napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.01.2010 12:05
Powiem tak: my zawsze na Wielkanoc wybieramy się gdzieś na hr wybrzeże (za krótkie święta na podróż do Pl) i zawsze wcześniej coś rezerwujemy (mało czasu, którego nie chccemy tracić na szukanie).. i powiem, nie jest łatwo. Zawsze w znacznym procencie słyszymy od właścicieli, że w tym okresie nie wynajmują, że właśnie są w trakcie przedsezonowego remontu, albo, że lada moment będą ten remont zaczynać...
W ciemno zawsze coś znajdziesz, ale bądz gotowy na to, że pani, co to Ci drzwi otworzy będzie nieco zdziwiona, będzie Ci musiała pościelić itp. Bo o tej porze niezapowiadzinych gości raczej się nie spodziewa. Moja rada: od razu pytaj o ogrzewanie (lub choć klimatyzator). Nie dlatego, by był mróz, ale w "betonowym klocu" temperaturę masz jak na zewnątrz, zatem, kiedy w nocy temperatura spadnie do 15, albo niżej (co przeciez może się zdarzyć), to będziesz spał w sweterku i skarpetkach.
Co do obłędnych cen, to też nie wiem... Oferta wtedy mocno ograniczona, mała konkurencja.... poza tym przy wynajmowaniu na krótej niż tydzień (o ile dobrze rozumiem, chcesz urządzić sobie "objazdówkę") cena automatycznie rośnie o 20-30 % i nie zmiłuj.
Dwa lata temu właśnie na Wielkanoc w Omišu pani nam liczyła 40 e za noc - a przecież załatwiał to mój mąż czyli Chorwat zatem nie miała litosći nawet dla rodzimych turystów (bo jak twierdzila - ma ogrzewanie - czyli klimatyzator...) po 2 dniach zwialiśmy do domu (do spania zakładaliśmy na siebie wszystko ciepłe, co mieliśmy); tem. wewnątrz była poniżej 17 st. a wyjść nie mogliśmy, bo lało....; wlaściewie to na Wielkanoc już byliśmy w domu szczęśliwi , nie zziębnięci i nieco mniej oskubani ( a wyjechaliśmy w Wielki Czwartek) pogoda wtedy była straszna....
Na kąpiele morskie, to raczej się nie szykuj na początku kwietnia (zwłaszcza na Istrii), chyba, że jesteś członkiem klubu morsa i 16-17 st. na kąpiel to dla Ciebie w sam raz....(cieplejsze morze w październiku, czasem nawet i listopadzie niż w kwietniu)
Kwiecień w Hr to idealny czas na zwiedzanie.
Pozdrawiam