Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszaki proszą o radę :)

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sandraimarcin
Podróżnik
Pierwszaki proszą o radę :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandraimarcin » 10.07.2009 19:07

Witajcie icon_smile.gif,
planujemy z mężem wyjazd w ciemno do Chorwacji i w związku z tym, że będzie to nasz pierwszy raz, prosimy bardziej doświadczone dobre dusze icon_wink.gif o parę rad dotyczących "naszego przypadku" icon_wink.gif
Jesteśmy młodym, bardzo spontanicznym małżeństwem i wygórowanych wymagań nie mamy. Obstawiamy, że cały wyjazd będzie nas kosztował ok 1300zł na osobę, oczywiście nastawieni jesteśmy na oszczędnośc ale bez przesady.

1. Termin wyjazdu: cała podróż razem z dojazdem w obie strony ma wyjśc 10 dni w terminie 16-31 lipca.

2. Co do miejsca wiemy tylko, że ma to być Dalmacja, miasto nie za duże, nie za małe, tak żeby można było pocieszy się odrobiną prywatności ale też wyjśc wieczorem i znalezc parę atrakcji poza popijaniem winka icon_wink.gif Mile widziana w pobliżu jakaś fajna knajpka najlepiej na powietrzu, gdzie można potańczyc i oczywiście nie wracac później do kwatery samochodem. Na pewno będziemy chcieli objechac całą okolicę żeby co nieco zobaczyc. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za wszelkie podpowiedzi i wskazówki na konkretne miejscowości.

3. Chcielibyśmy wydac max 15euro na osobę za dobę i zastanawiamy się czy szukac pokoju czy apartamentu no i czy to możliwe w takim terminie w jakim jedziemy. Nasze wymagania co do kwatery są bardzo niewielkie. Ważne żeby było czysto i blisko morza. Mąż jest dobry jeśli chodzi o negocjacje więc mamy nadzieję, że uda nam się znaleźc coś odpowiedniego.

4. Jedzonka chcemy wziąc ze sobą ile tylko się da. Zastanawiamy się czy w apartamencie można się spodziewac, że będzie jakiś garnek, patelnia, czajnik etc czy trzeba to zabrac ze sobą? A jeśli wynajmiemy pokój to gdzie będziemy mogli przygotowywac posiłki - będzie dostęp do kuchni czy wtedy już trzeba stołowac się u gospodarza?

Czekamy na wszystkie podpowiedzi, rady i sugestie. Termin coraz bliżej, forum rozległe i niestety nie mamy tyle czasu żeby ogarnąc wszystko i dopiero wybrac. Dziękujemy z góry za pomoc! icon_smile.gif

Sandra i Marcin
wusia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wusia » 10.07.2009 19:27

Hmmmm te 2600 na 2 osoby to wystarczy na przejazd i kwaterę :roll: Poczytajcie troszkę na forum jest masę odpowiedzi na Wasze pytania :P
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.07.2009 19:31

sandraimarcin, takie rzeczy, to tylko w erze...
... lub, jak w Ziemi Obiecanej; ja nie mam nic, ty nie masz nic, to wybudujemy fabrykę...
Za tą kasę... :roll:
300-400 euro dojazd, kwatera kolo 30 euro/dzien; reszte dopowiedzcie sobie sami...
sandraimarcin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandraimarcin » 10.07.2009 19:49

Dziękujemy za odpowiedzi i prosimy o jeszcze.

No właśnie, też obstawiamy max ok 15 euro za dobę na osobę w kwaterze. Co przy zaplanowanych przez nas 7 noclegach daje 210Euro na nas.
Dojazd 300 - 400 euro - wg mnie trochę przesadziłeś, będziemy jechac oszczednym dieselkiem (1.9 tdi) wiec planujemy zrobic jakies 1500km przy srednim spalaniu z klima 5,5 litra w jedna strone. Łatwo z tego wyliczyc że gdyby waha kosztowała jakieś uśrednijmy 4,2 zł na całej trasie to 350zł w jedną mańkę+ oczywiście opłaty za tunele + autobahny(ok 70 euro MAX).
Więc 700zł+ 70 euro = to jakieś max 230 euro.
Za mieszkanie zatem + przejazd mamy jakieś 440 Euro(liczę spalanie 5,5 seata leona tdi). Zatankowany pod korek na granicy powinien dojechac do Chorwacji na jednym baku(62L). Wiec przy odrobinie checi koszty paliwa mogłyby byc nawet minimalnie nizsze.

Reszta to oczywiscie zycie na miejscu + zakupy w Polszy. Browarki i napoje+ wody wezmiemy z kraju+ odpowiedni ekwipunek w postaci prowiantu etc.

Zakładając więc że 2000zł będzie nas kosztowac nocleg(jak pisalismy - nie wygorowany standard, oby bylo czysto i schludnie- jedziemy przeciez nad piekne morze a nie podziwiac architekture tamtejszych baz noclegowych)+ przejazd. Zostaja 600zł na reszte, lub 1000zł - wiadomo że będziemy mieli więcej pieniążków i gdy zamiast 1300 zrobi się 1500 to płakac nie bedziemy:). Wierzymy że uda się więc w tych pieniążkach jakoś tydzień w Cro miło spędzic niekoniecznie tylko na konserwie i wodzie z PL.

Zatem, jesli wg Was nasze myślenie jest przesadnie opytymistyczne bądź pozbawione rozsądku prosimy o sprowadzenie na ziemię.
Z racji pierwszego wyjazdu chcielibyśmy Was, stałych bywalców tamtych rejonów prosic o podesłanie jakichś sprawdzonych mniejszych miejscowości na Riwierze Makarskiej, jeśli ktoś znajdzie troszkę czasu i udzieli nam info także na pytania pozostałe dotyczące wyposażenia kwater to będziemy wdzięczni.

Pozdrawiamy serdecznie wszystkich Cromaniaków,

Ps. Mamy świadomośc że jest już multum tematów i postów dotyczących poruszanych przez nas problemów. Nie znaleźliśmy jednak do tej pory postu który mógłby służyc za stricte tutorial dla pierwszaków, wierzymy że przy odrobinie Waszych chęci uda się właśnie z tego tematu uczynic idealny temat dla pierwszakow.

Czekamy na Wasze sugestie i opinie z niecierpliwoscia i do zobaczenia na trasie i na miejscu!
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 11.07.2009 06:19

sandraimarcin napisał(a):... Obstawiamy, że cały wyjazd będzie nas kosztował ok 1300zł na osobę, oczywiście nastawieni jesteśmy na oszczędnośc ale bez przesady...

Nawet w Erze tak nie ma.. :( :P

Załóżcie co najmniej 1500 na osobę i to przy oszczędzaniu z wielką przesadą!
Na prawdę Chorwacja nie jest tania.

Za 30 euro, to skromny pokoik i raczej nie zbyt blisko morza.
iro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro » 11.07.2009 09:47

Fux. Za 300-400 euro można przejechać 2 razy do CRO i z powrotem :lol:
jakabzdura
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakabzdura » 11.07.2009 09:48

to ja polecam wycieczke z jakiegos biura podrozy, ja jade z biura Sindbad i ja apartament 2 pokoje,aneks kuchenny,lazienka placimy po 700zl za osobe, dojazd autobusem jest wliczony w cene, cel podrozy jest w Medulinie, jest to 9 dni, a przezycie boire tam okolo 600zl, na miejscu jest siec marketow Konzum wiec ceny porownywalne do naszych badz troche drozsze, na osobe wychodzi jakies 85 zl na dzien wiec gotujac samemu mozna spokojnie przezyc
m_cowboy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_cowboy » 11.07.2009 09:50

Jeśli macie jakąś "rezerwę" kasy ok. 1000 zł to nie ma co czekać tylko trzeba się pakować. Przypuszczam, podobnie jak przedmówcy :wink: , że 1300 na osobę nie wystarczy, ale jak dołożycie kilka stów to bęzie ok.
A tak konkretniej na temat "oszczędnego diselka" :D . Obawiam się, że bierzesz pod uwagę spalanie tzw "na trasie" (5,5l) ze średnią PRZELOTOWĄ OK. 50km/h. Jeśli masz zamiar omijać autostrady to zgoda, takie będzie. Jeśli jednak pojedziecie autostradami to każdy oszczedny diselek zamienia się w paliwożernego smoka :wink: :D
Mój disel ma średnią na trasie nawet 4,7l przy lekkiej nodze, ale na autostradzie spalanie rośnie do 7 - 8l... 8O i nawet więcej
sandraimarcin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandraimarcin » 11.07.2009 10:02

oj 7-8 to chyba masz jakiegoś diesla nie z grupy VAG, ale spalanie zostawmy w razie czego mamy jeszcze 2.5 V6 w benzynie ale to tanie nie będzie ;)

co sądzicie na temat innych naszych pytań zawartych w 1 poście?

Wycieczki zdecydowanie sobie odpuszczamy, zakochaliśmy się w CRO z Waszych relacji i sami też chcielibyśmy móc tam odpoczywac.
Żonie bardzo przypadła Baska Voda i tam chcielibyśmy uderzyc bądź w okolice jej. Jakieś wskazówki? Pozdrawiamy serdecznie i prosimy o odpowiedzi z pierwszego postu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2009 10:19

iro napisał(a):Fux. Za 300-400 euro można przejechać 2 razy do CRO i z powrotem :lol:

Czyżby? :roll:
To weź kartkę i sobie policz...
A 2 x 7,7 euro
CZ 330 koron
HR około 350 kun
SLO 2 x 15 euro; są tacy, co nie jadą tylko przez Maribor...
Razem 15,4 + 10 + 50 + 30 = 105,4euro
Paliwo około 3 000km x 10l po 1 euro = 300 euro

Pytania? :twisted:
sandraimarcin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandraimarcin » 11.07.2009 10:41

FUX, dzięki za wyliczenia, szczególnie ceny dróg w CRO bardzo się przydały.
Spalanie 10 litrów to raczej abstrakcja, jeździłem swoim autem już kilkadziesiąt tyś km i mam jakieś pojęcie o jego spalaniu :wink:

Wiem że przy normalnej jeździe, z używaniem głowy spokojnie zamknę się w 5,5 z klimą max 120kmh i bagażem dla 2 osób.

Mamy więc 30x 5,5x ceny paliw i wychodzą koszta podróży
do tego jakieś 70 euro za koszty opłat za drogi(Słowenje omijamy bo jak od początku zaznaczamy liczymy na oszczędnośc.

Moja żona dopytuje co z garnkami na prywatnej kwaterze ;), bo zbytnio się chyba na kosztach podróży skupiliśmy.
Jeśli mówicie że o apartamencie możemy zapomniec ---> zapominamy. Jakies info nt. pokoi? Czego w tej wspólnej kuchni dla pokoików brak? Czajnik elektryczny wziąc?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2009 10:57

Kwatery są raczej kompletnie wyposażone.
My zawsze zabieramy ostre noże kuchenne.
Problemem sa czasmi patelnie bez powloki teflonowej, brak korkociągu, czy otwieracza do puszek.
Płyty są w większości przypadków elektryczne.
Sugeruję zabranie małego czajnika elektrycznego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2009 14:08

FUX napisał(a):....Pytania? :twisted:

FUX nie każdemu pali 10/100 :wink:
Ja robię dla siebie kalkulacje na poziomie 4,5-5,0 ON/100 więc Twoje wyliczenia są średnio wiarygodnie.
Dla mnie np :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.07.2009 15:27

Piotrek_B napisał(a):
FUX napisał(a):....Pytania? :twisted:

FUX nie każdemu pali 10/100 :wink:
Ja robię dla siebie kalkulacje na poziomie 4,5-5,0 ON/100 więc Twoje wyliczenia są średnio wiarygodnie.
Dla mnie np :lol:

Masz za wolny samochód... :devil:
Mój pali 10-12l
klodi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) klodi » 11.07.2009 15:35

Myślę, że apartament za 30 euro jest do zdobycia. W tamtym roku w Orebić apartament 3-os a w nim wiadomo (kuchnia wyposażona dosć dobrze bez czajnika elektrycznego i łazienka) 28 euro. Tak jak piszę za trzy osoby. Oczywiście sezon czyli sierpień. W tym roku starigrad-Paklenica też sierpień apartament 35 euro. Powiem szczerze, że byłby problem w takiej cenie znaleźć lokum dla np 5 rodzin tak jak my jedziemy ale jak jedziecie sami - Boże ty mój nie będzie problemu. Pozdrawiam i powodzenia życzę.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne