum, najlepiej w tematach o Primostenie, natomiast odnośnie sensu jazdy w ciemno, to uważam że w dwie osoby jak najbardziej można jechać w ciemno nie tylko do Primosten, bo jakieś miejce napewno znajdziecie pytanie za ile. :wink:
..::BARTEK::..
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ..::BARTEK::.. » 31.07.2006 12:01

Byłem w Chorwacji już kilka razy i zawsze jechałem w ciemno, więc myślę, że nie ma obaw co do tego czy się znajdzie miejsce :D :D
leoncjo1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoncjo1 » 31.07.2006 12:25

mozesz smiało w ciemno napewno cosik znajdziesz, miasteczko pozostawiam do wyboru cała cro jest piekna
:)
Stan48
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stan48 » 31.07.2006 14:36

A może Vodice, lub któraś z małych miejscowości obok: Srima, Tribunj, Jadranie. W sobotę wróciłem ze Srimy, pojechałem w ciemno. Nocleg nie 500m ale 50 m od morza. możesz wybierać :lol:
kim
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kim » 31.07.2006 16:54

Witaj,
jezeli nie przeraża Cię odległość - to proponuję rejon Peljesaca. Do Dobrovnika, Splitu, Korculi blisko. Można "zaliczyć" Ston i Krka........możliwosci milion. A o ukochanym Orebicu nie wspomnę 8)
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 31.07.2006 19:19

Owszem blisko, ale jak się jedzie samochodem...
kaswal15
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaswal15 » 31.07.2006 19:49

ja też polecam Srimę koło Vodic(nazywane są adriatyckim St Tropez), ze Srimy do Vodic idzie się ok.3km nadmorską promenadą.Polecam lody w Corzo szczególnie te o smaku toblerone i mozart,pyszka.Mając bazę w Srimie pojechaliśmy zwiedzić Split,Trogir(piękna starówka),Szybenik
(polecam piękną panoramę miasta z zamku św.Michała(właściwie z tego co po nim zostało) oraz Zadar(ruiny rzymskiego colosseum i nie tylko).Srima to mała miejscowość,ale ma swój urok.Polecam również Solaris zaraz za Szybenikiem,typowy kurort z kompleksem hotelowym,ale jest piękna szeroka plaża. :wink:
Stan48
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stan48 » 31.07.2006 20:55

No fakt zapomniałem o lodach w Corzo :lol: pychota. na Wodospady Krka niedaleko a i o Splitu można wyskoczyć
ouzo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ouzo » 31.07.2006 22:33

Klamka zapadła.
JEDZIEMY! :-) Upolowaliśmy - naszym zdaniem - całkiem sensowną ofertę z biura podróży - 12 dni za 1300 zł w hotelu Helios, Stary Grad, wyspa Hvar.

Z tego co widzę - bardzo dogodne połączenia promowe do Splitu i na okoliczne wyspy, piękne plaże i najstarsze chorwackie miasto - Stary Grad :-) No i miasto Hvar blisko. Z wypowiedzi na różnych forach wynika że w okolicach hotelu leżącego na uboczu miasteczka jest kupa różnych dzikich kamienistych pustych plaż - raj na ziemi! :-)

Jak wybraliśmy?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.07.2006 23:17

Jak wrócicie to opowiecie. Obydwa miasta bardzoa ładne, a morze tam jakie cudowne. :) Tylko pozazdrościć.

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone