Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz Chorwacja- wrażenia po podróży poślubnej:)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 21.09.2011 23:19

Witam serdecznie:)

No, w końcu nadszedł ten dzień w którym czuje się 100% CroManiakiem:P

Od bardzo dawna wraz z żoną (już) planowalismy wyjazd do Chorwacji.

Idealnym czasem na spełnieniem naszych marzeń były pierwsze dwa tygodnien po naszym slubie.

Jeszcze dobrze po tym wydarzeniu emocje nie opadły, a my juz bylismy spakowani i gotowi do podróży. Pojechalismy tylko we dwoje samochodem przez kolejno: czechy, austrie i słowenie.

Naszym środkiem transportu już nie młody, ale dzielny nissan primera p11 2001 rok.

Postanowilismy jechac na luzie i starać sie zobaczyć najwięcej co sie da. Dodam na marginesie, że jechaliśmy całkowicie w ciemno, nie mielismy sprecyzowanego miejsca pobytu ani czasu. Jedyny plan- jechac przed siebie.

Pierwszy etap naszej podróży wiódł od Wadowic- do Wiednia. Wiedeń jest pięknym miastem i szkoda bylo go nie zwiedzić będąc tak blisko.

Foto pod siedziba ONZ:

Obrazek
Uploaded with ImageShack.us

W sumie na Wiedeń przeznaczylismy cały dzień.

Z rana wystartowalismy dalej- tu cel był jasny- wybrzeże Chorwacji. Po drodze zaraz za Wiedniem dołączyla do nas para autostopowiczów rodem z Gdańska i do samego zagrzebia bylo już nam wesoło:)

Mi podczas trasy najbardziej podobały sie liczne tunele i drogi płaskie jak stół.

Obrazek

Granice przekroczylismy sprawnie- nie mielismy paszportów ale na dowód na szczęscie tez puścili:)

No i wreszcie- jest to o czym marzyliśmy!!! Croatia w całej okazałosci:)

Pierwszy widok jest niezapomniany:)

Teraz przyszła ta krótka chwila w której sie trzeba bylo zastanowic co robimy dalej- decyzja była szybka- jak najszybciej znaleść nocleg i na plaze.

W końcu dojechalismy na wysokość wyspy KRK. Szybko znaleźliśmy nocleg nad samym morzem w miejscowości SELCE. Przy drodze stała Pani z kartką SOBE- efekt- 40 Euro od 2 osób pokój z klima, więc mysle że cena nie taka zła...

Plaża piekna:

Obrazek

W SELCU zabawilismy kilka dni, będąc na plazy ale i zwiedzając, odwiedzilismy wyspe KRK. nie będe się tu wiele rozpisywał na ten temat bo wszyscy o tej wyspie wiecie pewnie wszytsko. wartym odnotowania był jedynie jeden szczegół:
Mianowicie w miejscowości Baśka, widac w górach wieże- wpierw myślelismy,że to jakiś kościól- pomyslałem, że z tamtąd moze byc piekna panorama- udało nam sie wprost pod tą wieże dojechac- okazało sie ze był to cmentaż z kaplica. Ale klimat fantastyczny- cisza spokoj zero turystów!!! było to przeciwieństwo zgiełku który toważyszył nam na dole. A widoki??? zapierały dech wpiersi, sami popatrzcie:
To ta wieża widziana z dołu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

po kilku dniach bytowania na północy Chorwacji, wskoczylismy do samochodu i jazda w dół, trasa oczywiście wybrzeżem- jechalismy cały dzien podziwijąc widoki. Aż dotarlismy do TROGIRU, niestety ceny noclegów powalały nas na kolana( ok 60- 80 euro) pojechalismy dalej. Mniej więcej w połowie drogi między Trogirem a Splitem znajduje sie miejscowośc KASTEL STARI (jest tam tez lotnisko) tam znalexlismy nocleg za tą sama cene co w SELCU.

Zaskakujące dla nas jak bardzo ten klimat z południa różnił się od tego na północy.

no i na zywo zobaczyć palmy- coś fantastycznego:P

Obrazek

w dzień siedzielismy na plazy, wieczorami zwiedzalismy Trogir.

Przy okazji poznalismy kilka rodowitych mieszkańców Chorwacji np.
Obrazek

na marginesie powiem , że to dziwne uczucie jak muszelii nam z brzegu z powrotem do morza zwiewały:P moja zona je łapała a potem wielki krzyk bo "nasze muszelki mają nogi":P

a tak wygląda plaża w KASTEL STARI:
Obrazek

oczywiscie mnie jako człowiekowi typu :blada twarz" słońce dowaliło z podwójna siłą- i nic nie pomagało- błagałem prosiłem- żona nie ustąpi- na plaże trzeba iść- a ja chroniłem sie jak mogłem:
Obrazek

o Trogirze nie musze wiele pisac- na forum jest mnóstwo zdjęc i informacji .

Fantastyczne sa za to uliczki- o klimacie miasta nie wspominając:

Obrazek

Obrazek

w drodze powrotnej postanowilismy odwiedzic PLITWICKIE JEZIORA.

na nas zrobiły duze wrazenie.

pare fot:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje małe pytanie: czy będąc tam, też mieliście ochote wskoczyć do tej krystalicznej wody:P??
W prost z Jezior przekroczyliśmy granice i znalexlismy sie na Węgrzech, obralismy cel- Budapeszt- finalnie zatrzymalismy sie tam na jeden dzień. Wrażenia??? Budapeszt piekny- ale Węgry to dziki kraj:P:P język i ogólnie wszytsko to dla mnie Hardcore:P Najlepszy maja język- jakby mnie zatrzymał samochód z napisem (uwaga spolszczę nazwę) Rendeszok(czy jakoś tak) to nie wiem kiedy bym sie zorientował ze chodzi o policje:P

Ogolnie dziwny kraj ale stolice mają sliczną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będąc w Budapeszcie polecam oceanarium, ale nie chce mi sie wstawiac juz zdjęc:)

Reasumując:

-Czas pobytu; 14 dni
- 1 dzień Wiedeń, północna Chorwacja, południowa Chorwacja, Plitwickie Jeziora, 1 dzień Budapeszt
- kilometry: 3003 od domu do domu
- koszt całkowity: ok 800 euro wszytsko

Przepraszam jak przynudzam, przeprasza za błedy jak cos mówie źle to mnie poprawiajcie:P

i jak ktoś ma pytania chętnie opowiem:)

pozdrawiam joko (Łukasz)
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 21.09.2011 23:27

krótki filmik z drogi z SELCA do TROGIRU:)

!
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 21.09.2011 23:42

no to siadam wygodnie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.09.2011 00:26

Bodek1 napisał(a):no to siadam wygodnie

Już nie ma do czego, relacja zakończona, można pytać :wink:
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 22.09.2011 04:16

No, no , ktoś tu mi po piętach depcze.
Selce, Kasteli, Krk :D
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 22.09.2011 14:53

tak jak pisałem- wybór miejsc był przypdakowy. Ale nie żałowalismy:) zobaczymy gdzie nas poniesie w przyszłym roku.

Chcielismy jechać jeszcze do Mostaru, ale podejrzewam, ze bez paszportów by nas do BiH nie wpuścili...
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 22.09.2011 15:03

Joki napisał(a):tak jak pisałem- wybór miejsc był przypdakowy. Ale nie żałowalismy:) zobaczymy gdzie nas poniesie w przyszłym roku.

Chcielismy jechać jeszcze do Mostaru, ale podejrzewam, ze bez paszportów by nas do BiH nie wpuścili...

Wpuścili na podstawie tej samej umowy co z Chorwacją.
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 22.09.2011 21:35

o qrde to teraz sie trochu szkoda mi zrobilo, ze nie pojechalismy do tego Mostaru:/

Nic straconego... sa nastepne wakacje;)
Mario 1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario 1975 » 24.09.2011 12:11

O właśnie Joki, w ten sposób powstają plany na kolejne wakacje w Cro.
Mostar to przepiękne miejsce a będąc w Bośni polecam zaliczyć jeszcze wodospady Kravica i Pocitelj.
Pozdrawiam.
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 24.09.2011 22:30

na następne wakacje sa dwa plany: jezioro Garda i Italia, lub własnie Dubrownik a potem Bosnia:)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.09.2011 20:43

100% Cromaniak nigdy w życiu nie pojedzie do Italii :!: ... pozostaje w takim razie na 100% Dubrovnik + Mostar oczywiście :D
Pozdrav...
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 25.09.2011 21:27

heh no to mamy jasność w temacie:) wiem jedno- kto raz był w Chorwacji, ciągle będzie chcial tam wracać:)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 25.09.2011 21:41

Kurcze, mnie zastanawia, jakim sposobem wydałeś 800 euro, skoro same noclegi wychodzą 520 euro? :lol: Do tego paliwo, zakładając, że Twój nissan pali powiedzmy 6l/100, to pewno ok. 200 euro. Nie czepiam się, żeby nie było, tylko myślę sobie, jak to kruca fiks :lol: ? Chyba, że to na osobę:).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.09.2011 21:48

mkm napisał(a):100% Cromaniak nigdy w życiu nie pojedzie do Italii :!: ... pozostaje w takim razie na 100% Dubrovnik + Mostar oczywiście :D
Pozdrav...

Dorzucę jeszcze jedną Neretvę od Mate Bulica
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 26.09.2011 07:51

Paliwo 250 e, noclegi 8x40=320=570 e+ inne wydatki 230 e= 800e około tyle wyszło- noclegów w wiedniu i Budapeszcie nie licze bo u znajomych było. 800e sama chorwacja, bo na Budapeszt nam zeszło jeszcze trochu dodatkowo nie planowanie. ale ok 800 e chorwacja wyszła...
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone