Wolę czytać relacje niż pisać, ale z pewnych względów zostałam unieruchomiona w domu i mam duuuużo czasu, dlatego spróbuję coś wysmyczyć. Mimo nadmiaru czasu przerwy w pisaniu moga byc długie, za co przepraszam, jeśli ktoś będzie to czytać.
Wakacje 2011 to nasze (moje i męża) trzecie odwiedziny w Chorwacji.
Pierwszy raz spędzilismy tam podróz poślubną we wrześniu 2007 roku i od razu pokochalismy ten kraj. Korzystalismy wtedy z usług biura podróży- taki wypoczynek+zwiedzanie- i stacjonowaliśmy w pobliżu Trogiru. Odwiedziliśmy wtedy wodospady Krka, Trogir, Split, Dubrovnik i Medjugorje.
Kolejny raz udalo się spędzić wakacje w Chorwacji w 2010.
Sami poszukaliśmy sobie prywatnej kwatery na Ciovo, ale w części należącej do Trogiru i bilety na podróż linią wakacyjną autobusową.
Wtedy własnie odkryliśmy, że woda w Jadranie może być znacznie czystsza niż w okolicy Trogiru- zwiedziliśmy Sibenik, Primosten, ponownie Split (tym razem dokładniej), Trogir od A do Z, część Ciovo, Soltę i... doznałam kontuzji nogi, co uniemożliwiło dalszą objazdówkę
Po tamtych wakacjach bylismy zgodni- kolejne wakacje na pewno w Chorwacji.
Ponieważ uwielbiam planować ,od grudnia opracowywałam plan co, gdzie, jak i kiedy.
W styczniu, po przeglądnięciu dziesiątek ofert i wielu odpowiedziach na mojego maila, że niestety brak miejsc, zarezerwowaliśmy z wahaniem apartament w Breli na Frankopańskiej. Co prawda przerażały mnie komentarze, że na Frankopańskiej hałas, dzikie tłumy na motorach, itd, na szczęście nic z tych rzeczy się nie sprawdziło
Ponieważ nie mielismy żadnego doświadczenia w długich trasach (najdalej jechalismy 400 km nad morze), a w dodatku nie dysponowaliśmy samochodem i auto pożyczaliśmy od mojego taty postanowiliśmy zrobić aż 2 noclegi tranzytowe zarówno w drodze na wakacje, jak i z powrotem.
Chcieliśmy jednak wykorzystać je jak najlepiej i zaplanowaliśmy trasę, tak aby móc zwiedzić kilka ciekawych miejsc.
Ostatecznie trasa wyglądała następująco:
Ostrów- Cesky Krumlov-Plitvice-Brela i z powrotem Brela- Ptuj- Litomyśl-Ostrów. Na miejscu odwiedziliśmy Baską Vodę, Omis, Makarską, Dubrovnik, Bol i Jelsę na Hvarze.
Poniżej zdjęcie z Ceskiego Krumlova na zachętę