Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza wycieczka do Chorwacji czy do Włoch(kwiecień)

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Pierwsza wycieczka do Chorwacji (kwiecień)

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.03.2016 19:05

northwest napisał(a):Z północy PL (Wejherowo) - jak najlepiej jechać? Przez Niemcy i Austrię/Słowenię - czy przez PL itp?:)

Jeśli wybierzesz Włochy, to polecam trasę przez Niemcy, z wykorzystaniem A9.

Jeśli do Chorwacji, to raczej "tradycyjnie", czyli PL-CZ-A-SLO-HR.

O szczegóły pytaj w wątkach tematycznych.
z-trojmiasta-przez-kolbaskowo-monachium-i-salzburg-t26971.html
trasa-z-polski-polnocnej-przez-kolbaskowo-na-istrie-t25840.html

I nie bój się pytać. Jeden się zirytuje, trzech innych odpowie. Przecież, qui rogat, non errat.
Unikaj raczej pytań o rzeczy oczywiste, bo są tacy, którzy nie wytrzymują napięcia. :oczko_usmiech:
Magdzik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdzik » 09.03.2016 19:18

Jedź do Toskanii...... Piękne zabytki i krajobrazy, cudowne miasteczka. Mając dwa tygodnie można wiele zwiedzić.
Chorwację zostaw na przyszły rok, szkoda tam jechać i nie czerpać przyjemności z kąpieli :).

Byliśmy pod koniec kwietnia w Toskanii i pogoda była ok. Mam zdjęcia i wszędzie jesteśmy w podkoszulkach.... Dzieciakom też się podobało. Już tęsknię za naszym Montepulciano, cudowną kawą w Pienzie, Cortoną, Sieną, Montalcino itd itd...

Ale mi się zatęskniło....
corsarz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) corsarz » 10.03.2016 08:28

Wspomniałeś, że przelot nie bardzo. Szkoda bo w terminie kwietniowym można znaleźć naprawdę ciekawe oferty.
Proponowałbym przelot na Kretę. Tam pogoda w kwietniu jest juz naprawdę ładna, z pewnością z plaży też byście skorzystali.
Na miejscu wynajmujesz auto i zwiedzicie wyspę wzdłuż i wszerz. Z Krety koniecznie wycieczka statkiem na pobliską wysepkę Santorini, naprawdę warto.
http://gdziewyjechac.pl/14062/czy-santorini-to-dawna-atlantyda-sprawdzcie-sami.html

Finansowo dla 2 osób wyjdzie porównywalnie jak objazd Chorwacji czy Włoch.

Jeśli jednak przelot zdecydowanie odpada to rozważ jeszcze przejazd przez Chorwację i pobyt tygodniowy gdzieś w płd. Dalmacji a następnie proponuję przemieścić się do Grecji by tam spędzic kolejny tydzień.

http://gdziewyjechac.pl/4620/zwiedzanie-grecji-kontynentalnej-top10-atrakcji-turystycznych.html

Jeśli zostaniesz przy opcji Chorwacja - Włochy to całkiem ciekawym, choć nie tanim rozwiązaniem jest przeprawa promem z Dubrownika do Bari. Wtedy w zasięgu masz piękne włoskie miasta jak: Foggia, Neapol, Potenza oraz Matera czy też rewelacyjne plaże na południu.
northwest
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) northwest » 10.03.2016 10:24

walp napisał(a):
northwest napisał(a):Z północy PL (Wejherowo) - jak najlepiej jechać? Przez Niemcy i Austrię/Słowenię - czy przez PL itp?:)

Jeśli wybierzesz Włochy, to polecam trasę przez Niemcy, z wykorzystaniem A9.

Jeśli do Chorwacji, to raczej "tradycyjnie", czyli PL-CZ-A-SLO-HR.

O szczegóły pytaj w wątkach tematycznych.
z-trojmiasta-przez-kolbaskowo-monachium-i-salzburg-t26971.html
trasa-z-polski-polnocnej-przez-kolbaskowo-na-istrie-t25840.html

I nie bój się pytać. Jeden się zirytuje, trzech innych odpowie. Przecież, qui rogat, non errat.
Unikaj raczej pytań o rzeczy oczywiste, bo są tacy, którzy nie wytrzymują napięcia. :oczko_usmiech:

Dziękuję bardzo za trasę :)
Czy ta trasa google którą mi "narysowałeś" przebiega przez darmowe drogi?:)

Nie lepiej jechać przez Niemcy?:) Jak myślicie?

Kurczę, kusicie tymi Włochami.... Powiem szczerze że nie mam zbyt dużo środków na tą wycieczkę i raczej będę szukał tańszych noclegów... :) Z bookingu wychodzi że Chorwacja jest tańsza, z kolei Włochy mają lepszą pogodę.... sam nie wiem....
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.03.2016 11:31

northwest napisał(a):Dziękuję bardzo za trasę :)
Czy ta trasa google którą mi "narysowałeś" przebiega przez darmowe drogi?:)

To jest trasa "szybka", więc tam gdzie to możliwe, przebiega autostradami. W przypadku opcji przez Niemcy, masz jednak ok. 800 km za darmo (jeszcze).

Jeśli zależy Tobie wyłącznie na drogach bez opłat, można trasę zmodyfikować.
Nie polecam jednak jazdy 1500-2000 km, wyłącznie drogami lokalnymi. :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.03.2016 14:12

Nocleg cro to ca. 50-80 €/dobę za 3-4 osoby-apartament.
Włochy x 1,5-2. Taki lajf.
km podobne, zwiedzanie droższe (wstępy).
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 10.03.2016 14:18

FUX napisał(a):Nocleg cro to ca. 50-80 €/dobę za 3-4 osoby-apartament.

5 lat lat temu płaciliśmy 80€ za apartament 2+2 na Sardynii. Przy plaży, dobry standard, wspólny basen dla 3 apartamentowców. przełom sierpnia/września.

Rok temu za podobną konfigurację i termin w HR nie był szansy znaleźć niczego poniżej 75-80€
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 10.03.2016 15:20

FUX napisał(a):Nocleg cro to ca. 50-80 €/dobę za 3-4 osoby-apartament.

Fux myślę, że jak za kwiecień to w Cro trochę przestrzeliłeś z tymi cenami. No chyba, że jakiś mocno wypasiony apartament albo hotel. No i przez booking pewnie podobnie :cry:

Jeśli Chorwacja to może po prostu jedź autostradą na samo południe, zacznij zwiedzanie od Dubrownika a potem Jadranką na północ zatrzymując się tam gdzie Wam się spodoba. W Chorwacji w kwietniu myślę, że spokojnie można jechać w ciemno i jak już wyżej było napisane w większych miejscowościach w sensownych cenach na pewno coś znajdziecie ( myślę, że na pewno połowa tego co podaje Fux).
My jedziemy w kwietniu do Włoch na przedłużoną majówkę nad Gardę, ale gdyby to był mój jedyny i dwutygodniowy urlop wybrała bym włoską objazdówkę, albo wyspy Kanaryjskie :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2016 18:10

Magdzik napisał(a):Jedź do Toskanii...... Piękne zabytki i krajobrazy, cudowne miasteczka. Mając dwa tygodnie można wiele zwiedzić.

Popieram :D :D , przeczytaj relacjękulek lub krótszą myszy - byli trochę później, ale już będziecie mieć jakieś rozeznanie....

Krzychooo napisał(a):
klerjeser napisał(a):Włochy, nie obrażając Chorwacji ,to jeśli chodzi o zabytki, liga znacznie wyżej.

Bój się Boga, bluźnierco!!! 8O Nie zapominaj, że Dubrownik i Plitvice to klasa wszechświatowa :lol:. Tylko kompletny ignorant twierdzi inaczej! Nigdy nie byłem we Włoszech, ale wiem, że w całej Italii z chorwackimi atrakcjami równać się może jedynie Koloseum :idea: :wink:

:lool: :lool: :lool: Ale trafiłeś....

Krzychooo napisał(a):A poważnie mówiąc, włoska opcja też na pewno jest warta rozważenia. Na pewno dałoby się sklecić fajną objazdówkę. Werona, Wenecja, Florencja, Siena i inne toskańskie miasteczka, może Garda, Asyż czy Cinque Terre...

Pomysł super i plan też dość dobry.

A co do cen... Szukaj szukaj i znajdziesz. Zwłaszcza trochę dalej od centrum, patrz na obrzeża, ceny będą lepsze...
northwest
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) northwest » 17.03.2016 10:36

Czy na chwilę obecna da się w jakiś sposób ominąć płatne drogi w Słoweni?:)
Zastanawiam się nad trasą przez Niemcy... Myślicie że jest sens kombinować?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.03.2016 10:52

northwest napisał(a):Czy na chwilę obecna da się w jakiś sposób ominąć płatne drogi w Słoweni?:)
Zastanawiam się nad trasą przez Niemcy... Myślicie że jest sens kombinować?

Kombinuj.
Ale cóż to się Tobie porobiło :?: 8O
Zapomniałeś, co było wcześniej napisane :?:
northwest
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) northwest » 17.03.2016 11:05

Mamy z żonką problem czy Włochy czy Chorwacja... Ja obstawiam za Chorwacją - a żona za Włochami ;)
Jesteśmy na etapie liczenia kosztów....

Znaleźliśmy awaryjnie nie za drogie noclegi na neckermanie z dojazdem własnym we Włoszech i Chorwacji (nie mogę jeszcze wstawiać linków na forum).

Troszkę drogo wychodzą tylko te Winiety.... :) Kurczę, oba kraje piękne i kuszą... :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.03.2016 11:17

northwest napisał(a):Mamy z żonką problem czy Włochy czy Chorwacja... Ja obstawiam za Chorwacją - a żona za Włochami ;)

Znaleźliśmy awaryjnie nie za drogie noclegi na neckermanie z dojazdem własnym we Włoszech i Chorwacji (nie mogę jeszcze wstawiać linków na forum).

Troszkę drogo wychodzą tylko te Winiety.... :) Kurczę, oba kraje piękne i kuszą... :)

Koszt winiet jest śladowy, jeżeli chodzi o A czy CZ.

Wjeżdżając do SLO od strony Grazu, możesz ominąć autostradę.

We Włoszech za autostrady trochę Cię po kieszeni pociągnie. Takie uroki podróżowania.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.03.2016 11:56

northwest napisał(a):Mamy z żonką problem czy Włochy czy Chorwacja... Ja obstawiam za Chorwacją - a żona za Włochami ;)

Taniej wyjdzie Chorwacja. I wcale nie uważam, że będzie mniej atrakcyjna niż Włochy. Zwłaszcza, jeżeli jedziecie po raz pierwszy.
Istria - Zadar - Szybenik - Trogir - Split - Omiš - Ston - Korcula - Dubrownik. W drodze powrotnej Plitvickie i Zagrzeb.
Piękną objazdówkę można zrobić.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 17.03.2016 22:18

No, liczyć trzeba. :)

Podróżowanie po Włoszech (autostrady, paliwo) jest droższe. Za litr Pb95 trzeba zapłacić ok. 6 zł.
Autostrada z Brennero do Florencji (447 km) kosztuje 32,5 euro. W przeliczeniu na 100 km daje to kwotę ok. 31 zł

Jadąc przez Chorwację z płn. na pł. (A2+A1) zapłacisz 270 kun. W przeliczeniu na 100 km daje to ok. 28 zł.
W sumie różnica niewielka w porównaniu z autostradami włoskimi, ale paliwo jest tańsze ok 4,8 zł/l

Objazd słoweńskiej autostrady znajdziesz w tym wątku
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Pierwsza wycieczka do Chorwacji czy do Włoch(kwiecień) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone