Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 28.12.2023 11:15

IMG_5420.png

Absolutnie spóźniona kartka Świąteczna :roll:

I na próbę czy działają tu rolki z facebooka, w dalszej części relacji myślałam o dorzucania krótkich filmów z drona, które mam już w postaci rolek na fb. W linku dla zainteresowanych. Jeśli nie będzie takiej możliwość, to może spróbuję wrzucić na YT ale to trochę bardziej skomplikowane bo bym musiała muzykę jakąś na wolnej licencji podłożyć ;)
Zimowo- świąteczne filmiki na próbę, bo już w następnym odcinku mógłby być krótki filmik z pierwszej "lokacji".

Klik klip nr1
Klik klip nr2
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 29.12.2023 13:43

Bbee88 napisał(a):
No i mijacie ogrodzenie naszej kwatery :) ale to już wiecie.

oj, wydaje mi się, że ogrodzenie waszej kwatery było o przecznicę lub dwie dalej :co: na Paklenickiej! :)

[/quote]

No pewnie :glupek: . Inny płotek był u nas . Za krótko tam byliśmy, stąd pomyłka. :lol:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 02.01.2024 16:34

Witam w Nowym Roku 2024! :verryhappy: :papa: Czas Świąt mocno zajęty już minął, więc pora nadrobić trochę relację :)

6 sierpnia
Seline Bili Brig
Rano przez chwilę padał deszcz, na szczęście szybko pogoda się uspokoiła, więc w oczekiwaniu na przyjazd reszty rodziny do Starigradu i realizację naszych wspólnych planów, chcieliśmy zaliczyć jakąś chorwacką plażę. Oczywiście najlepiej pustą i dziką :) Dobrze żeby miejscówka była dosyć blisko, więc padło na plażę w pobliżu miejscowości Seline. Dojazd samochodem był prosty, dziki parking pomiędzy drzewami. Po krótkim przejściu ścieżką naszym oczom ukazała się pusta miejscówka. Prawdopodobnie mogliśmy szukać też i dalej, a przez nieznajomość terenu postanowiliśmy się umiejscowić na niemal nie będącej plażą "plaży". Średnio fajne błocko z kamykami i trochę igliwia w wodzie. Ale widoczek całkiem przyzwoity. Dzieci niecierpliwiły się by wskoczyć do wody, ja również weszłam do wody razem z aparatem, więc dosyć płytko :)

IMG_0676.png
IMG_0694.png
IMG_0705.png
IMG_0707.png
IMG_0739.png
IMG_0743.png

Naprzeciw widać miejscowość na drugim brzegu kanału, Vinjerac. Żeby obejrzeć plażę z perspektywy wody i z góry, zapraszam na filmik. Mój mąż to na razie początkujący droniarz, ten film był jednym z jego pierwszych ;)

Film z drona znajduje się TU :spoko:

W trakcie kręcenia filmu na plaży pojawiła się jeszcze jedna rodzinka. My po krótkim plażowaniu postanowiliśmy się zbierać, bo popołudnie miało być bardzo zajęte i ciekawe, a wieczór to w ogóle skończył się kolejną pogodową przygodą :P Ale po drodze wstąpiliśmy jeszcze do portu Seline, tak po prostu żeby chociaż zobaczyć :)
IMG_0764.png
IMG_0765.png
IMG_0766.png

Poprzedniego dnia wszystkie sklepy i prawie wszystkie interesy były zamknięte (tylko niektóre na starówce Szybeniku były otwarte), nie zrobiliśmy żadnych zapasów, przeżyliśmy dzięki mojej siostrze, która zrobiła nam zakupy spożywcze. Tak więc musieliśmy wpaść do jedynego dużego sklepu w Starigradzie jakim jest Tommy i to był nas jedyny raz w tym sklepie, mega drogi w porównaniu do późniejszych zakupów w Konzumie czy Lidlu. Już nie mówiąc o tym, że sklep był spustoszony i zatłoczony 8O
Wracamy do apartmana czekać aż przyjedzie Kamilla z rodziną :) i ruszamy dalej.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.01.2024 10:13

Śliczne niebo na zdjęciach :hearts:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 04.01.2024 12:03

Kapitańska Baba napisał(a):Śliczne niebo na zdjęciach :hearts:

Śliczne, śliczne, ale na horyzoncie już widać, że coś tam się szykuje :bojesie:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 04.01.2024 15:20

Trafiliście na taką plażę jeziorną :D . Zwierzakom chyba dobrze się pływało :mg: .
Tommy niestety chyba nigdy nie jest konkurencyjny cenowo, a w Starigradzie tym bardziej. Tam dalej jeszcze był taki mikro Konzum, ale też bez szału :zeby:. Natomiast owoce i warzywa zawsze jakieś przystępne cenowo się znajdą i w Tommym. 8)
Chyba wreszcie Cię dogonię. ;)
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 05.01.2024 09:31

Tommy niestety chyba nigdy nie jest konkurencyjny cenowo, a w Starigradzie tym bardziej. Tam dalej jeszcze był taki mikro Konzum, ale też bez szału :zeby:. Natomiast owoce i warzywa zawsze jakieś przystępne cenowo się znajdą i w Tommym. 8)

W tym małym Konzumie byliśmy potem ze dwa razy, nie było dużo asortymentu, ale dało się przeżyć, kawałek dalej była za to mała piekarnia i tam już pełen zachwyt, ale nie mamy nawet zdjęć, jakoś nie umiem w relacjonowanie wakacji :rotfl: nawet na pamiątkę :usmiechkrzywy: A w Tommym nawet warzyw i owoców nie było za dużo jak byliśmy, bo szarańcza turystyczna przeszła po nim :lol:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 05.01.2024 10:20

Chyba wreszcie Cię dogonię. ;)

Lecę więc dalej, bo u nas był jeszcze jeden przystanek po drodze :) a potem możesz mnie doganiać, a nawet wyprzedzać :D

6 sierpnia

Most Maslenički

Po powrocie do apartmanu niestety dopadł mnie ból głowy, niefortunnie, bo właśnie Kamilla z rodziną przybyli do Starigradu. Starałam się szybko dojść do siebie by na umówione popołudnie być "zwartą i gotową" ;) Jedziemy więc w umówione miejsce, ale po drodze zatrzymujemy się na widoki. Dużo widoków, a i tak w "ferworze" nie przeszłam całego mostu :glupek: więc jest tylko część widoków, resztę nadrobimy innego dnia :la:

IMG_0784.png

IMG_0785.png

IMG_0786.png

IMG_0787.png
IMG_0788.png

IMG_0789.png
IMG_0792.png
IMG_0793.png
IMG_0794.png
IMG_0795.png
IMG_0799.png
IMG_0801.png
IMG_0803.png
IMG_0810.png
IMG_0814.png
IMG_0815.png
IMG_0818.png
IMG_0820.png
IMG_0822.png

Most robi duże wrażenie na żywo, szczególnie widziany po raz pierwszy czy drugi (jak u nas), widoki oczywiście piękne w każdą stronę ;)
Ostatnio edytowano 06.01.2024 17:37 przez Bbee88, łącznie edytowano 1 raz
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 05.01.2024 13:42

Bili Brig oczywiście odwiedziliśmy podczas pobytu w Seline, ale tylko fotograficznie - pod tym kątem fajne miejsce. Kąpieli nie próbowaliśmy, jechaliśmy akurat na inną plażę.

Maslenički Most obejrzeliśmy sobie w drodze na Pag w 2014 roku (prawie 10 lat temu...), nie odmówiliśmy sobie jednak kolejnego postoju, tym razem by pokazać go "kolejnemu pokoleniu" :D
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 09.01.2024 16:07

My oczywiście się tam nie zatrzymaliśmy. Mojemu mężowi trzeba wcześniej przedstawiać specjalne plany żeby gdzieś się zatrzymać :lol: .
Ból głowy - nie dziwię się przy takich zmianach pogodowych. :roll:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 09.01.2024 16:38

Kasia i Krzyś napisał(a):Bili Brig oczywiście odwiedziliśmy podczas pobytu w Seline, ale tylko fotograficznie - pod tym kątem fajne miejsce. Kąpieli nie próbowaliśmy, jechaliśmy akurat na inną plażę.

Moim zdaniem przede wszystkim jest fotograficznie ciekawa :) do kąpieli to nie. A na jakiejś fajnej plaży tam byliście w okolicy?

pomorzanka zachodnia napisał(a):My oczywiście się tam nie zatrzymaliśmy. Mojemu mężowi trzeba wcześniej przedstawiać specjalne plany żeby gdzieś się zatrzymać :lol: .

No co Ty, myślisz że mojemu to nie trzeba mówić wcześniej? :D Ja to zaplanowałam dnia poprzedniego jak wracaliśmy z Szybeniku (palcem pokazywałam jak jechaliśmy, że "tu" się jutro zatrzyma), mało tego jeszcze w domu tam miałam pozaznaczane te punkty, gdzie można się na widok zatrzymać :) Choć przyznam, że czasem się udaje zatrzymać bez zapowiedzi, jak widzę z daleka miejsce i możliwość.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.01.2024 22:27

Bbee88 napisał(a):
pomorzanka zachodnia napisał(a):My oczywiście się tam nie zatrzymaliśmy. Mojemu mężowi trzeba wcześniej przedstawiać specjalne plany żeby gdzieś się zatrzymać :lol: .

No co Ty, myślisz że mojemu to nie trzeba mówić wcześniej? :D Ja to zaplanowałam dnia poprzedniego jak wracaliśmy z Szybeniku (palcem pokazywałam jak jechaliśmy, że "tu" się jutro zatrzyma), mało tego jeszcze w domu tam miałam pozaznaczane te punkty, gdzie można się na widok zatrzymać :) Choć przyznam, że czasem się udaje zatrzymać bez zapowiedzi, jak widzę z daleka miejsce i możliwość.

Jest na to bardzo dobra rada , niemal idealna , a mianowicie przejęcie władzy nad kierownicą :chytry: - zatrzymywanie się na zdjęcia w każdym punkcie jaki Was interesuje będzie zależało tylko i wyłącznie od Was :tak: Ja tak właśnie mam :lol: i wysłuchuję teksty w stylu : " no przecież masz już takie zdjęcia" , "zatrzymywaliśmy się już tutaj jadąc w przeciwnym kierunku" , "po co ci tyle zdjęć" , "nigdy nie dojedziemy jeśli będziesz się zatrzymywał co pięć kilometrów" . . .
:lol:

Pozdrawiam
Piotr
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 10.01.2024 08:33

Bbee88 napisał(a):Moim zdaniem przede wszystkim jest fotograficznie ciekawa :) do kąpieli to nie. A na jakiejś fajnej plaży tam byliście w okolicy?

Plażowaliśmy na plaży miejskiej w Seline, na którą mieliśmy kilka minut od apartamentu - całkiem spoko, choć woda mało przejrzysta i bez turkusów. Byliśmy też na plaży Rovanjska - wrażenia z plażowania podobne, ale widokowo fajnie i jest możliwość pieszego spaceru do latarni (20 minut w jedną stronę), skąd fajnie widać Maslenički most (ten autostradowy).
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 10.01.2024 08:33

piotrf napisał(a):... i wysłuchuję teksty w stylu : " no przecież masz już takie zdjęcia" , "zatrzymywaliśmy się już tutaj jadąc w przeciwnym kierunku" , "po co ci tyle zdjęć" , "nigdy nie dojedziemy jeśli będziesz się zatrzymywał co pięć kilometrów" . . .
:lol:

Ale ... takie teksty ja też słyszę. A razem samochodem nie jeździmy, dziwne ... :lezekwicze:

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.01.2024 08:54

Bbee88 napisał(a):
Mojemu też trzeba wcześniej BYŁO mówić...ale wraz z liczbą wyjazdów i coraz spokojniejszym podejściem już sam nieraz wypatruje miejsc do zatrzymania się :D .... Dojrzał :lol: Wszystko przed Wami :verryhappy:

Ale to niebo mi się mega nie podoba.... Wiem już co było wieczorem....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone