Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 11.12.2023 08:53

5 sierpnia

W godzinach popołudniowych wyruszyliśmy z Szybenika już w kierunku miejscu noclegowego, tym razem zamiast autostradą jedziemy bardziej widokową trasą. W pewnym miejscu zatrzymaliśmy się na taki widoczek na jezioro Vransko. :)

IMG_0553.png
IMG_0552.png
IMG_0551.png
IMG_0547.png
IMG_0546.png
IMG_0544.png
IMG_0543.png
IMG_0541.png

To niestety jedyne widoki jakie w tej trasie uwieczniłam, śpieszno już nam było dostać się tam gdzie mamy spać i już nareszcie odpocząć. A gdzie jedziemy i dlaczego? To w następnym odcinku. :zeby:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.12.2023 09:51

Jezioro wygląda pięknie. Nigdy tam nie byliśmy więc zawsze z przyjemnością zerkam na nie w relacjach :D
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 11.12.2023 15:42

Pewnie mi mówiłaś, ale nie pamiętam który to dokładnie punkt. :)
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 11.12.2023 18:03

pomorzanka zachodnia napisał(a):Pewnie mi mówiłaś, ale nie pamiętam który to dokładnie punkt. :)

Chyba nie mówiłam :) To nie jest jakiś konkretny punkt, zjechaliśmy po prostu z drogi w zatoczkę gdzie było można i gdzie był widok. Na pewno za Biograd na Moru w prawo :) ale dokładnie w którym miejscu to nie wiem ;D
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 13.12.2023 11:49

5 sierpnia

Starigrad Paklenica

Nareszcie byliśmy na miejscu. Czemu tak nietypowe (podobno, bo to nasz pierwszy raz) miejsce na chorwackie wakacje? Kiedy próbowałyśmy z Kamillą dopasować wakacyjny grafik, wyszło na to, że kiedy my możemy przyjechać, ona z rodziną już będą się zbierać do wyjazdu, ale w planach chcieli się zatrzymać jeszcze gdzieś po drodze w północnej Dalmacji. My jeszcze nie mieliśmy nic zabookowanego, a był koniec kwietnia, więc padło na tą miejscowość ze względu na dostępność noclegów, położenie w pobliżu kilku miejsc, które chcieliśmy zwiedzić, zobaczyć. A było tego trochę jak na nasz w sumie krótki pobyt, bo w planach jeszcze są dodatkowe wakacje w drodze powrotnej do domu.
Do Starigradu dotarliśmy popołudniu, przywitała nas nasza gospodyni, która okazało się, że mówi tylko po chorwacku :lol: a był nasz to pierwszy kontakt z tym językiem w zasadzie :oczy: Na pierwszy rzut ucha trochę przypominał nam czeski ;) Ale, ale mimo, że pani kompletnie nie porozumiewała się żadnym ze znanych nam języków (angielski, niemiecki, rosyjski), jakoś udało się dogadać. W konkretach posługiwała się translatorem w komórce. A tak w sumie myślę, że sporo udało się zrozumieć po chorwacku, bez znajomości języka :verryhappy: Dostaliśmy na przywitanie karton z sokiem jabłkowym, butelkę wody i butelkę wina :) Po wniesieniu wszystkich bagaży okazało się, że znów pada deszcz... Oj trochę przykro, bo myślałam, że po odpoczynku uda się jeszcze wychylić nosa na zewnątrz...
Późnym popołudniem na szczęście uspokoiło się, zdążyliśmy już się umyć i odpocząć, więc póki znów się nie rozpada postanowiliśmy iść przywitać się z miasteczkiem i morzem.

Palmy w ogrodzie całe mokre.

IMG_0557.png

Idziemy
IMG_0559.png

Spojrzenie na góry. Nad Welebitem chmury się piętrzą.
IMG_0563.png

Jak widać kałuże są, co zobaczycie też na wielu innych zdjęciach.
IMG_0564.png

IMG_0565.png

IMG_0566.png

Dotarliśmy, młodsza córka leci w kierunku wody. Pożałowaliśmy, że nie wzięliśmy jej butów do wody, bo w planach był raczej spacer.
IMG_0567.png

Vecka Kula z daleka.
IMG_0568.png

Postanawiamy iść sobie dziś w kierunku "centrum", portu, więc posuwamy się wybrzeżem, w prawo.
IMG_0569.png
IMG_0570.png
IMG_0571.png
IMG_0574.png
IMG_0577.png
IMG_0582.png
IMG_0595.png

Co jakiś czas też zerkamy na góry.
IMG_0597.png
IMG_0599.png
IMG_0600.png
IMG_0603.png
IMG_0606.png
IMG_0609.png
IMG_0613.png
IMG_0622.png
IMG_0624.png
IMG_0637.png

Jest trochę turystów, dużo słychać języka polskiego. Prawie jak w Mielnie, a to nie jest dobre skojarzenie :lol: Gdy słyszymy polskie przekleństwa w dużej ilości to zmykamy w drugą stronę, bo nie chcemy być kojarzeni z "takimi" osobami :?
IMG_0644.png
IMG_0647.png

Słońce zachodzące chowa się za chmury.
IMG_0653ulep.png

Jest święto, w kościele trwa msza, więc przechodzimy obok i nie przeszkadzamy.
IMG_0666.png
IMG_0667.png

Po zachodzie już wracamy powoli w kierunku apartmanu.
IMG_0670.png
IMG_0673.png
IMG_0674.png
IMG_0675.png

Opis mój raczej ubogi, jak próbuję coś opisać to wychodzi mega chaotycznie :oczy: tak jak pisałam, moja relacja będzie bardziej zdjęciowa.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.12.2023 12:59

Satrigrad Paklenica :bojesie: To były nasze drugie rodzinne wakacje w Cro 13 lat temu. Popatrzę co się pozmieniało...

Nocleg mieliście w okolicy hotelu Alan, bliżej Seline?
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 13.12.2023 13:28

piekara114 napisał(a):

Nie kojarzę za bardzo tego hotelu, ale tak, bliżej Seline, niedaleko wjazdu na ulicę prowadząca do Parku Narodowego Paklenica.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2023 19:27

Bbee88 napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Nie kojarzę za bardzo tego hotelu, ale tak, bliżej Seline, niedaleko wjazdu na ulicę prowadząca do Parku Narodowego Paklenica.

Bardzo prawdopodobne jest to , że korzystaliśmy z tego samego hotelu , po otwarciu okna można było poczęstować się oliwkami . . . :?: :mg:

Pozdrawiam
Piotr
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 14.12.2023 20:47

piotrf napisał(a):
Bardzo prawdopodobne jest to , że korzystaliśmy z tego samego hotelu , po otwarciu okna można było poczęstować się oliwkami . . . :?: :mg:

Pozdrawiam
Piotr
Byliśmy w takim domu podzielonym na kilka apartmanów, na terenie "ośrodka" były chyba dwa czy trzy takie domy. Dokładnie nocowaliśmy na ul.Kranjčevića :oczko:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2023 22:47

W takim razie jednak nie :oczko: , my mieszkaliśmy bliżej Restoran Dinco . . .
Odwiedziliście którąś z atrakcji Paklenicy :?:

Pozdrawiam
Piotr
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 15.12.2023 08:01

piotrf napisał(a):W takim razie jednak nie :oczko: , my mieszkaliśmy bliżej Restoran Dinco . . .
Odwiedziliście którąś z atrakcji Paklenicy :?:

Pozdrawiam
Piotr

Oczywiście! :D Był to jeden z powodów wyboru miejsca noclegu, bo chcieliśmy mieć również blisko w góry jak i do morza :) Wycieczka będzie na pewno, w następnych odcinkach :usmiechkrzywy:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 17.12.2023 19:50

W Twoim wydaniu Starigrad oraz góry wyglądają cudnie :hearts: :hearts: :hearts:

No i mijacie ogrodzenie naszej kwatery :) ale to już wiecie.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.12.2023 10:18

Wieki temu byliśmy kilka dni w Starigradzie :tak:
Z samego miasta niewiele pamiętam ale wędrówki po wąwozie były ekstra :D
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 18.12.2023 11:04

Zaglądam czasem na cro.pl, szkoda, że tak mało relacji, kiedyś to po paru dniach nieobecności było mnóstwo do nadrabiania... Rozumiem, sama niezbyt mam ochotę pisać.

Fajnie, że pojawiła się jakaś relacja z pierwszej wizyty w Cro. Zdjęcia super :serduszka:

My w tym roku powrócilismy do Chorwacji po dłuższym czasie i w drodze do Środkowej Dalmacji zatrzymaliśmy się na dwa noclegi w Waszych okolicach - w Seline.
Wcześniej tylko przejeżdżaliśmy w drodze z Pagu, ale szczerze - na plus się zaskoczyliśmy. Blisko na plażę, płasko (chyba że ma się chęć na górskie wędrówki) i fajne widoki. Nawet brak turkusów mi jakoś nieszczególnie przeszkadzał :tak:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 18.12.2023 15:17

pomorzanka zachodnia napisał(a):W Twoim wydaniu Starigrad oraz góry wyglądają cudnie :hearts: :hearts: :hearts:

No i mijacie ogrodzenie naszej kwatery :) ale to już wiecie.

oj, wydaje mi się, że ogrodzenie waszej kwatery było o przecznicę lub dwie dalej :co: na Paklenickiej! :)

Kapitańska Baba napisał(a):Wieki temu byliśmy kilka dni w Starigradzie :tak:
Z samego miasta niewiele pamiętam ale wędrówki po wąwozie były ekstra :D

Będzie i wąwóz! ;)

Kasia i Krzyś napisał(a):
Fajnie, że pojawiła się jakaś relacja z pierwszej wizyty w Cro. Zdjęcia super :serduszka:

My w tym roku powrócilismy do Chorwacji po dłuższym czasie i w drodze do Środkowej Dalmacji zatrzymaliśmy się na dwa noclegi w Waszych okolicach - w Seline.
Wcześniej tylko przejeżdżaliśmy w drodze z Pagu, ale szczerze - na plus się zaskoczyliśmy. Blisko na plażę, płasko (chyba że ma się chęć na górskie wędrówki) i fajne widoki. Nawet brak turkusów mi jakoś nieszczególnie przeszkadzał :tak:

Witam w relacji! :D
W Seline również byliśmy na chwileczkę!
Okolice Starigradu są bardzo sympatyczne, mała ilość turystów jest ogromnym plusem! I jest co zwiedzać w pobliżu :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone