Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 06.05.2024 10:28

Jeziora Plitvickie cz II

Powoli kończymy pierwszy etap naszej trasy i docieramy na przystanek wodny z którego zabierze nas stateczek.
IMG_2587.png

IMG_2589.png

IMG_2590.png

IMG_2591.png

IMG_2592.png

IMG_2593.png

Nie czekamy długo. Po chwili już płyniemy.
IMG_2594.png

IMG_2604.png

IMG_2607.png

IMG_2610.png

IMG_2611.png

Nie mam zdjęcia miejsca w którym wysiadaliśmy :) Było tam sporo ludzi, takie typowe miejsce wypoczynku, ławki, toalety itd. My po paru minutach poszliśmy już dalej w trasę.
IMG_2620.png

IMG_2621.png

IMG_2622.png

IMG_2630.png

W tych rejonach parku jest co raz więcej ludzi, kilka tras się tu łączy i już sporo osób wpuścili do parku.
IMG_2632.png

IMG_2633.png

IMG_2634.png

IMG_2636.png

Rybki
IMG_2638.png

IMG_2640.png

IMG_2641.png

IMG_2642.png

W tym miejscu jest bezsensowna kolejka do Velikiego Slapu, a tak naprawdę to do tego miejsca widokowego, bo do Velikiego slapu po prostu schodzi się na dół, i nie ma żadnej kolejki. Więc żeby dojść w "to"miejsce staliśmy gęsiego z 15 minut.
IMG_2649.png

IMG_2651.png

IMG_2653.png

Dotarliśmy pod największą atrakcję czyli Veliki Slap
IMG_2654.png

IMG_2660.png

IMG_2666.png

IMG_2668.png

I przebijamy się z powrotem przez ludzi, już w trochę mniejszym zagęszczeniu żeby zrobić zdjęcia z daleka, wspinając się już o góry.
IMG_2669.png

IMG_2675.png

IMG_2676.png

IMG_2680.png

IMG_2681.png

Z góry też robię trochę zdjęć, cały czas idąc w kierunku przystanku busików. Co raz wyżej i wyżej.
IMG_2682.png

IMG_2683.png

IMG_2686.png

IMG_2687.png

IMG_2688.png

IMG_2689.png

IMG_2690.png

Przystanek busików jest w lesie. a ja jako nieumiejąca robić zdjęć do relacji (jeszcze wtedy nie wiedziałam, że będę ją robić) nie mam takich zdjęć :) Więc kończymy Park Jezior Plitvickich na zdjęciach widoczków :) Busik nas wiezie w to samo miejsce w którym rozpoczęliśmy podróż po parku. Jeszcze kawałek stamtąd idziemy do auta i jedziemy dalej....
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 06.05.2024 10:35

Plitvickie piękne :) Pamiętam jak zwiedzaliśmy w trakcie powrotu z naszego pierwszego wyjazdu do Cro w 2016 roku... Też był stateczek, też taki pociągo-busik na parking ;)

pozdrawiam, Michał
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.05.2024 10:38

maslinka napisał(a):Ale oczywiście z przyjemnością popatrzyłabym z góry na Zrmanję :) 21 wyjazdów do Cro i nigdy nas tam nie było 8O
Mi się udało zobaczyć przy 13tym pobycie, a raczej powrocie :D

Plitvice jak zawsze piękne...i właśnie policzyłam, że od mojej wizyty w tym parku minie w sierpniu 24 lata :bojesie:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.05.2024 20:20

Bbee88 napisał(a):Przystanek busików jest w lesie. a ja jako nieumiejąca robić zdjęć do relacji (jeszcze wtedy nie wiedziałam, że będę ją robić) nie mam takich zdjęć :) Więc kończymy Park Jezior Plitvickich na zdjęciach widoczków :)

Ja napisałam już kilka relacji i nadal mam z tym problem :) .
piekara114 napisał(a):Plitvice jak zawsze piękne...i właśnie policzyłam, że od mojej wizyty w tym parku minie w sierpniu 24 lata :bojesie:

Miałaś to szczęście być w czasach, gdy nie był tak "zadeptany" ;) . U nas w lipcu 11 lat będzie.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 07.05.2024 10:31

My się kiedyś wybierzemy bez dzieci, ale koniecznie wariant który obejmuje łódkę.
Veliki Slap im dalej tym ładniej się prezentuje :D 8)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.05.2024 10:41

Piękne Plitvice :hearts:
Byłam tam jeden raz - 23 lata temu :bojesie: Wtedy były puste, prawie bezludne :hearts:
Miło powspominać co wtedy widzieliśmy :cmok:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 07.05.2024 11:08

majkik75 napisał(a):Pamiętam jak zwiedzaliśmy w trakcie powrotu z naszego pierwszego wyjazdu do Cro w 2016 roku... Też był stateczek, też taki pociągo-busik na parking ;)

piekara114 napisał(a):
Plitvice jak zawsze piękne...i właśnie policzyłam, że od mojej wizyty w tym parku minie w sierpniu 24 lata :bojesie:

wiola2012 napisał(a):Miałaś to szczęście być w czasach, gdy nie był tak "zadeptany" ;) . U nas w lipcu 11 lat będzie.

Kapitańska Baba napisał(a):Piękne Plitvice :hearts:
Byłam tam jeden raz - 23 lata temu :bojesie: Wtedy były puste, prawie bezludne :hearts:
Miło powspominać co wtedy widzieliśmy :cmok:

Miło, że przywołałam Wasze wspomnienia ;) Zazdroszczę, że mieliście trochę spokojniej :)

pomorzanka zachodnia napisał(a):My się kiedyś wybierzemy bez dzieci, ale koniecznie wariant który obejmuje łódkę.
Veliki Slap im dalej tym ładniej się prezentuje :D 8)

Pomogę Wam dobrać odpowiednią trasę :mg:
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 07.05.2024 11:46

11 sierpnia
Wyjechaliśmy z Jezior Plitvickich już popołudniu, zrobiło się gorąco. Ruszyliśmy w stronę granicy ze Słowenią, po drodze zatrzymując się w Karlovac na szybki obiad i krótki odpoczynek. Późnym popołudniem (niemal wieczorem) dojechaliśmy do granicy, którą przekroczyliśmy w tym samym miejscu co wjeżdżając do Chorwacji czyli w Macelj. Teraz pominę część drogi, która bardzo nas wkurzyła, bo samochód zaczął wariować :oczy: Wspomnę tylko, że mieliśmy problem z wjazdem do Austrii, bo przez powódź zamknięta była droga przez którą chcieliśmy przekroczyć granicę i musieliśmy się cofać i szukać innego przejścia. Jak wjechaliśmy do Austrii to byłam tak wykończona, że z trudem nie zasypiałam, a widziałam zmęczenie mojego męża i wolałam go "pilnować". Dociągnęliśmy jakoś z trudem pod Wiedeń i poszliśmy spać.

12 sierpnia
Budzimy się z rana i według planu jedziemy pod ogrody Schönbrunn. Parkujemy na darmowym Parkingu przy wejściu od strony cmentarza i zoo. Weszliśmy do pustych jeszcze ogrodów, nie mieliśmy prawie towarzystwa, przed nami szedł jakiś jeden człowiek :) Gdzieś jeden biegacz przebiegł i pani z pieskiem. Plusy rannego zwiedzania oczywiście.

IMG_2698.png

IMG_2702.png

IMG_2704.png

IMG_2706.png

IMG_2707.png

IMG_2709.png

IMG_2711.png

IMG_2712.png

IMG_2713.png

IMG_2714.png

IMG_2715.png

IMG_2718.png

IMG_2719.png

IMG_2726.png

IMG_2727.png

IMG_2729.png

IMG_2730.png

IMG_2732.png

IMG_2734.png

IMG_2735.png

IMG_2736.png

IMG_2737bw.png

IMG_2738.png

IMG_2739.png

IMG_2741.png

Ze względu na to, że baliśmy się jak zachowa się nasze auto, po spacerze po ogrodach postanowiliśmy ruszyć w dalszą trasę. Był weekend więc warto było się ruszyć szybciej by nie trafić na korki i na spokojnie dojechać do następnego celu. Cel ten już był w Polsce. Kończąc przygodę w Chorwacji mam nadzieję, że mogę Was zaprosić jeszcze na kilka dni pod Karkonoszami czyli w Przesiece? :) :D

IMG_2744.png

Wynajęliśmy pokój z kuchnią, jeszcze na kilka dni górskiego wypoczynku, zanim wrócimy nad morze. Pod samym domem mieliśmy rzekę Przesiekę i nagraliśmy stamtąd taki filmik wieczorem po przyjeździe.

FILM PRZESIEKA
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.05.2024 12:48

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Plitvice jak zawsze piękne...i właśnie policzyłam, że od mojej wizyty w tym parku minie w sierpniu 24 lata :bojesie:
Miałaś to szczęście być w czasach, gdy nie był tak "zadeptany" ;) . U nas w lipcu 11 lat będzie.
Bezludnie nie było, miejscami pamiętam, że się korkowało nawet i trzeba było zatrzymywać się, aby się minąć, ale aż tak tłoczno jak obecnie to nie było... Bilet kosztował wtedy 40 kn (przejście z przewodniczką), no i chętni kąpali się pod wodospadem (dziś nie do pomyślenia)
Obrazek
Przepraszam za zaśmiecanie....

Schönbrunn jak zawsze robi wrażenie...
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 08.05.2024 09:48

Bezludnie nie było, miejscami pamiętam, że się korkowało nawet i trzeba było zatrzymywać się, aby się minąć, ale aż tak tłoczno jak obecnie to nie było... Bilet kosztował wtedy 40 kn (przejście z przewodniczką), no i chętni kąpali się pod wodospadem (dziś nie do pomyślenia)

Chyba w tych obecnych tłumach ciężko sobie wyobrazić jakby ludzie tam jeszcze się kąpali, dopiero by były "blokady" :lol: ... Pod Krka podobno też już nie można, a jeszcze niedawno można było.

Ogólnie jeśli chodzi o Wiedeń to mieliśmy większe plany, ale spokój dojazdu niepewnym autem jednak był ważniejszy i w Polsce już odetchnęliśmy chociaż. Ale dobrze, że chociaż ten Schönbrunn zaliczony.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.05.2024 10:12

W PN Krk też zdążyłam się wykąpać - już z synem, to był 2011 rok... teraz byłoby to nie możliwe... Jak widziałam, co mimo zakazów ludzie tam robili, to nie dziwię się że wprowadzili zakaz....
Dobrze, że są w pobliżu jeszcze inne opcje kąpieli pod wodospadem....

Bbee88 napisał(a):Ogólnie jeśli chodzi o Wiedeń to mieliśmy większe plany, ale spokój dojazdu niepewnym autem jednak był ważniejszy i w Polsce już odetchnęliśmy chociaż. Ale dobrze, że chociaż ten Schönbrunn zaliczony.
Fajnie, że choć Schonbrunn udało Wam się obejrzeć... Zawsze to choć troszeczkę tego Wiednia było.
:papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 08.05.2024 10:22

Schönbrunn zawsze piękny :proszedzieki:
Widziałem już parę razy, ale mam nadzieję, że kiedyś się jeszcze zobaczy. Zdjęcia super :hearts:

pozdrawiam, Michał
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.05.2024 19:25

Schönbrunn ciągle na liście do zobaczenia jest ale jeszcze tam nie trafiliśmy. Ładne zdjęcia :lol: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.05.2024 09:07

Schönbrunn oczywiście piękny ale myślę że z większą przyjemnością popatrzę na swojskie górskie klimaty :cmok:
Problemów z samochodem współczuję...
Bbee88
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bbee88 » 13.05.2024 08:19

piekara114 napisał(a):Zawsze to choć troszeczkę tego Wiednia było.
:papa:

Jest niedosyt niestety :)
majkik75 napisał(a): Zdjęcia super :hearts:

Dziękuję!
Dawigs napisał(a):Schönbrunn ciągle na liście do zobaczenia jest ale jeszcze tam nie trafiliśmy. Ładne zdjęcia :lol: .

Polecam! Dzięki!

Kapitańska Baba napisał(a):Schönbrunn oczywiście piękny ale myślę że z większą przyjemnością popatrzę na swojskie górskie klimaty :cmok:
Problemów z samochodem współczuję...

Górskie klimaty to moje klimaty zdecydowanie :)
A z samochodem to niestety zawsze jest ryzyko, teraz to już z dystansem patrzę, ale do śmiechu nam nie było... Szczególnie, że był sprawdzany dobrze przed wyjazdem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pierwsza przygoda w Chorwacji, sierpień 2023. - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies