Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 13.05.2024 08:02

13 sierpnia

Wodospad Mumlavy

Dwa dni byliśmy w podróży, więc zmęczenie nas dopadło przogromne... Moje plany na jakąś górską trasę odłożyłam na bok, jaka z tego przyjemność będzie jak będę zmęczoną rodzinę ciągnąć gdzieś siłą? Na całe szczęście z tyłu głowy miałam też jakieś łatwiejsze wycieczki po okolicy. Dawno mieliśmy w planach zobaczyć wodospad Mumlavy, a wspomnę, że w Karkonoszach wypoczywamy co roku od 2020 roku, dopiero w tym roku (2023) jednak wyrobiliśmy dzieciom dowody, więc wcześniej nawet wycieczka do przygranicznych Czech była jakimś tam ryzykiem ;)
Wodospad Mumlavy znajduje się zaraz za Jakuszycami, więc musieliśmy przejechać z Przesieki przez Szklarską Porębę i stamtąd do wodospadu. Bilet parkingowy 20 zł. parkuje się pod jakimś ośrodkiem/hotelem i stamtąd przez las bardzo szybko, wzdłuż rzeki Mulava i mijając mniejsze wodospadziki dociera się do dużego Wodospadu Mumlava.
IMG_2745.png

IMG_2750.png
IMG_2754.png

IMG_2755.png
IMG_2758.png
IMG_2780.png
IMG_2790.png
IMG_2794a.png
IMG_2794bw.png
IMG_2796.png
IMG_2797.png
IMG_2800.png
IMG_2803.png
IMG_2806.png
IMG_2810.png
IMG_2818.png
IMG_2820.png
IMG_2831.png
IMG_2844.png
IMG_2853.png
IMG_2859.png
IMG_2863.png
Tu jeszcze weszliśmy wyżej i tam był jeszcze jeden mniejszy wodospad.
IMG_2866.png
IMG_2869.png
IMG_2875.png
IMG_2877.png
IMG_2878.png
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 13.05.2024 08:11

Wodospad ładny, ale mleko na zdjęciach fajniejsze :tak:

pozdrawiam, Michał
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.05.2024 08:56

Niezwykle klimatyczne miejsce i zdjęcia :hearts:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 14.05.2024 08:26

majkik75 napisał(a):Wodospad ładny, ale mleko na zdjęciach fajniejsze :tak:

pozdrawiam, Michał

Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

Kapitańska Baba napisał(a):Niezwykle klimatyczne miejsce i zdjęcia :hearts:

Dziękuję!
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 14.05.2024 08:32

Bbee88 napisał(a):[b][color=#BF40BF]Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

Kto tam zabiera statyw :peace: Tak samo robię, na kamieniu, murku, czymś stałym i heja :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 14.05.2024 09:17

13 sierpnia
Szklarska Poręba.

Wracając z wycieczki na wodospad oczywiście musieliśmy odwiedzić Szklarską Porębę, do której mamy ogromny sentyment, bo od kilku lat jest to nasza baza wypadowa w góry : Karkonosze, Izerskie, Rudawy, Pogórze Kaczawskie.
Zaparkowaliśmy na parkingu pod lidlem, była niedziela, więc parking pusty i z bilecikiem darmowy chyba na 1,5h. Dzieci bardzo chciały iść do naszej ulubionej pączkarni i lodziarni w samym centrum, ale był remont tej kamieniczki w której lodziarnia się znajduje i interes zamknięty :( Z braku laku poszliśmy na lody kawałek dalej, ale to nie to samo... Dzieci pokupowały jakieś pamiątki, zaopatrzyliśmy się w serki "oscypki" z czarnuszką, żurawiną i niedźwiedzim czosnkiem i wróciliśmy do auta. Dużo zdjęć nie robiłam, bo Szklarską mam obfotografowaną od góry do dołu :)

IMG_2885.png
IMG_2886.png
IMG_2887.png
IMG_2888.png
IMG_2892.png
IMG_2893.png
IMG_2896.png
IMG_2897.png
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.05.2024 09:22

Wstyd się przyznać ale w Szklarskiej nigdy nie byłam :oops: :oops: :oops:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 15.05.2024 08:19

Kapitańska Baba napisał(a):Wstyd się przyznać ale w Szklarskiej nigdy nie byłam :oops: :oops: :oops:

Ja nie byłam w wielu miejscach, chyba nigdzie na wschód od Wisły w Polsce :) (ewentualnie przejeżdżając).
Ale Szklarska ładne miejsce o ile się je traktuje wypadowo w góry, a nie siedzi całe wakacje "w dole", bo ilość ludzi w sezonie duża ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.05.2024 19:33

Współczuję przygody z samochodem - wiem dobrze jaki temu towarzyszy stres niezależnie od tego ile i jakie mamy ubezpieczenia . . .

Schönbrunn piękny o każdej porze roku :verryhappy:

Bardzo lubię ten rejon Polski i z wielką radością tam wracamy ( raczej nie w szczycie sezonu ) . Do Szklarskiej Poręby również , bo atrakcji turystycznych tam całe mnóstwo - Wodospady na Kamenići , Mumlavski , Panćavy , Kamieńczyka i Szklarski , Szrenica , Śnieżne Kotły i samo miasto - jest gdzie spacerować i jest co podziwiać po obydwu stronach granicy :tak:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.05.2024 19:50

Ciekawy mieliście powrót z wakacji. Szkoda, że przygody nie zawsze były miłe :|

Po Schönbrunn spacerowaliśmy kiedyś 1 listopada. Było dość pusto, ale nie aż tak jak u Was ;)

Przesiekę miło wspominam, bo byliśmy tam w naszej (bardzo krótkiej) podróży poślubnej :D Piękny wodospad po czeskiej stronie!

Szklarską znam i byłam tam kilka razy; po raz pierwszy jako półtoraroczne dziecko :)
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.05.2024 00:21

majkik75 napisał(a):
Bbee88 napisał(a):[b][color=#BF40BF]Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

Kto tam zabiera statyw :peace: Tak samo robię, na kamieniu, murku, czymś stałym i heja :verryhappy:

pozdrawiam, Michał

Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w taki poręczny mały statyw z giętkimi nogami. Można go normalnie ustawić albo obwinąć nogi wokół np. balustrady na moście. Nie ma też problemu z ustawieniem np. na kamieniach. Podegnie się odpowiednio nogi i i można zdjęcia robić. Czasem wykorzystuję go też do selfi aparatem. Co prawda nie widzę wtedy tego co robię ale mniej więcej wiem jak skierować obiektyw by zdjęcie wyszło sensownie :D .
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 17.05.2024 09:21

Dawigs napisał(a):
majkik75 napisał(a):
Bbee88 napisał(a):Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

pozdrawiam, Michał

Jakiś czas temu zaopatrzyłem się w taki poręczny mały statyw z giętkimi nogami. Można go normalnie ustawić albo obwinąć nogi wokół np. balustrady na moście. Nie ma też problemu z ustawieniem np. na kamieniach. Podegnie się odpowiednio nogi i i można zdjęcia robić. Czasem wykorzystuję go też do selfi aparatem. Co prawda nie widzę wtedy tego co robię ale mniej więcej wiem jak skierować obiektyw by zdjęcie wyszło sensownie :D .

[b][color=#BF40BF]
Myślałam o takim statywie, ale po pierwsze niedawno dostałam taki porządny nowy statyw z głowicą kulową, a po drugie czy ten gorilla mi udźwignie taką ciężką lustrzankę pełnoklatkową? bo się jeszcze nie orientowałam, a wiem, że z udźwigiem w statywach to różnie bywa. Może w przyszłości się również zaopatrzę :)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 17.05.2024 09:26

Dawigs napisał(a):
majkik75 napisał(a):

pozdrawiam, Michał

Tak, do małych aparatów to na pewno. Też taki mam. Ale do lustrzanki + obiektyw gdzie mam około 1,6 kg to nóżki mu się uginają z wrażenia :lool:

pozdrawiam, Michał
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 17.05.2024 09:35

majkik75 napisał(a):
Dawigs napisał(a):
majkik75 napisał(a):
Bbee88 napisał(a):Mleko by było fajniejsze jakby mi się chciało ciągnąć statyw ze sobą i jakiś filtr, a ja zawsze na wakacjach jestem roztrzepana i nieprzygotowana :rotfl: więc kładę aparat na kamieniach, kontrast między cieniami a światłami za duży i filtr by tu zrobił robotę.

pozdrawiam, Michał

Tak, do małych aparatów to na pewno. Też taki mam. Ale do lustrzanki + obiektyw gdzie mam około 1,6 kg to nóżki mu się uginają z wrażenia :lool:

pozdrawiam, Michał

[b][color=#BF40BF]
O, no właśnie tak też myślałam, ale się nie orientowałam dokładnie :roll: U mnie też trzeba liczyć duży udźwig, ale nigdy nie ważyłam :) Może być z kilka kg :mg: Lekki, mały i stabilny statyw z dużym udźwigiem, kto to wymyśli to zdobędzie fortunę :D
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 18.05.2024 15:34

Ja Cię zawsze podziwiam że ten ciężki aparat wszędzie nosisz. :cfaniak:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023. - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone