Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 13.05.2024 09:02

13 sierpnia

Wodospad Mumlavy

Dwa dni byliśmy w podróży, więc zmęczenie nas dopadło przogromne... Moje plany na jakąś górską trasę odłożyłam na bok, jaka z tego przyjemność będzie jak będę zmęczoną rodzinę ciągnąć gdzieś siłą? Na całe szczęście z tyłu głowy miałam też jakieś łatwiejsze wycieczki po okolicy. Dawno mieliśmy w planach zobaczyć wodospad Mumlavy, a wspomnę, że w Karkonoszach wypoczywamy co roku od 2020 roku, dopiero w tym roku (2023) jednak wyrobiliśmy dzieciom dowody, więc wcześniej nawet wycieczka do przygranicznych Czech była jakimś tam ryzykiem ;)
Wodospad Mumlavy znajduje się zaraz za Jakuszycami, więc musieliśmy przejechać z Przesieki przez Szklarską Porębę i stamtąd do wodospadu. Bilet parkingowy 20 zł. parkuje się pod jakimś ośrodkiem/hotelem i stamtąd przez las bardzo szybko, wzdłuż rzeki Mulava i mijając mniejsze wodospadziki dociera się do dużego Wodospadu Mumlava.
IMG_2745.png

IMG_2750.png
IMG_2754.png

IMG_2755.png
IMG_2758.png
IMG_2780.png
IMG_2790.png
IMG_2794a.png
IMG_2794bw.png
IMG_2796.png
IMG_2797.png
IMG_2800.png
IMG_2803.png
IMG_2806.png
IMG_2810.png
IMG_2818.png
IMG_2820.png
IMG_2831.png
IMG_2844.png
IMG_2853.png
IMG_2859.png
IMG_2863.png
Tu jeszcze weszliśmy wyżej i tam był jeszcze jeden mniejszy wodospad.
IMG_2866.png
IMG_2869.png
IMG_2875.png
IMG_2877.png
IMG_2878.png
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 13.05.2024 09:11

Wodospad ładny, ale mleko na zdjęciach fajniejsze :tak:

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.05.2024 09:56

Niezwykle klimatyczne miejsce i zdjęcia :hearts:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 14.05.2024 09:26

majkik75 napisał(a):Wodospad ładny, ale mleko na zdjęciach fajniejsze :tak:

pozdrawiam, Michał

Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

Kapitańska Baba napisał(a):Niezwykle klimatyczne miejsce i zdjęcia :hearts:

Dziękuję!
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 14.05.2024 09:32

Bbee88 napisał(a):[b][color=#BF40BF]Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

Kto tam zabiera statyw :peace: Tak samo robię, na kamieniu, murku, czymś stałym i heja :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 14.05.2024 10:17

13 sierpnia
Szklarska Poręba.

Wracając z wycieczki na wodospad oczywiście musieliśmy odwiedzić Szklarską Porębę, do której mamy ogromny sentyment, bo od kilku lat jest to nasza baza wypadowa w góry : Karkonosze, Izerskie, Rudawy, Pogórze Kaczawskie.
Zaparkowaliśmy na parkingu pod lidlem, była niedziela, więc parking pusty i z bilecikiem darmowy chyba na 1,5h. Dzieci bardzo chciały iść do naszej ulubionej pączkarni i lodziarni w samym centrum, ale był remont tej kamieniczki w której lodziarnia się znajduje i interes zamknięty :( Z braku laku poszliśmy na lody kawałek dalej, ale to nie to samo... Dzieci pokupowały jakieś pamiątki, zaopatrzyliśmy się w serki "oscypki" z czarnuszką, żurawiną i niedźwiedzim czosnkiem i wróciliśmy do auta. Dużo zdjęć nie robiłam, bo Szklarską mam obfotografowaną od góry do dołu :)

IMG_2885.png
IMG_2886.png
IMG_2887.png
IMG_2888.png
IMG_2892.png
IMG_2893.png
IMG_2896.png
IMG_2897.png
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.05.2024 10:22

Wstyd się przyznać ale w Szklarskiej nigdy nie byłam :oops: :oops: :oops:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 15.05.2024 09:19

Kapitańska Baba napisał(a):Wstyd się przyznać ale w Szklarskiej nigdy nie byłam :oops: :oops: :oops:

Ja nie byłam w wielu miejscach, chyba nigdzie na wschód od Wisły w Polsce :) (ewentualnie przejeżdżając).
Ale Szklarska ładne miejsce o ile się je traktuje wypadowo w góry, a nie siedzi całe wakacje "w dole", bo ilość ludzi w sezonie duża ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.05.2024 20:33

Współczuję przygody z samochodem - wiem dobrze jaki temu towarzyszy stres niezależnie od tego ile i jakie mamy ubezpieczenia . . .

Schönbrunn piękny o każdej porze roku :verryhappy:

Bardzo lubię ten rejon Polski i z wielką radością tam wracamy ( raczej nie w szczycie sezonu ) . Do Szklarskiej Poręby również , bo atrakcji turystycznych tam całe mnóstwo - Wodospady na Kamenići , Mumlavski , Panćavy , Kamieńczyka i Szklarski , Szrenica , Śnieżne Kotły i samo miasto - jest gdzie spacerować i jest co podziwiać po obydwu stronach granicy :tak:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.05.2024 20:50

Ciekawy mieliście powrót z wakacji. Szkoda, że przygody nie zawsze były miłe :|

Po Schönbrunn spacerowaliśmy kiedyś 1 listopada. Było dość pusto, ale nie aż tak jak u Was ;)

Przesiekę miło wspominam, bo byliśmy tam w naszej (bardzo krótkiej) podróży poślubnej :D Piękny wodospad po czeskiej stronie!

Szklarską znam i byłam tam kilka razy; po raz pierwszy jako półtoraroczne dziecko :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.05.2024 01:21

majkik75 napisał(a):
Bbee88 napisał(a):[b][color=#BF40BF]Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

Kto tam zabiera statyw :peace: Tak samo robię, na kamieniu, murku, czymś stałym i heja :verryhappy:

pozdrawiam, Michał

Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w taki poręczny mały statyw z giętkimi nogami. Można go normalnie ustawić albo obwinąć nogi wokół np. balustrady na moście. Nie ma też problemu z ustawieniem np. na kamieniach. Podegnie się odpowiednio nogi i i można zdjęcia robić. Czasem wykorzystuję go też do selfi aparatem. Co prawda nie widzę wtedy tego co robię ale mniej więcej wiem jak skierować obiektyw by zdjęcie wyszło sensownie :D .
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 17.05.2024 10:21

Dawigs napisał(a):
majkik75 napisał(a):
Bbee88 napisał(a):Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

pozdrawiam, Michał

Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w taki poręczny mały statyw z giętkimi nogami. Można go normalnie ustawić albo obwinąć nogi wokół np. balustrady na moście. Nie ma też problemu z ustawieniem np. na kamieniach. Podegnie się odpowiednio nogi i i można zdjęcia robić. Czasem wykorzystuję go też do selfi aparatem. Co prawda nie widzę wtedy tego co robię ale mniej więcej wiem jak skierować obiektyw by zdjęcie wyszło sensownie :D .

[b][color=#BF40BF]
Myślałam o takim statywie, ale po pierwsze niedawno dostałam taki porządny nowy statyw z głowicą kulową, a po drugie czy ten gorilla mi udźwignie taką ciężką lustrzankę pełnoklatkową? bo się jeszcze nie orientowałam, a wiem, że z udźwigiem w statywach to różnie bywa. Może w przyszłości się również zaopatrzę :)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 17.05.2024 10:26

Dawigs napisał(a):
majkik75 napisał(a):

pozdrawiam, Michał

Tak, do małych aparatów to na pewno. Też taki mam. Ale do lustrzanki + obiektyw gdzie mam około 1,6 kg to nóżki mu się uginają z wrażenia :lool:

pozdrawiam, Michał
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 17.05.2024 10:35

majkik75 napisał(a):
Dawigs napisał(a):
majkik75 napisał(a):
Bbee88 napisał(a):Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

pozdrawiam, Michał

Tak, do małych aparatów to na pewno. Też taki mam. Ale do lustrzanki + obiektyw gdzie mam około 1,6 kg to nóżki mu się uginają z wrażenia :lool:

pozdrawiam, Michał

[b][color=#BF40BF]
O, no właśnie tak też myślałam, ale się nie orientowałam dokładnie :roll: U mnie też trzeba liczyć duży udźwig, ale nigdy nie ważyłam :) Może być z kilka kg :mg: Lekki, mały i stabilny statyw z dużym udźwigiem, kto to wymyśli to zdobędzie fortunę :D
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 18.05.2024 16:34

Ja Cię zawsze podziwiam że ten ciężki aparat wszędzie nosisz. :cfaniak:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023. - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies