Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsze plany...od czegoś trzeba zacząć.Kto podpowie ?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomekzkrainypoziomek
Plażowicz

Postnapisał(a) tomekzkrainypoziomek » 06.08.2013 14:41

Jeżeli tyle lat marzyłaś o Chorwacji to rzucaj się na głęboką wodę i wybierz coś w środkowej Dalmacji, wtedy poczujesz wakacje życia. Warto również rozbić podróż na dwa dni, tzn z odpoczynkiem np. na Węgrzech.
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 07.08.2013 10:21

mandzia kurcze ja już jestem tak nakręcona przez te kilka lat , że powoli mam obawy czy jak już dotrę do cro to się nie rozczaruję ( tylko proszę mnie nie linczować :D ) Ale prawda jest taka , że warto mieć marzenia i dążyć do ich spełnienia ;) Moje niby realne, a kłody pod nogi co roku spadają tak więc mam nadzieję, że ten przyszły rok będzie tym przełomowym .

tomekzkrainypoziomek tak nocleg też powoli biorę pod uwagę , zobaczymy jak wyjdzie . Mam nadzieję, że ogólnie wyjazd w czerwcu będzie lepszy i na drogach będzie mniej aut.

sandomingo ja też myślę, że te 1000km to pikuś , moim sąsiedzi właśnie wrócili i 1150km pokonali w 13 godzin z postojami ! My nad samo morze jechaliśmy 11 :/
mandzia
Globtroter

Postnapisał(a) mandzia » 07.08.2013 22:14

Ana, no ja też byłam tak nakręcona i sfrustrowana przez kilka lat, że to jeszcze nie teraz, nie w tym roku... też obawiałam się, czy nie oczekuję zbyt wiele, czy się nie rozczaruję... powiem Ci, było piękniej, niż mogłam sobie wyobrazić... z drugiej strony, obecność w miejscach, o których tyle czytałam w relacjach forumowiczów i które wyguglałam tak, że znałam co poniektóre na pamięć, była niesamowita... wiele razy łapałam się na myśli: "Kurczę, ja naprawdę tu jestem, to się mi nie śni...". Może komuś wyda się to zbytnio egzaltowane, ale jeśli o czymś się marzy tak długo, i w końcu udaje się to spełnić...
Ana, jestem pewna, że za rok o tej porze tak samo będziesz mogła napisać tu na forum :wink: A jeśli Twojego męża trzeba przekonać do tego wyjazdu, to zapraszam do nas na kawę, bo jeśli dobrze odszyfrowałam nicka, to jesteśmy sąsiadkami :papa:
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 08.08.2013 13:24

mandzia dziękuję bardzo za tak pozytywne posty , mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz :p No i faktycznie mnie rozszyfrowałaś ;) Masz pewne, że jak nie przekonam męża to wpadamy na kawę :)
mandzia
Globtroter

Postnapisał(a) mandzia » 09.08.2013 08:07

Zapraszam :papa:
Teraz po moim "pierwszym razie" widzę, że są możliwości dostosowania wyjazdu do cro do naszego budżetu. Przykłady? mozna wybrać tereny bardziej na północ i ograniczyć koszty dojazdu, zrezygnować z pewnych atrakcji, które nie są warte takich pieniędzy, sensownie zaplanować posiłki, zrobić zakupy na miejscu w sklepach, w których ceny są zbliżone do polskich, itp. Mówię tą po swoich własnych doswiadczeniach. Oczywiście nie należy przesadzać też w drugą stronę, bo od oszczędności do dziadowania droga niedaleka :)
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 11.08.2013 10:58

Dokładnie, jak się chce to można wszystko zaplanować tak żeby nas było stać , a wakacje wcale nie okazały się "dziadowaniem" :) Dlatego chyba całe to planowanie jest tak cholernie trudne :) Gdyby jeszcze nie dziecko to byłoby łatwiej , a tak niestety niektóre rzeczy trzeba podporządkować Jemu ;)
Ciężko oj ciężko, póki co zostaje przewodnik i studiowanie Chorwacji , bo nie lubię jeździć gdzieś nie wiedząc nic o danym regionie czy kraju. Mąż się już ze mnie śmieje, że jeszcze tylko się języka nauczę i mogę robić za przewodnika ;)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.08.2013 11:05

ana89 napisał(a):Dokładnie, jak się chce to można wszystko zaplanować tak żeby nas było stać , a wakacje wcale nie okazały się "dziadowaniem" :) Dlatego chyba całe to planowanie jest tak cholernie trudne :) Gdyby jeszcze nie dziecko to byłoby łatwiej , a tak niestety niektóre rzeczy trzeba podporządkować Jemu ;)
Ciężko oj ciężko, póki co zostaje przewodnik i studiowanie Chorwacji , bo nie lubię jeździć gdzieś nie wiedząc nic o danym regionie czy kraju. Mąż się już ze mnie śmieje, że jeszcze tylko się języka nauczę i mogę robić za przewodnika ;)

Tak trzymaj, bardzo dobrze robisz :) Jak widzę tu "cromaniaków" którzy byli na Plejeszaku, w Torogirze, zwiedzili Koroczulę i jada "na Horwację" to załamka normalnie :)
mandzia
Globtroter

Postnapisał(a) mandzia » 11.08.2013 13:07

Ana, planowanie jest trudne, ale zarazem najfajniejsze w tym wszystkim :wink: Nie wyobrazam sobie sytuacji (a widzę takie w swoim otoczeniu) - wykupuję wycieczkę w biurze podróży, pozwalam się zawieźć jak cielę na miejsce, nie wiem, gdzie jestem, nic nie wiem o kulturze i geografii kraju, do którego przyjechałam, ale wiem, że woda w basenie koło hotelu cieplutka :D
Jadąc do cro miałam za sobą wielomiesięczne studiowanie tego forum, znałam pokrótce historię kraju, byliśmy uzbrojenie w 3 przewodniki, mapy i rozmówki polsko-chorwackie :D momentami czułam się w niektórych miejscach, jakby już tam wcześniej była, bo tyle widziałam wcześniej zdjęć z tych miejsc i tyle posiadałam informacji. Dopełnieniem tego było próbowanie przysmaków ichniejszej kuchni, no i oczywiście na końcu pobytu zakup rakiji, wina i oliwy u zaprzyjaźnionej Chorwatki. Mogę powiedzieć, że poznałam cro od różnych stron. A i tak był to tylko początek mojej przygody z Chorwacją, może po 10 pobycie uznam, że coś o niej wiem :wink:
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 11.08.2013 16:00

Bocian napisał(a):Tak trzymaj, bardzo dobrze robisz :) Jak widzę tu "cromaniaków" którzy byli na Plejeszaku, w Torogirze, zwiedzili Koroczulę i jada "na Horwację" to załamka normalnie :)

Bardzo miło mi to słyszeć( a raczej czytać ;) ) Nie mam zamiaru przestawać , nawet mam chrapkę na kolejną lekturę :)

Mandzia chyba mamy podobne poglądy jeśli chodzi o wakacje ;) Ja nie wyobrażam sobie wakacji np. w Egipcie gdzie cały bity tydzień/dwa siedzę przy basenie i piję/jem...ew. jakaś wycieczka ale z małym dzieckiem to odpada...Dlatego nie rozumiem ludzi którzy grubą kasę za to płacą(choć pewnie Oni znowu nie zrozumieją mnie dlaczego wszystko sama skoro mogę wsiąść w samolot i wszystko pod nos...:p)Raz byłam na podobnych wakacjach w Grecji i były to najgorsze wakacje w moim życiu. NIGDY WIĘCEJ.

Kocham planować , kocham zwiedzać, kocham być niezależna i robić to na co mam ochotę.(teraz tylko z tymi planami trzeba "wyjść" poza nasz piękny kraj gdzie na dzień dzisiejszy widziałam wystarczająco dużo )
Ostatnio edytowano 11.08.2013 16:05 przez ana89, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.08.2013 16:04

ana89 napisał(a): kocham być niezależna i robić to na co mam ochotę.

Będzie jakaś fotorelacja? :wink: :oczko_usmiech:
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 11.08.2013 16:10

Bocian napisał(a):
ana89 napisał(a): kocham być niezależna i robić to na co mam ochotę.

Będzie jakaś fotorelacja? :wink: :oczko_usmiech:

Pewnie będzie :p chociaż teraz wszystko grzecznie i cenzura bo z dzieckiem :p może na starość zaszaleję konkretnie :p A tak poważnie to chyba kolejny punkt do wpisania na listę zakupów...nowa karta sim albo większa karta sim bo skoro nad naszym morzem jestem w stanie zrobić w tydzień 900zdjęć to w cro chyba mi aparat się przegrzeje :p

Ehh byle do przyszłego roku...:)
Ostatnio edytowano 11.08.2013 18:40 przez ana89, łącznie edytowano 2 razy
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.08.2013 16:13

ana89 napisał(a): zaszaleję konkretnie

To ja poczekam do tej fotorelacji :mrgreen:
No i nie powiem, większa karta SIM to dla mnie nowość :oczko_usmiech:
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 11.08.2013 16:15

Bocian napisał(a):

Jeśli na "stare lata" będę taka zdrowo "stuknięta" jak teraz to warto czekać :mrgreen:

a co do SIM dobra , dobra blondynka pisze proszę się nie czepiać...;) O większej pojemności tak lepiej ? ;) 8)
Ostatnio edytowano 11.08.2013 18:41 przez ana89, łącznie edytowano 2 razy
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 11.08.2013 16:28

ana89 napisał(a):
Bocian napisał(a):

Jeśli na "stare lata" będę taka zdrowo "stuknięta" jak teraz to warto czekać :mrgreen:

a co do SIM dobra , dobra blondynka pisze proszę się nie czepiać...;) O większej pojemności tak lepiej ? ;) 8)

No to poczekam :)
ana89
Odkrywca

Postnapisał(a) ana89 » 11.08.2013 18:48

Bocian napisał(a):No to poczekam :)

:mrgreen:

PS Dziękuję za wytknięcie błędu :boss: Oczywiście o kartę sd chodzi nie sim ;)

Dobra wracam do czytania forum bo plotę trzy po trzy 8)
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś cenne uwagi chętnie poczytam:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC