Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pierwszy raz autem do chorwacji, mam pare pytan

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 27.08.2010 20:43

Winiety w Cieszynie na granicy w ostatniej budce / najtańsze !!! /
natkan.no1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) natkan.no1 » 31.08.2010 06:36

Kol. JokerSmile

nie o ekonomie chodzi jadąc na wakacje z rodzina ale o komfort podroży i bezpieczeństwo, codziennie jeżdżę po Polsce autem służbowym i wiem jak wyglądają nasze drogi i statystyki.
Stać mnie na zrobienie niespełna 300km więcej (viamichelin według mnie jedna z bardziej precyzyjnych map jeśli chodzi o wyliczanie czasu podroży)
a dostaje w zamian super warunki do jazdy, praktycznie co 120km wielka stacje z miejscem do odpoczynku i placami zabaw dla dzieci.
Każdy ma swoje preferencje, ja piszę dlaczego wybieram Niemcy Ty jak lubisz możesz śmigać przez Polskę :)
Pozdrawiam :)
JokerSmile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JokerSmile » 31.08.2010 15:53

Kolego Natkan,

Skoro robisz codziennie kilometry po Polsce -- to tym bardziej Ci się dziwię, że chcesz jechać autostradami przez Niemcy.

Viamichelin i GMaps wylicza Ci ten sam czas przejazdu. Racja?
Czyli logiczne jest, że przez Polskę będziesz szybciej na miejscu.
Niemcy i Austria to średnia prędkość do obliczeń ...130 km/h -- uda Ci się osiągnąć tyle jadąc z dziećmi?

Licząc wyjazd ze Słupska... już zaczyna się problem.
Ty dodatkowo masz kawałek drogi przez Rumię, Redę, Wejherowo do Lęborka. Ile tam spędzisz czasu? Przejazd przez Słupsk, Koszalin itd, itp. Znam te ścieżki -- bo tutaj mieszkam i częściej używam objazdów jak poruszam się zakorkowanymi odcinkami.

Kolejne dwie godziny masz z Koszalina do Kołbaskowa.
Nic mniej, nic więcej. Licz od siebie - cały dystans tylko w Polsce, MINIMUM cztery godziny jazdy. A cisnąć wtedy trzeba żeby się wyrobić. Zapomnij o kodeksie ruchu drogowego.
Radyjko się grzeje.

No dobra, napiszesz pewnie, że ruszysz w nocy.
To ja się znowu zapytam, dlaczego wtedy dookoła?

Podsumowując -- skoro pytasz o radę, to ja Ci radzę lecieć:
A1-Włocławek-Łódź-Katowice-Cieszyn. Dalej to już wiesz.
Racjonalna moja, przemyślana podpowiedź.

Wybór należy do Ciebie. Za Twoją wersją przemawia jedynie korzyść z tego, że przez Niemcy będziesz mógł maksymalnie przyspieszyć.
Ale tylko tam i to też nie wszędzie. Tylko jak to się ma do Twoich planów postojów co 120 kilometrów -- to ja tego już zupełnie wtedy nie rozumiem.

Już kończąc ten wywód, na południe Europy -- też nie jeżdżę inaczej jak przez Niemcy ale to tylko dlatego, że nie mam od siebie kawałka A1 i dalej drogi E75.

Szerokości!
Życzę Ci udanej podróży i bayo Kolego!
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

pierwszy raz autem do chorwacji, mam pare pytan - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone