Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsze plany...od czegoś trzeba zacząć.Kto podpowie ?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolina22
Autostopowicz

Postnapisał(a) wiolina22 » 12.08.2013 21:52

Miałam tą przyjemność zwiedzić już trochę miejsc w Chorwacji. Na pewno nie aż tyle jak wielu cromaniak'ów :-) ale jeśli mogę polecić przyjemną miejscowość to poleciłabym Gradac. Bardzo ciekawe miejsce, gdzie zarówno można odpocząć, jak i spędzić miło czas w lokalnych knajpkach. Z Gradac można też spacerować po długiej promenadzie, która prowadzi to kliku pobliskich miejscowości. Trzymam kciuki za pierwszy Wasz wyjazd i powodzenia! :-)
golibroda
Cromaniak

Postnapisał(a) golibroda » 12.08.2013 22:30

Ana89

ana89 napisał(a):Witam wszystkich cromaniaków ;)
Jestem nałogowcem jeśli chodzi o to forum, czytam już od 2 lat ... Chorwacja to moje marzenie od dobrych 7 lat

..... podziwiam za cierpliwość :P

Ja opowiem Ci o swoim doświadczeniu z CRO.

W zasadzie jeździłem tylko po Polsce, a zagranica to jednodniowe wypady: Niemcy,Czechy,Słowacja,Ukraina ....

I w marcu tego roku córka powiedziała: "chciałabym pojechać kiedyś do ciepłych krajów" ... :oczko_usmiech:

Więc ja, szukając w głowie i sugerując się opowieściami znajomych szybko wybrałem Chorwację. Potem (kwiecień) znalazłem forum cro.pl i zacząłem czytać. Na początku wszystko mnie przerażało: kilometry, trasa, winiety, granice, szukanie w ciemno kwatery, płacenie, obce waluty i takie tam pobytowe tajemnice.

Im dłużej czytałem tym byłem spokojniejszy, więcej wiedziałem, wynotowałem kluczowe elementy j.w. (przed wyjazdem byłem tak napakowany info o Chorwacji, że mogłem spokojnie radzić i dyskutować) i..............

...... 10 lipca 2013 roku ruszyłem do Baśki Vody (polecam) .... w ciemno po info z forum .... jupi,jupi :D

Podróż bez zakłóceń, winiety bez problemu, objazd Słowenii super, spanie na parkingu - bezcenne, tunele i autostrady Chorwacji luksusowe i 1400 kilometrów wcale nie okazało się ani męczące ani długie. Praktycznie mogłem je zrobić na raz ale byłbym na miejscu za wcześnie :mrgreen: Jechałem w jeden samochód ....

Na miejscu (BV) znalazłem lokum, rozpakowałem się i na tarasie otworzyłem pierwsze piwo ... bezcenne. Byłem po prostu z siebie dumny, że mimo tylu obaw na początku zrealizowałem założony plan. Potem plaża, wycieczki (PN KRKA, Dubrownik, BiH (Mostar i inne), Sv Jura, Split, Brela, Tucepi, Makarska, Punta Rata itp ...... było super.

Wrócę tu niebawem, może Tucepi (byłem na wizji lokalnej i podobało mi się).

W powrotnej drodze zwiedziłem Wiedeń (pięknie i majestatycznie) i do domciu.

Następnym razem Tucepi, Plitvice, Wenecja, ciekawa droga przez góry w Austrii ... to plan minimum. Lub Istria :lol:

Mimo minimalnej znajomości języka, poruszałem się za granicą bez problemu, 90% to płatności kartą (tylko euro na kwaterę) i kuny na miejscu na lody :)

Konkludując Aniu - głowa do góry ... strach ma wielkie oczy :mrgreen: Czytaj, sprawdź stan konta, pakuj rodzinkę i w drogę.

Opisałem Ci swoją przygodę, bo sam byłem w takiej samej wielkiej rozterce co Ty i jak ludzie pisali ... spoko ... to miałem same obawy ... niepotrzebnie.

Myślę już o innych kierunkach .... podróż do Cro bardzo mnie zachęciła do zwiedzania świata czego sobie, Tobie i innym życzę :papa:
Ostatnio edytowano 12.08.2013 22:38 przez golibroda, łącznie edytowano 3 razy
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 12.08.2013 22:33

Zdradzę Wam pewną tajemnicę.Najlepsze wyprawy to te bez szczegółowego planu :wink: Startuję za około 50 godzin i pojęcia nie mam gdzie i na ile zakotwiczymy.Czy po kilku dniach pobytu na Istrii wiatry nie poniosą nas w okolice Dubrownika.To nasz 9 wypad do Cro i zawsze pobyt dzielony na minimum dwa miejsca a tylko raz się nam zdarzyło w sposób zaplanowany wrócić do Mimic(i tak w ciemno) :papa:
piterek45
Autostopowicz

Postnapisał(a) piterek45 » 12.08.2013 23:37

Właśnie wróciłem z Baśka Voda i był to mój pierwszy wyjazd do Cro. Pojechaliśmy na tak zwaną pałę "według zaleceń z forum" ,kwatera bez problemu z widokiem na może .
Trasa przyjemna i dość ciekawa szczególnie po zjechaniu z autostrady
Jedyne co mnie zaskoczyło to wszędobylski totalny wyzysk w Baśce zasada jest taka "jeśli da się za coś wydusić pieniądze to trzeba dusić "a o targowaniu można raczej całkowicie zapomnieć

Ogólnie polecam lecz na drugi wyjazd raczej wybrał bym Omiś
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 13.08.2013 09:17

golibroda tak szczerze to sama siebie podziwiam za cierpliwość co do mnie jest baaardzo niepodobne :)
Dziękuję za tak wyczerpujący post :) Faktycznie mam podobnie jak Ty im więcej czytam, im więcej wiem tym czuje się pewniej i mój strach spada do poziomu minimum.

Ja mam w planach okolice Trogiru bo mąż ma parcie na wodospady krk (chociaż wiem, że plitvice lepsze no ale niech będzie w końcu Jego zainteresowanie podniosło się z poziomu minimum :p) , poza tym sam Trogir , Split i Sibenik. Z miejscowości którą już jeden miły kolega z forum mi polecił do tych miejsc jest max 60km więc w sam raz na wycieczki :) Nie muszę od razu uderzać w zatłoczoną Makarską, nie mam na to parcia choć wiem, że jest pięknie...wszystko w swoim czasie. No i dojazd bliski bo od nas jakieś 1050km więc na pierwszy raz w sam raz :)

Poważniejsze plany będę robić w nowym roku bo przed nami jeszcze bardzo ważny punkt do zrealizowania , a mianowicie kupno większego samochodu(na rowerach raczej nie da rady ;) )
*
pawelh uwierz mając małe dziecko które niełatwo okiełznać trzeba mieć plan doskonały, dopracowany do samego końca ;) Jeździmy z nim odkąd skończył 8msc 2xmorze, raz góry i bez dobrej organizacji wakacje byłyby istną klapą :p Gdybyśmy byli sami spoko , po co plan wszystko robimy kiedy i jak chcemy, a tak...Nie widzi mi się np. szukanie kwater w pełnym słońcu, kiedy my padnięci po podróży, a syn w pełni sił wszędzie lata i marudzi, że to i tamto :p

*
piterek45 i właśnie przez zasadę "jeśli da się za coś wydusić pieniądze to trzeba dusić " wolę omijać Makarską, nienawidzę kiedy ludzie chcą zrobić ze mnie dojną krowę.

Wiecie, że jesteście niezastąpieni ? :) Dzięki Wam dalej miałabym jeden wielki mętlik w głowie, a tak powoli wszystko się układa i plan powoli się tworzy :) :mrgreen:
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 13.08.2013 21:02

Ja od zawsze nie z jednym a z trojgiem.Gdy pierwszy raz pojechaliśmy bez planu nad nasze morze to najmłodsza pociecha nie miała jeszcze roku a starsze 4 i 5.Do Cro w totalne ciemno pojechaliśmy trzy lata później nie wspominając Grecji czy Bułgarii.Zawsze jakoś dawaliśmy radę tak więc zaplanuj termin i ku nowej przygodzie.I jeszcze jedno nie znałem wówczas tego forum,które jest skarbnicą wiedzy szczególnie dla początkujących :papa:
pawelh
Cromaniak

Postnapisał(a) pawelh » 13.08.2013 21:08

Jeśli mogę zasugerować miejscowość na rodzinne wakacje to z pełną odpowiedzialnością polecam Pakostane(całkiem blisko na Krkę)Na forum znajdziesz sporo na temat tej miejscowości więc się nie rozpisuję.
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 14.08.2013 14:52

pawelh a ja nie mówię, że się nie da z dzieckiem :D Ale byliśmy tak raz w ciemno w Zakopcu i nigdy więcej :p
Widzisz jesteś facet i to Ty się wyjazdem interesujesz , a tu ja muszę wszystko od A do Z , mąż jedynie za kierowcę robi nic więcej, później tylko spełnia podpunkty które zaplanowałam :p
W tym roku w połowie drogi nad morze hasło na skrzyżowaniu "to który numer drogi teraz?" No i kto wiedział ? Kto studiował mapę ? :D No comment po prostu ;) W innym wypadku na wakacjach nie bylibyśmy ani razu :) No i druga bardzo ważna sprawa w ryzach trzymają nas fundusze więc muszę wiedzieć wcześniej plus minus gdzie i za ile... A Pakostane zaraz wrzucam do wyszukiwarki :)

Ale z trójką w ciemno ??? SZACUN :mrgreen:
Awcia
Podróżnik

Postnapisał(a) Awcia » 14.08.2013 15:43

Ana89 widzę, że Ty też już palnujesz urlop 2014 :lol: to tak jak ja..... napisałaś a początku, że może Rogoznica..... sądzę, że to dobry pomysł :) ja również zastanwiam się na tą miejscowością :) plusem u was jest wyjazd autem ja niestety "skazana" jestem na autokar :( a to trochę ogranicza..... no ale nic dobrze będzie :lol:
Jolanda
Cromaniak

Postnapisał(a) Jolanda » 15.08.2013 20:02

Co prawda nie znam całej Chorwacji :D
ale znalazłam swoje miejsce na ziemi Rogożnica
cisza ,spokój ,dobra baza wypadowa ,fajne plaże ...betonowe i żwirkowe (Sepurine )przyjazna dzieciom :D
ale ,decyzja wiadomo należy wyłącznie do Ciebie :D
Miłego planowania :papa:
Krootki
Autostopowicz

Postnapisał(a) Krootki » 19.08.2013 20:19

Czytam Wasze posty ę się doczekać mojego wyjazdu. Jak to dobrze, że zostało tylko 5 DDW.

Jadę do Breli - byłem tam 12 lat temu jako nastolatek i obiecałem sobie, że kiedyś tam wrócę :)

Zastanawiam się tylko gdzie przed granicą z Czechami najlepiej zatankować, żeby na baku "dolecieć" do CRO? Granicę będę przekraczał jadąc A1. Czy Mszana będzie ok?

Pomożecie?
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 20.08.2013 18:26

Krootki stacje to albo w Jastrzębiu albo w Wodzisławiu później już posucha, stacji nie uświadczysz chyba, że po Czeskiej stronie .

PS Udanych wakacji życzę ;)
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 20.08.2013 18:43

ana89 napisał(a):Krootki stacje to albo w Jastrzębiu albo w Wodzisławiu później już posucha, stacji nie uświadczysz chyba, że po Czeskiej stronie .

PS Udanych wakacji życzę ;)

Z dojazdem do Jastrzębia od Mszany jest problem :( . Przemek, popatrz do tego wątku:
autostrada-a1-w-polsce-dokad-t33048-795.html
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 21.08.2013 09:38

W Chałupkach jest stacja a zjazd z A1 też blisko...
http://www.pkt.pl/stacja-paliw-polskieg ... 84965/5-1/
Apsik
Podróżnik

Postnapisał(a) Apsik » 21.08.2013 11:13

Witaj ana89 :)
ja też długo się zbierałam z wyjazdem do Chorwacji.
Na koncie mamy z mężem tylko jeden wyjazd, jakieś...5 lat temu 8O
Od tamtego czasu nieustannie marzymy o powrocie w tamte rejony.
A to zawsze było "coś": jak nie finanse, to ciąża :wink: i w tym roku, dokładnie 1.09 jedziemy z naszą pociechą, 2,5-letnią już, do Bibinje. Pewnie stwierdzisz - dziura, ale nam właśnie o to chodzi, gdyż nasze dziecię jest nieco nadpobudliwe :P i chcemy mieć spokój. Mamy stąd fajną bazę wypadową i na pewno pozwiedzamy trochę.
Planowanie jest cudowne. W naszym przypadku ja zaaranżowałam wszystko sama, od A do Z :smo:
i przedstawiłam cały plan mężowi, który, tak prawdę mówiąc, niewiele miał do powiedzenia :oczko_usmiech:
znaczy się odmowy nie przyjmowałam!
Hmm, trochę się rozpisałam więc czas kończyć.
Powodzenia w planowaniu i przekonywaniu męża :papa:

Ps. jest parę sposobów na skuteczne nakłanianie :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC