Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza taka wyprawa- Chorwacja 2011 (Brela)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.03.2012 09:14

Oj zachęcił mnie zdjęcie z Ceskiego Krumlova, zachęciło :)
Wasza trasa jest dla mnie totalną abstrakcją więc tym chętniej zasiądę i poczytam, pooglądam. Muszę sobie tą trasę na spokojnie przeanalizować :)
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 14.03.2012 15:53

Cieszę się, że ma kto czytać te moje wypociny :D

Wracając do Krumlova- zanim wytargaliśmy się z pokoju było dobrze po 16stej i ,niestety, padało. Na szczęście przed wyjazdem zakupiliśmy kurtki przeciwdeszczowe, nie pomyśleliśmy jednak, żeby do walizki, którą braliśmy do pokoju, spakować ciepłe ubrania, więc temperatura, która wieczorem spadła do 13 stopni jednak nas zaskoczyła...

Przeszliśmy kawałek starówki, ale w deszczu zwiedzało się kiepsko, no i zdjęć nie robiliśmy. Wpadliśmy więc na pomysł, żeby zwiedzić zamek
http://www.zamek-ceskykrumlov.eu/en/
- będzie ciepło, sucho i może przestanie w tym czasie padać.
(Taki scenariusz sprawdził się kiedyś w Wieliczce :) )
Idziemy zatem do kasy i okazuje się, że ostatnie zwiedzanie w języku angielskim w tym dniu (było przed 17stą) już się zaczęło.
Możemy dołączyć do grupy zwiedzającej po czesku- nie ma sprawy- w końcu język prawie jak ojczysty. Ostatecznie byliśmy bardzo zadowoleni. Pani miała super dykcję i większośc opowieści dało się zrozumieć.
Tras zamkowych jest kilka- my przeszliśmy tylko jedną z trzech dostępnych- nr 2, o ile pamiętam. Tanio nie jest, ale naprawdę warto.
Zamek przepiękny i ślicznie położony. Turystów w całym mieście i na zamku full.

Wyszliśmy po jakiejś godzinie. Moje kiszki wygrywały już nie tylko marsza, ale po prostu grały cały koncert. Musiałam cos zjeść.Zresztą mąż też był głodny, bo jak długo można żyć o kabanosie z bułką :roll: ?

Knajpek, restauracji, kawiarni, etc... jest w Krumlovie zatrzęsienie- stosownie do ilości turystów, ale ze względu na fakt, iż deszcz NIE PRZESTAŁ padać :evil: trudno było znaleźć lokum z cenami do przyjęcia, miło wyglądającego i mającego w menu typowo czeskie dania (uwielbiamy próbować miejscowych specjałów i nic innego nie wchodziło w grę).

Ostatecznie weszliśmy do restauracji Barbora.
Zamówiliśmy gulasz myśliwski, chyba grillowany stek wieprzowy i piwo.
Było ok, ale bez ochów i raczej w górnych granicach cenowych.
http://www.hotelbarbora.cz/cz/jidelni-listek

Zdecydowaliśmy się, mimo ciągłego deszczu, wrócić do pensjonatu i spróbować ponownej eskapady z aparatem wieczorem, kiedy wszystko będzie pięknie podświetlone. Nie wiedzieliśmy jednak, ze podczas wieczornego zwiedzania doznamy olśnienia w pewnej kwestii...

Poniżej kilka zdjęć opisanych miejsc z dnia następnego, kiedy wreszcie zaświeciło słońce :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
plessant
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) plessant » 14.03.2012 20:42

Spóźnienie nadrobione. Od teraz obiecuję być na bieżąco :D
Agasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agasz » 14.03.2012 21:06

tygrysek0038 napisał(a):Nie wiedzieliśmy jednak, ze podczas wieczornego zwiedzania doznamy olśnienia w pewnej kwestii...

Zaciekawiona jestem bardzo i czekam na ciąg dalszy :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 14.03.2012 22:36

Hej.

Ja też czekam na to olśnienie :wink:

8)
tomasz781
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz781 » 15.03.2012 06:34

Też się dołączam .
Zeszły rok Brela,było oczywiście super.
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 15.03.2012 12:55

Tomasz a w jakim miesiącu byłeś w Breli.mógłbyś napisać jak było ze znalezieniem miejsca na plaży???były tłumy???pozdro
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 15.03.2012 14:27

Cześć!
Wykupuję miejscówkę :)
Byłem w Breli dwa razy,chętnie sobie przypomnę.
Pozdrawiam!
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 15.03.2012 15:20

Niektórzy mają prawo czuć się rozczarowani, co do tematu olśnienia, ale w dalszej części relacji zobaczycie, że namiętnie lubimy jeść (gotować zresztą też)
Wyjaśnię zatem, że olśnienie dotyczyło knajpki, którą będę już zawsze wszystkimpolecać :lol: Chodzi o U Maleho Vitka.
http://www.vitekhotel.cz/restaurace.html
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to lokal(ik) o wielkości 5 metrów na 4 zastawiony do granic możliwości i całkowicie zapełniony, ale po dłuższym przyglądaniu się z zewnątrz (ktoś przygrywał właśnie na pianinie w środku tej mikro salki) zauważyliśmy, że obok widać jeszcze jedną salkę. Później okazało się, że sal jest kilka, połączonych, na piętrze jest nawet hotel, a my jedliśmy w salce będącej tez recepcją 8O , co nie zmienia faktu, ż TAKIEGO jedzenia w Czechach nie mieliśmy okazji spożywać od 2007.
Pisałam już o tym na forum, ale ile razy pomyślę o pieczonej kaczce z ziemniaczanymi knedlikami i czerwoną kapustą, to zaczynam mieć ślinotok :oops:
Obrazek

Próbowaliśmy tam również zupy czosnkowej (całkiem, całkiem), pieczoną kiełbasę BURU BURU :lol: z dodatkami, a małżonek również jasne i ciemne piwo z miejscowego browaru (podobno naprawdę smaczne) Eggenberg. Wszystko w znacznie przyjemniejszych cenach niż wcześniej.

Co do zwiedzania wieczorem- polecam- miasto jest pięknie podświetlone i widoki są wspaniałe.
Niestety, większośc wyszła poruszona- nie mieliśmy statywu. Ale dla równowagi zamieszczam kilka kolejnych zdjęć "dziennych:-) (pusto, ale to była niedziela, wcześnie rano).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bianco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bianco » 15.03.2012 15:57

Jadę w tym roku do Breli, więc czytam!
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 15.03.2012 16:19

Bianco napisał(a):Jadę w tym roku do Breli, więc czytam!

Szczęśliwy człecze...
Bianco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bianco » 15.04.2012 20:58

No i od miesiąca czekam, a tu nic więcej nie napisano...
Czyżby do Breli nie dotarli??? :?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.04.2012 07:51

Bianco napisał(a):No i od miesiąca czekam, a tu nic więcej nie napisano..

Skandal :evil:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 16.04.2012 08:14

Ja też czekam.

Tygrysek nieźle się przyczaił.

Ale, jak to po wygłodzonym mocno tygrysku można się spodziewać, uderzenie nastąpi niedługo (tak myślę).

A wtedy strzeżcie się parzystokopytni.

Tygrysku do ataku!!
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 16.04.2012 13:58

Spóźniony, ale już nadrobione i zasiadam,
czekając na dalszy ciąg :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pierwsza taka wyprawa- Chorwacja 2011 (Brela) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone